ALT om VM

Fodbold nyheder

Bacary Sagna – Frankrig og City

Af Torsten Brix

VM banker på døren – og der venter en stor opgave for Sagna, der også kan få det svært i City i den kommende sæson.
Article image
Ritzau-Scanpix
Kort inden det franske landshold startede VM-turneringen, kom der officielle udmeldinger om, at holdets højre back Bacary Sagna var skiftet fra Arsenal til Premier League-rivalerne fra Manchester City. Skiftet kom, efter Arsène Wenger ikke kunne mønstre hverken lønnen eller kontraktens længde på tre år for den 31-årige franskmand. Dermed forlod Sagna Arsenal efter syv år hos London-klubben, men i en ung alder lignede han ikke en kommende spiller, som topholdene i verdens bedste fodboldrække ville kæmpe om.


På førsteholdet som 21 årig
Sagna er født og opvokset i byen Sens i den nordlige del af Bourgogne i Frankrig, hvor han boede med sine senegalesiske forældre. Hans fodboldkarriere startede i den lokale fodboldklub af samme navn - FC Sens. Her spillede han frem til 1997, hvor han skrev kontrakt med Auxerre. Her blev han hurtigt spottet som et usædvanligt talent.

Efter fire år på diverse ungdomshold i Auxerre blev Sagna en fast bestanddel på klubbens reservehold, og kun to år efter, i en alder af 21 år, blev han hentet op på førsteholdet. Her fik han 29 kampe - inklusiv et par UEFA Cup-kampe - i sin første sæson og gjorde højre back-pladsen til sin egen. På den position spillede Sagna sig ind i hjerterne på de mange Auxerre-fans, og flere storklubber begyndte at vise interesse for den stærke forsvarsspiller.

Arsène Wenger var først på bolden, og hentede franskmanden til Arsenal i sommeren 2007 efter at have betalt seks mio. pund til Auxerre. Et beløb der ville stige, hvis Sagna blev en succes i London - det blev han...

Sagna fik debut kun syv dage efter, da "The Gunners" mødte den tyrkiske klub Genclerbirligi og vandt 3-0 på holdets træningstur til Østrig. Første rigtige debut kom mod Fulham på Emirates Stadium d. 12. august, hvor Arsenal vandt knebent 2-1.


Sagna imponerede England
Sagna spillede 40 kampe i sin debutsæson for London-holdet, og imponerede alt og alle med sit resolutte og kontante spil. Det blev dog kun til en tredjeplads for "The Gunners", men for Sagna blev det ét år, han ikke glemmer foreløbig. Franskmanden og hans holdkammerater, Gaël Clichy, Cesc Fàbregas og Emmanuel Adebayor, blev af spillerne stemt ind på PFA Team of the Year (The Professional Fodballers' Association Team of the Year red.).

I den efterfølgende Premier League-sæson skrev Sagna under på en ny forlængelse af sin kontrakt med Arsenal, da Wenger hurtigt kunne se, at franskmanden muligvis skulle blive Arsenals permanente højre back i mange år. Efter den flotte første sæson var forventningerne store til Sagna, men højrebacken holdt sit høje og stabile niveau, og ikke mange fik lov at komme forbi Arsenals nr. 3.

Sæsonen 2008/2009 var ikke Arsenals bedste, da han led under alt for mange skader. Bacary Sagna havde også svært ved at leve op til sine to forrige succes-sæsoner, og skaderne begyndte at melde sig – hvilket har hængt ved siden – også på landsholdet.


Valgte Frankrig
Med senegalesiske forældre og en opvækst i Frankrig skulle Sagna vælge hvilket land, han ville repræsentere på landsholdsniveau. Han valgte Frankrig pga. skuffelsen over, at han ikke blev tilbudt at komme på det senegalesiske U-landshold i en alder af 17 år. Senegal ville dog have ham på U21-landsholdet, da den franske højre back fik et par kampe for Auxerres reservehold. Inden da havde den franske U21-landstræner allerede kontaktet Sagna, som valgte at spille for Frankrig. Her nåede han bl.a. at spille U21-EM i 2006 i Portugal.

Debuten på A-landsholdet kom i marts 2007, hvor "Les Bleus" mødte Slovakiet i en træningskamp. Sagna blev skiftet ind efter en times spil og Frankrig trak sig sejrrigt ud af kampen med en 1-0-sejr, og Sagna blev integreret på det franske landshold. Han fik senere sin rigtige debut i EM-kvalifikationen mod Færøerne d. 13. oktober 2007. Her vandt Frankrig 6-0. Han fik dog ikke lov at deltage i EM 2008 pga. en skade, som han pådrog sig mod Chelsea i marts 2008.

VM-katastrofen i Sydafrika, hvor Frankrig måtte forlade turneringen efter gruppespillet, var Sagna også en del af. Det blev blandt andet til et nederlag mod de sydafrikanske værter, så nu står fremtiden for Sagna på VM-revanche og tilvænning til Manchester City, hvor han kommer i hård konkurrence med den 29-årige Pablo Zabaleta, der betragtes som en af de bedste højre backs i Premier League. Så der venter hårde tider for Sagna … både for Frankrig og Manchester City.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik