Fodbold nyheder

Havde Mourinho fortjent en ny kontrakt?

Af Torsten Brix

Forleden valgte Manchester United at forlænge kontrakten med Jose Mourinho, men har han virkelig gjort sig fortjent til dette? Champions League-exit'en imod Sevilla kan blive hård for Mourinho med de rimelige resultater men kedelige fodbold.

I forbindelse med, at Jose Mourinho for en måned siden underskrev en kontraktforlængelse med Manchester United, såede Indkast.dk tvivl om, hvorvidt det var en rigtig beslutning. Efter nederlaget til Sevilla på hjemmebane er argumenterne klar til brug – igen.

For Mourinho har godt nok vundet to trofæer i Manchester United, men det var Liga cuppen og Europa League. Derudover sikrede Mourinho klubben en plads blandt de sidste 16 i Champions League, men sidstnævnte var altså i en gruppe med Basel, CSKA Moskva, Benfica – så hjemmenederlaget til Sevilla kommer til at gøre ondt på den kontroversielle manager. Ikke mindst fordi spillestilen slet ikke var værdig til storholdet Manchester United – mere om det senere.

Mourinho har nemlig fuldstændig tabt kampen om det engelske mesterskab til rivalerne fra City, der er 16 point foran, og på transfermarkedet har Mourinho lavet store fejl. De dyrtindkøbte sommerindkøb - Romelu Lukaku og Victor Lindelöf - må efterhånden betegnes som deciderede skuffelser, og de har haft store problemer med at finde sig til rette på United-holdet. Så er det samlet set så godt med Mourinho i United?

Netop United-holdet eller idealopstillingen har været svær at spotte med Mourinho, hvilket måske også skyldes, at det har været svært at finde spillestillen, og til tider har Manchester-holdet spillet mere defensivt og med langt mindre boldbesiddelse, end United-fansene har ønsket sig. Især imod de andre Top 6-hold har Mourinho spillet meget defensivt, og det har virket til, at han slet ikke har ønsket at angribe modstanderen. Dette har gjort, at sæsonens ti topkampe, indtil nu blot har givet to sejre. Derudover har Mourinhos meget udskældte plan B med at sparke lange bolde imod den ofte indskiftede Fellaini mødt stor kritik. Publikum har simpelthen ønsket sig mere af ”The special One”.

Midt i dette står det faktum, at dyrtindkøbte Henrikh Mkhitaryan slet ikke har kunne falde til under Mourinho, og han blev som bekendt byttet til Alexis Sánchez i Arsenal. Et godt bytte for United, men også dyrt, da det kun var United, der ønskede at opfylde sydamerikanerens høje lønkrav.


Skidt mandskabsbehandling?
Udover Mkhitaryan er Mourinho mislykkedes med de dyrtindkøbte Luke Shaw og Paul Pogba – og dermed kan de komme på listen over spillere, der ikke kunne præstere i United-trøjen, der kan være så svær at udfylde. Spørg bare Schweinsteiger, Depay, Schneiderlin, Valdes, Falcao og Di Maria blot for at nævne nogen indenfor de sidste tre sæsoner.

Pogba spiller ikke meget for tiden, og det virker til, at Mourinho ikke kan finde ud af, hvilken rolle franskmanden skal have på Uniteds midtbane? Pogba kostede 750 millioner kroner og er stadigvæk det største indkøb i Uniteds historie, men indtil nu har han ikke levet op til den store købspris, for skal han være 6'er, 8'er eller 10'er for United? Prisen og forventningerne til Pogba gjorde, at mange United-fans sikkert gerne ville have set franskmanden længere fremme på banen, men sådan er det ikke gået.


Bedre end van Gaal – men hvor meget?
Omkring juletid 2015 var overskrifterne i de engelske aviser ”Boring, Boring Manchester United”, da Louis van Gaals mandskab igennem et par måneder blot havde tilspillet sig syv afslutninger indenfor modstanderens målramme og United-holdet havde spillet med flest baglæns afleveringer i Premier League samt flest afleveringer for at skabe deres chancer. Det var triste tal, som er blevet bedre under Mourinho, men ikke helt nok – mener jeres skrivekarl.

