Hvad er status på Erik ten Hag-projektet i Manchester United?
52-årige Erik ten Hag har nu været ansat i Manchester United i lidt over tre måneder. Men hvad har vi egentlig lært af hans arbejde indtil videre?
Når en ny træner bliver ansat, skal der som oftest gå lidt tid, før man kan begynde at få øje på de tendenser, som ønskes implementerede i spillestilen. Med de første tre måneder overstået for ten Hag i Manchester United giver det derfor mening at se på, hvad der er op og ned for den succeshungrende storklub. Webmediet Goal.com har bragt en artikel med en række nedslag på hvad tendenserne med Erik ten Hag ved roret har lært os. Hvad ser positivt ud, og hvor er der stadig spørgsmålstegn at stille?
Ronaldo-situationen – Fysisk eller psykisk problem?
En af de mest omdiskuterede emner i Manchester United er fortsat, hvilken rolle den 37-årige portugiser skal spille. Han har ikke fået mange minutter under ten Hag, men spørgsmålet er om årsagen hertil er mental eller fysisk? Stilen med det høje og intensive pres som ten Hag praktiserer kunne godt se ud til at være en svær prøvelse for den aldrende fodboldspiller, hvis tempo og fysiske form naturligt er dalet med årene.
Derudover skal man dog også huske på Ronaldos udmelding om at Champions League-fodbold er en topprioritet for ham. Eftersom han ikke lykkedes med at komme væk fra Old Trafford, må det være lidt af en kamel for ham at sluge, ikke at skulle spille i den turnering, som han har haft så enorm succes i. Men kan han mon med tiden fjerne fokus fra denne store skuffelse og genfinde sulten og målinstinktet? Eller er portugiserens tårnhøje niveau i virkeligheden bare ved at lakke mod enden?
Stærkt samarbejde på midten imellem Casemiro og Eriksen
Denne konstellation imellem de to meget forskellige typer af midtbanespillere virker til at være en god cocktail for ten Hag. I den skuffende præstation imod Real Sociedad i torsdags var Eriksen og Casemiro nogle af de få lyspunkter. Deres spillestil så nemlig ud til, at kunne bidrage positivt til den boldstyrende spillestil, som ten Hag er ved at implementere i klubben.
Eriksen bruger sin kløgt og sit overblik til hele tiden at vælge de rette pasninger, så United bevarer bolden. Casemiro ser omvendt ud til at være det stærke defensive anker, som holdet har tørstet efter længe. Med sin fysiske styrke, hurtighed og erobringsevner ser han ud til at være en vigtig genpresspiller, som hurtigt kan tilbageerobre tabte bolde.
Rashford får tilliden
Marcus Rashfords hidtidige Manchester United-tilværelse har været lidt af en rutsjebanetur med svingende præstationer. Men ten Hag virker i den grad til at kigge hans vej, og har foretrukket ham på 9’er-positionen. Rashford ligner lige den angribertype, som ten Hag ønsker, da han med sin store bevægelighed og hurtighed er med til at skabe dynamik og dybde i United-offensiven. Han var desuden en meget savnet mand for United, da de skulle udføre det høje presspil imod Real Sociedad.
Nøglespillerne er udpegede
Erik ten Hag har nu sat sit første aftryk i trænersædet hos den stolte Manchester-klub, og vi har fået en god indikation på, hvilke profiler der kommer til at udgøre ten Hags stamme på holdet. Som nævnt ligner Rashford en vigtig brik i den forreste del af banen. Centralt er Eriksen og Casemiro vigtige spillere, men også Fernandes’ evner på bolden ser ud til at være en god gevinst i ten Hag-systemet. Kigger man længere tilbage på banen ser Tyrell Malacia og Lisandro Martinez også ud til at være i høj kurs hos ten Hag. To hårdtarbejdende spillere som også evner at bygge spillet op nedefra.
Det ligner, at brikkerne er sat op sådan, som ten Hag ønsker det, og selvom United fik en frygtelig start på sæsonen, ligner det, at spilmønstrene lige så stille begynder at indfinde sig for ”De røde djævle.” Men er det mon bæredygtigt nok til at bringe dem helt op i toppen af tabellen?