Messi – don’t cry for me Argentina
Lederen skriver: Årsagen til de manglende landsholdtrofæer kan måske skyldes, at de andre landsholdspillere ikke har ”lyst” i skyggen af Messi, som det ellers har været muligt for klubholdsspillerne i Barcelona. Dette sat sammen med et hav af forskellige argentinske landstrænere samt tilhørende forskellige fodboldfilosofier og spillestile har heller ikke hjulpet, men marginalerne har heller ikke været med Argentina.
Omkring årsskiftet lavede redaktionen på Indkast.dk artiklen - Hvad der kommer til at ske i 2019?, og her kom vores forskellige bud på fodboldhændelser i 2019. Som nr. 2 stod der:
- Lionel Messi stopper på det argentinske landshold. Enten inden eller lige efter Copa América til sommer.
Dertil kunne vi have tilføjet… Messi stopper på det argentinske landshold efter nok en skuffelse ved Copa America. For semifinale-nederlaget til rivalerne fra Brasilien kunne meget vel ende med at blive Messis sidste landskamp for den fodboldglade nation – Argentina. Nok en trist oplevelse for Messi på landsholdet og meget tyder på, at kærlighedsforholdet mellem verdens bedste fodboldspiller og det ellers så stjernebelagte landshold aldrig udfoldede sig – og derfor blev den ellers så oplagte symbiose samlet set en gigantisk skuffelse.
For kun en formkrise hos Chile gjorde, at Lionel Messi & co. kom til VM2018 efter en kvalifikation, hvor Argentina blandt andet kun vandt to ud af ni kampe, selvom de blandt andet spillede imod Peru og Paraguay samt bundholdene Bolivia og Venezuela. Argentina kom til VM, men de har udviklet sig til et dårligt VM slutrunde-hold. Siden triumfen i 1986 og finalen i 1990 har resultaterne være dårlige – bortset fra finalepladsen i 2014.
I 1998, 2006 og 2010 blev det blot til kvartfinaler, og i 2002 kom de end ikke videre fra gruppespillet. 2018 blev ikke meget bedre, da de røg ud lige efter et forfærdeligt gruppespil, hvor de blandt andet spillede 1-1 imod Island. Det er præstationer som disse, der tidligere har fået ”La Nacion” til at skrive, at end ikke under tiden med Diego Maradona er det gået så skidt for landsholdet. I 2009 tabte Argentina nemlig med 1-6 til Bolivia, hvilket var deres største nederlag i 60 år. Det efterlod dem med blot 19 point efter 12 kampe, men trods dette kvalificerede de sig til den efterfølgende VM-slutrunde.
Så slutrunderne har været forfærdelige for Argentina i de seneste år, og dermed også for deres talisman Lionel Messi - og især i kampene efter gruppespillet. Siden 2006 har Argentina spillet 20 knockout-kampe til VM eller Copa America. I de ni slutrunders knockout-kampe har Messi kun scoret i de to – eller lavet fire mål i de 20 kampe, der virkelig var afgørende.
Ikke kun krise på landsholdet
For Argentina er det ikke kun på landsholdet, der er problemer. Den fodboldglade nation har store problemer med korruption og økonomisk kaos i den nationale liga. De allerstørste af de nuværende problemer med argentinsk fodbold startede i 2015, da Mauricio Macris regering stoppede den såkaldte ”Futbol Para Todos” (FPT), som blev iværksat af Cristina Kirchner. FPT var kraftigt forbundet med en tidligere regering, som forvaltede tv-aftalen for den argentinske liga igennem tv-selskabet TSC. Sammen skulle de sikre, at tv-pengene kom til klubberne, som i mange tilfælde har en katastrofal økonomi. Men det kom de aldrig.
Kirchner var naturligvis ikke tilfreds med ændringen og de mange nye ”live-kampe”, og det har udviklet et kaos, som den engelske avis The Guardian forleden sammenlignede med ”Juntaen i 1976”. Den 24. februar 2017 fremlagde FPT, hvad de mente at have til gode, alt imens spillerforeningen – som repræsenterer de mange medlemmer, der ikke har fået løn længe – varslede strejke som en forlængelse af sæsonstarten, der allerede var forskudt flere gange. Så stor sydamerikansk kaos og hysterik – ligesom der har været omkring pressede Messi.
For Messi er under et gigantisk pres, hvilket episoden med linjevogteren fra kampen imod Chile for et par år siden også dokumenterer. Den normalt så stille Barcelona-stjerne skulle have sagt: ”La Concha de tu Madre”, som er nogle knap så pæne ord om linjevogteren Emerson Augusto do Carvalhos mor. Dermed en lille skyggeside hos den ellers så afbalancerede Barcelona-spiller. Selv om han har levet et liv under voldsomt pres – blandt nogle af verdens største stjerner - har han sjældent trådt ved siden af.
Tørstige Messi
En af mine personlige favorit-historier om Messi udspillede sig, da Pep Guardiola havde sin første sæson som træner i Barcelona. Messi afbrød et taktikmøde, da han var tørstig, og forlod omklædningsrummet for at finde en sodavand. Da han kom tilbage, sagde Pep, at Messi ikke skulle drikke sukkervandet inden kampen. Da der blev stille i omklædningsrummet igen, kunne alle høre en dåse blive åbnet og en superstjerne drak – fordi det passende ham…
Messis liv har været omfattet af regler og pres, som man slet ikke kan sætte sig ind i… dette pres er blevet udjævnet i Barcelona efter en masse titler. Dette er ikke sket på landsholdet, og derfor er presset vokset gradvist, som trofæerne er udeblevet.
Årsagen til de manglende landsholdtrofæer kan måske findes ved, at de andre landsholdspillere ikke har ”lyst” i skyggen af Messi, som det ellers har været muligt for spillerne i Barcelona. Dette sat sammen med et hav af forskellige argentinske landstrænere samt tilhørende forskellige fodboldfilosofier og spillestile har heller ikke hjulpet, men marginalerne har heller ikke været med Argentina. Som senest i Copa America-semifinalen imod Brasilien, hvor Messi med et veltimet frispark ramte Sergio Aguero, der kunne heade bolden på undersiden af overliggeren eller da Messi havde to store muligheder, der ikke blev omsat til scoringer, men derimod blev afvist af træværket og en velspillende Alisson i Brasilien-målet. Derudover havde Argentina absolut heller ikke dommerhjælp, og Messi sagde også efter kampen om den manglende brug af VAR:
- De var ikke bedre end os. De scorede det første mål tidligt i kampen, og det andet mål scorede de efter en situation, hvor dommerne skulle have dømt straffe. Dommerne var vanvittige. Der blev begået to tydelige straffespark. Et på Nicholas (Otamendi, red.) og et på ’Kun’ (Sergio Agüero, red.). Dommeren var på deres side, og alle beslutninger gik deres vej. VAR er blevet brugt mange gange i løbet af turneringen, og folk er blevet trætte af det. I dag blev det ikke brugt. Vi gav alt, hvad vi havde, men tingene gik ikke vores vej, og der er ikke noget at gøre. Brasilien styrer åbenbart det hele.
Nok engang gik ”tingene” ikke Argentinas vej på trods af, at de i kampen havde spillere som Angel Di Maria, Sergio Agüero, Paulo Dybala, Nicolas Otamendi, Nicolas Tagliafico, Roberto Pereyra… og Lionel Messi. Inden kampen sagde den argentinske landstræner, Scaloni, om Messi:
- Vi er vant til, at han scorer tre mål hver kamp eller dribler forbi fem modstandere. Det kan vi ikke regne med, at han gør i hver kamp. Spillerne elsker Messis så meget, at de ønsker at vinde turneringen for ham. Den bedste spiller i historien mangler at vinde en titel med Argentina, men vi ønsker alle at vinde – ikke kun ham.
Det gjorde Messi ikke - og nu den 32-årige har ikke mange skud tilbage…