Mange United-fans vil sikkert rase, når de læser disse linjer, men undertegnet har blot store – faktisk megastore - forventninger til United og Mourinho. Disse bliver ikke indfriet for tiden. Mange spillere på holdet har ikke niveau til at spille for United, og klubben skal være glade for, at ”fax'en” drillede, da David De Gea var meget tæt på at skifte til Real Madrid. Den spanske målmand er en af verdens – hvis ikke verdens – bedste målmænd, og han har været kampafgørende masser af gange i Mourinho-tiden. De Gea har et internationalt snit fra den øverste hylde, og hvor mange andre har det i den nuværende Manchester United-trup? Spørgsmålet kunne også være… har Mourinho et internationalt snit udover det sædvanlige, som må være kravet for at være manager i en af verdens største fodboldklubber?


Bor på Lowry Hotel
I 2016 slog Mourinho fast, at hans liv var forfærdeligt på et hotelværelse i Manchester, men her 15 måneder senere bor han stadigvæk på Lowry Hotel – hvorfor har han ikke købt et hus at bo i? - er han overhovedet faldet til i Manchester?

På det seneste har Manchester United spillet flere kampe med meget lav boldbesiddelse, og fornyelig tilspillede Arsenal sig over 30 afslutninger imod Manchester United - som godt nok vandt kampen, og dette er netop den helt store problematik?

For Mourinho har vundet mange kampe som Manchester United-manager, men i guder hvor har spillet været kedeligt, uopfindsomt og trist. Man har slet ikke kunne se sammenligningerne med holdet til f.eks. perioden med Sir Alex Ferguson og overhovedet ikke, når bussen er blevet ”parkeret” på Old Trafford? Inden nederlaget til Sevilla sagde Premier League-eksperten Mikkel Bischoff til B.T.

- Så længe han (Jose Mourinho, red.) får resultaterne i de store kampe, ligger nummer to i ligaen og stadig er med i FA Cup og Champions League, synes jeg ikke, at man kan kritisere spillestilen så meget.

Problemet er blot – lige nu – at nederlaget til Sevilla kommer til at gøre meget ondt på Mourinho, Manchester United-fansene og hele klubbens selvopfattelse. For de 180 minutters spil imod femtepladsen i La Liga gav sølle fire afslutninger på mål og en masse trist fodbold – derudover kan det være meget svært at spotte, hvad den højtprofilerede manager har tilføjet til en af verdens største fodboldklubber. På de seneste pressemøder har Mourinho haft travlt med at forsvare sin spillestil. Efter sejren over Liverpool var han iskold overfor kritikken af Uniteds defensive spillestil i kampen og den lave boldbesiddelse.

- Jeg er ligeglad med, om folk synes, at vi fortjente sejren. Jeg er lidt træt, men jeg er ligeglad med, hvad folk siger. Spillerne er glade og jeg er glad.

Nu er spørgsmålet om spillerne, United-fansene… jah hele klubben bliver ved med at være så glade, som Mourinho mener, at de er. Mourinho har tidligere været magisk – men måske er magien forsvundet?


Legendarisk jubelscene på Old Trafford
Mourinho-historikken taler for sig selv, og jeg har været begejstret for ham og underholdningsværdien. Den anerledes tankegang, siden han – på Old Trafford – lavede sin legendariske jubelscene som Porto-træner, har ofte begejstret mig, men er han ved at miste lidt af magien og vil der opstå mere kritik af ham, hvis han går igennem denne sæson som Manchester United-manager uden at vinde et trofæ?

Det nuværende United-hold ligner ikke et vinderhold, og kigger man på det nuværende City-hold, er de andre Premier League-hold ikke i nærheden. Så nok engang er Mourinho langt bagefter rivalen Pep Guardiola… men trods dette, de dårlige indkøb, den manglende mandskabsbehandling og den ofte kedelige spillestil, så fik den kontroversielle manager en kontraktforlængelse! - fremtiden vil vise om han havde fortjent denne…

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik