Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Denne artikel er sponsoreret
Torsten Brix

Søvn og fodbold

Hvordan påvirker søvn fodboldspillernes præstation?
Når verdens største fodboldspillere går på banen, er der mange forskellige faktorer, der påvirker deres præstation. For at kunne være blandt de bedste må fodboldspillerne blandt andet træne nok og spise den rigtige kost.

Derudover er det særligt vigtigt for sportsudøvere at sove nok. For lidt søvn gør det nærmest umuligt at præstere, og det ved de store fodboldstjerner godt. Fodboldstjernen Cristiano Ronaldo sover faktisk hele 10 timer hver nat, og han går i seng omkring klokken 22.00 hver aften – og det er der rigtig god grund til.


Søvn er lige så vigtigt som træning og diæt
Ny forskning viser, at søvn er lige så vigtigt for sportsudøvere som træning og en god diæt. En undersøgelse i magasinet Sleep viser, at en god nats søvn tydeligt gør en sportsudøver bedre til at præstere fysisk. I USA er der nemlig lavet en lang række studier, der viser, at søvn er meget vigtigt for alle, der gerne vil præstere godt i deres sportsgren. Universitetet Stamford i USA har lavet et eksperiment, der tydeligt demonstrerer, hvor vigtigt søvn er for sportsudøveres præstation. De fik universitetets basketballhold til at sove 10 timer om natten i seks uger for at måle forskellen. Tidligere sov de mellem 6 og 9 timer om natten. Efter de seks uger med 10 timers søvn hver nat var spillerne 9 % mere præcise, ligesom de var mere udholdende og kunne løbe stærkere.


Søvn påvirker fodboldspilleres evner på banen
Søvn er også afgørende for verdens bedste fodboldspillere. Forskere har undersøgt, hvorfor det er så vigtigt, at fodboldspillere og andre sportsudøvere sover nok. De fandt frem til, at kroppen er bedre til at restituere, når den har fået nok søvn. De fandt også ud af, at kroppen har svært ved at fordele varmen, hvis den ikke har fået nok søvn.

Det betyder, at kroppen ikke kan svede på den optimale måde, og derfor er det nødvendigt at give kroppen flere pauser. Det går selvfølgelig ikke, når fodboldspillerne er på banen, så søvn er altså vigtigt at prioritere for fodboldspillere og andre sportsudøvere.

Der er altså ingen tvivl om, at god søvn er altafgørende for fodboldspillernes evner på banen. God søvn handler ikke blot om antallet af timer, men også om kvaliteten af søvnen. Her spiller sengen en vigtig rolle, da det er vigtigt at sove i en komfortabel seng.
Under VM i Rusland i 2018 fik det danske fodboldlandshold specialfremstillet senge, puder og topmadrasser der skulle hjælpe dem med at præstere så godt som muligt. Hver enkelt spiller blev målt ud, så de fik den madras, der passede til deres krop.


Søvn er vigtigt, når man er fysisk aktiv
Søvn er vigtigt for os alle, uanset hvor fysisk aktive vi er. Hvis vi sover for lidt, mangler vi energi om dagen. Søvn er altafgørende for os alle, og hvis man er fysisk aktiv, er det især vigtigt at få søvn nok.
Søvnen er nemlig afgørende for, om man får nok ud af de timer, man er fysisk aktiv. Uanset om man spiller fodbold, løber, styrketræner eller svømmer, er søvnen afgørende for resultaterne. Hvis man ikke sover nok, vil kroppens muskler nemlig ikke kunne præstere optimalt.

Det betyder, at god søvn gør dig bedre til at træne, og samtidig giver god søvn dig mere energi til at hoppe på cyklen, til at snøre fodboldstøvlerne eller til at gribe håndvægtene. Men det fungerer også den anden vej, for træning får dig til at sove bedre og falde hurtigere i søvn. Så der er rigtig god grund til at prioritere søvnen, når man gerne vil præstere sportsligt.


Så meget søvn har vi brug for
De fleste søvnforskere er enige om, at voksne mellem 18 og 64 år bør sove mellem syv og ni timer hvert døgn. Derudover er det vigtigt at få en regelmæssig søvn, som fås ved at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver dag.

For at få en optimal søvn er det desuden vigtigt at sove i et mørkt og koldt rum og at undgå lys fra computer, tv og smartphones sidst på aftenen. Det kan have store konsekvenser, hvis man ikke sover nok om natten i en periode på mange år.

Ikke alene har søvn betydning for det psykiske helbred; det kan også være direkte dårligt for kroppen at sove dårligt eller for lidt i flere år. Det kan nemlig gå ud over det fysiske helbred og føre til helbredsproblemer såsom sukkersyge. For at præstere og for at være sund er det altså vigtigt at sove nok.


Bliv en bedre fodboldspiller med den perfekte seng
Hvis du selv er vild med at spille fodbold, så bør du have en god seng at sove i. Faktisk har vi alle brug for at sove godt om natten for at få det optimale ud af dagstimerne. Dårlig søvn påvirker din præstation og dit helbred, så hvorfor ikke give dig selv den helt perfekte seng, der lader dig vågne veludhvilet om morgenen?

En kontinentalseng, som er en praktisk og komfortabel seng, er et rigtig godt bud på den perfekte seng. En kontinentalseng består af en boxmadras i bunden, en skummadras eller springmadras i midten og en topmadras øverst. Med en kontinentalseng kan du være sikker på at vågne mere veludhvilet, næste gang du skal på banen. Du kan klikke her for at se en guide til kontinentalsenge, der kan hjælpe dig med, at finde lige præcis den seng der passer bedst til din krop.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER