ALT om VM

Fodbold nyheder

Marco Verratti - den nye Pirlo

Af Rune Gjerulff Petersen

Indkast.dk tegner et portræt af Paris Saint-Germains unge italiener, Marco Verratti, som af mange bliver sammenlignet med selveste Andrea Pirlo.
Article image
Ritzau-Scanpix
Det er den 22. juli 2012, og Paris Saint-Germain har indkaldt til pressemøde. Den franske hovedstadsklub har et punkt på programmet, der overstråler alt andet - præsentationen af Zlatan Ibrahimović som ny spiller i klubben. Al fokus er på den svenske angriber, der har taget skiftet til den franske hovedstad fra italienske AC Milan. Han er holdets nye superstjerne.


Med Zlatan i spotlightet overser mange, at Paris Saint-Germain samme dag faktisk yderligere præsenterer et andet scoop, der ligeledes er kommet til fra støvlelandet - den nu 20-årige Marco Verratti. Modsat klubbens andre nyerhvervelser som Ibrahimović, Ezequiel Lavezzi og Thiago Silva, er den unge italiener ikke en færdigudviklet spiller, men en superstjerne i svøb.

Selv ikke det franske dagblad, L'Equipe, havde dengang det store kendskab til Verratti, og efter købet af italieneren fra Pescara for godt 95 millioner kroner, var avisen ikke sen til at bringe en artikel med overskriften "Hvem er Marco Verratti?". Stortalentet lod sig dog ikke gå på af den skeptiske tone, men følte sig klar til en stor udfordring blandt et væld af etablerede stjerner:

- Jeg forstår fuldt ud, at folk omtaler mig som værende ret anonym lige nu. Sammenlignet med de mange stjerner i PSG, der allerede har vundet mange ting, har jeg stadig en masse at bevise, fortalte den nybagte PSG-spiller dengang.

L'Equipe fokuserede især på, at Verratti blot havde repræsenteret Pescara i Serie B, og at han derfor endnu ikke havde vist prøver på sit talent på højeste niveau i Serie A. På trods af det, havde den purunge italiener dog alligevel lidt af et omdømme efter sine præstationer i det italienske.

Gennembruddet i Pescara
Siden han tørnede ud for Pescaras U/16-hold har Verratti været regnet for at være blandt de største italienske talenter, og faktisk var det unge stjernefrø blot millimeter fra at skifte til AC Milan før han overhovedet debuterede for Pescaras seniorhold. Efter at have leveret en blændende indsats i en ungdomskamp mod netop Milan, blev Verratti efter opgøret tilbudt en plads på Milano-klubbens akademi. Skiftet var blot en formalitet, men Verratti fik kolde fødder og besluttede sig for at blive i Pescara, hvor han drømte om at spille på førsteholdet.


Der skulle vise sig, at der ikke ville gå længe, inden Verratti kunne få den drøm opfyldt. Allerede i sæsonen 2008/09 - som bare 16-årig - fik midtbanespilleren nemlig debut for Pescara, og trods sin unge alder udviklede han sig hurtigt til én af de helt store profiler på holdet. I 10'er-rollen bag angriberne spillede den klejne italiener på bare 165 cm en instrumental rolle, da den italienske kystby sikrede sig oprykning fra den tredjebedste række til Serie B.

I Serie B fortsatte Verratti med at gøre en god figur i sin position som fremskudt playmaker, og i den første sæson i den næstbedste række endte Pescara på en godkendt 13. plads. Det var dog først op til sæsonen 2011/12 - med ansættelsen af den karismatiske manager, Zdenek Zeman - at tingene for alvor tog fart.

Omskoling under Zeman
Én af tjekkens første større beslutninger var en ændring af systemet til en 4-3-3-formation. I Zemans formation var der ikke plads til den 10'er-rolle, som Verratti sæsonen før havde udfyldt så glimrende, så efter en samtale blev det besluttet, at den unge italiener skulle spille længere tilbage på banen i en mere tilbagetrukket playmaker-rolle. Der begyndte i stigende grad at blive draget paralleller til Andrea Pirlo, der først under Carlo Mazzone i Brescia og senere under Carlo Ancelotti i Milan blev rykket tilbage på banen på lignende vis. Det var ikke svært at overtale Verratti til at blive omskolet på lignende vis, og han gik med det samme med til forslaget:

- Jeg kunne med det samme lide idéen om at skifte position, og da Zeman gav mig muligheden, var det en meget naturlig omstilling. Jeg synes, at det er den rolle, der passer mig bedst. Zeman fortalte mig, at hvis bare jeg lavede færre hælafleveringer, så skulle det nok gå. Jeg stolede på ham, og i dag kan jeg sige, at det var en god beslutning, fortæller Verratti ifølge La Gazzetta dello Sport.

Zemans Pescara var intet mindre end fantastiske, og Verratti spillede bedre end nogensinde. Med et hold af unge, talentfulde spillere, som eksempelvis Lorenzo Insigne og Ciro Immobile, sikrede Pescara sig fortjent oprykning til Serie A, og dermed var kystbyen tilbage i den bedste række efter næsten 20 års fravær.

Et overraskende skifte
Som følge af Verrattis flotte præstationer blev han udtaget til den italienske bruttotrup til EM 2012, alt imens Serie A's topklubber stod i kø for at sikre sig hans underskrift. Juventus, der jagtede en erstatning for Pirlo på den lange bane, lå angiveligt i udvidede forhandlinger med Verratti, Zeman forsøgte at tage ham med sig til Roma, mens også Napoli var inde i billedet.

Alt tydede på, at Verrattis karriere skulle fortsætte i Italien - lige indtil den dag, hvor Pescaras præsident, Daniele Sebastiani, modtog et opkald fra Paris Saint-Germain. Det drejede sig om et tilbud, han ganske enkelt ikke kunne afslå. Mange var chokerede over Pescaras og Verrattis beslutning - ikke mindst den italienske landstræner, Cesare Prandelli, der var blandt de største kritikere:

- Jeg finder det skandaløst, at en spiller som Verratti, som vi har set i Italien, og som vi kender godt, er endt i udlandet. Jeg gentager: Skandaløst!, var Prandellis kontante udmelding til italienske medier sidste sommer.

Fortsat succes i Frankrig
Selvom Prandelli var utilfreds med, at Verratti forlod støvlelandet, kunne den italienske landstræner dog i det mindste glæde sig over, at det unge talent fortsatte de imponerende præstationer for sin nye klub. Verratti startede inde i PSG's første ligakamp, og i sæsonens første hjemmesejr mod Toulouse var italienerens indsats så imponerende, at publikum stående klappede ham fra banen.

Selvom Verratti efterfølgende ikke har kunnet levere præstationer af den klasse hver eneste gang, har han alligevel gjort en fornem figur i det franske, hvilket blandt andre Zlatan Ibrahimović kan bevidne. Svenskeren indrømmer, at han ikke kendte meget til Verratti, da de to spillere skulle præsenteres sammen sidste sommer - men det har bestemt ændret sig siden da:

- Marco er den fyr, der har overrasket mig mest. Selvom jeg spillede i Italien i sidste sæson, kendte jeg ikke noget til ham, fordi han spillede i den næstbedste række. Jeg er enig i alle de positive ting, der bliver sagt om ham, siger Zlatan til PSG's hjemmeside og fortsætter:

- Jeg vil faktisk sige, at han er bedre end folk tror. Med købet af ham, har PSG lavet en rigtigt god investering. Han er et kolossalt talent. Du er bare nødt til at give ham tid til at udvikle sig i sit eget tempo. Ingen bør glemme, at han kun lige er blevet 20.

Hvad fremtiden bringer
Spørgsmålet er dog, hvor længe Verratti ønsker at blive i Paris. Det unge stjernefrø fortæller nemlig, at han ikke fortryder sig skifte til den franske hovedstad, men han siger også, at han på sigt ønsker at vende tilbage til Italien:

- Jeg tror, at jeg traf den rigtige beslutning. Jeg spiller for et hold, der er sammensat af mestre. Jeg ved ikke, om jeg havde gjort det bedre i Italien, men min drøm er at vende tilbage for at spille fodbold i mit eget land, forklarer Verratti ifølge Football Italia.

Indtil videre spiller Verratti i hvert fald på Parc des Princes - og som altid uimponeret på trods af sin unge alder. I Carlo Ancelotti har han en manager, der ved alt om, hvordan man lader en spiller med Verrattis talent udvikle sig bedst muligt - præcis som Ancelotti tidligere har vist med sin håndtering af spillere som eksempelvis Verrattis eget store idol, Andrea Pirlo.

Ancelotti er heller ikke bleg for at indrømme, at der er åbenlyse paralleller at drage mellem hans tidligere elev og hans nye supertalent, hvilket den rutinerede manager tydeliggjorde i et interview med Corierre Dello Sport sidste år, hvor han sagde:

- Italien kan tage det roligt op til den næste VM-slutrunde, da de allerede har et alternativ til Pirlo på midtbanen - og hans navn er Marco Verratti!

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik