Peter Miles

CAMEROUN – Til fare for sig selv

Cameroun er Afrikas største håb til VM, men meget afhænger af, om spillerne kan lade være med at skændes internt.
Tre trænere, et nederlag, der blev til sejr og en masse ballade i truppen. Camerouns kvalifikation til VM i Brasilien var langt fra ligeså gnidningsfri, som den camerounske befolkning forventer af deres fodboldhold. Til sidst fik Volker Finke dog nogenlunde styr på sine spillere, der havde svært med at enes med hinanden.

Kvalifikationen til VM startede under den franske træner Denis lavagne, der formåede en snæver 1-0-sejr over Congo efterfulgt af et pinligt 1-0-nederlag til Libyen. Det førte til Lavagnes fyring, hvis erstatning, Jean-Paul Akonko, overså en 2-1-sejr over Togo. Herefter tog tyskeren Volker Finke over i et forsøg på at stabilisere holdet. Det lykkedes dog ikke til at starte med, da Finkes Cameroun tabte 2-0 til Togo og efterfølgende spillede 0-0 mod Congo. Det betød, at Cameroun skulle bruge en sejr i den sidste kamp mod Libyen for at gå videre til den afgørende playoff-runde. Opgaven blev dog gjort markant lettere, da FIFA ændrede 2-0-nederlaget til Togo til en 3-0-sejr, da Togo havde brugt en spiller med karantæne. Nu skulle Cameroun bare undgå nederlag Libyen, som de endte med at slå 1-0. Playoff-kampene mod Tunisien blev vundet med en sikker samlet score på 4-1.

Cameroun endte på papiret gruppen i en suveræn position, men det er bestemt ikke udtryk for, hvordan det gik på banen. Præstationerne var generelt svage, og på udebane vandt Cameroun kun en enkelt kamp (foruden 3-0-”sejren” over Togo). Også i baglandet var der totalt kaos. Midt i kvalifikationen blev det camerounske fodboldforbunds præsident smidt i fængsel på grund af skattesvindel for mere end 80 millioner kroner.

Selv spillertruppen var internt splittet, og holdets stjerne Samuel Eto'o var tilsyneladende i midten af det hele. Forud for den anden playoff-kamp mod Tunisien fortalte Samuel Eto'o på det obligatoriske pressemøde, at en gruppe spillere havde besluttet sig for at lade være med at aflevere bolden til ham. Tidligere i kvalifikationen fortalte Chelsea-angriberen, at han var begyndt at betale vagter til at holde vagt ved hans dør, fordi han frygtede, at det camerounske fodboldforbund ville slå ham ihjel. Hvis Cameroun skal have nogen som helst form for succes ved VM, kræver det, at Volker Finke får opløst gruppedannelserne i truppen.

Cameroun er det mest succesfulde afrikanske hold ved verdensmesterskaberne i fodbold. De har kvalificeret sig til slutrunden syv gange, hvilket er flere end noget andet afrikansk land, og i 1990, da VM blev afholdt i Italien kom de til kvartfinalen, som det første afrikanske land til at opnå det. Det var med legendariske Roger Milla på holdet. Den på det tidspunkt 38-årige angriber blev en af turneringens oplevelser med fire mål i fem kampe. Mange husker ham måske for hans målfejring, hvor han danser ved hjørneflaget.

Hvis Cameroun kan fokusere på spillet på banen og undgå spændinger internt, har de en udmærket chance for at gå videre fra gruppen. De skal møde værtsnationen, Brasilien, der forventes at toppe gruppen uden de store problemer. De to øvrige hold er dog Kroatien og Mexico, som Cameroun er forholdsvis jævnbyrdige med.

Træneren
Volker Finke tog lidt af en udfordring på sine skuldre, da han overtog det camerounske landshold. Klart størstedelen af hans karriere som fodboldtræner var med lille SC Freiburg, som han trænede i hele 16 sæsoner. Han førte den tyske klub fra 2. Bundesliga til to deltagelser i UEFA Cup, der nu hedder Europa League. Midt i VM-kvalifikationen overtog Volker Finke et Cameroun-hold, der var internt splittet og førte dem til VM. Tyskeren er kendt for at spille flot, offensiv fodbold, der skaffede hans Freiburg-hold sammenligninger med det brasilianske landshold.

Profilen
Samuel Eto'o er Camerouns klart største profil. Han er sin nations mest scorende spiller nogensinde, og ingen afrikaner har vundet årets spiller i Afrika fire gange, som han har. På klubplan har Eto'o haft ligeså meget succes med nogle af de største klubber i europæisk fodbold. Den 33-årige camerouner er dog ikke helt på det niveau, som han har været på. Han scorede kun – af hans standarder – 12 mål for Chelsea i denne sæson, og der forventes meget af ham til VM. Hvis tingene ikke går hans vej, kan han være destruktiv for stemningen i omklædningsrummet, som det viste sig i kvalifikationen.

Ideal-opstilling (4-3-1-2)
Charles Itandje (Torku Konyaspor)

Stephane M'Bia (QPR)
Aurelien Chedjou (Galatasaray)
Nicolas N'koulou (Marseille)
Benoit Assou-Ekotto (Tottenham)

Joel Matip (Schalke 04)
Alex Song (FC Barcelona)
Enoh Eyong (Ajax Amsterdam)

Jean Makoun (Rennes)

Samuel Eto'o (Chelsea)
Vincent Aboubakar (Lorient)

Cameroun spiller deres første kamp til VM i gruppe A er mod Mexico fredag d. 13. juni 2014 kl. 18. Kampen spilles på fantastiske Arena das Dunas (google det), der har plads til 45.000 tilskuere.

Camerouns VM-trup

Charles Itandje (Konyaspor)
Sammy Ndjock (Fethiyespor)
Feudjou Loic (Coton Sport)

Allan Nyom (Granada)
Nounkeu Dany (Besiktas)
Cedric Djeugoue (Coton Sport)
Aurelien Chedjou (Galatasaray)
Nicolas Nkoulou (Marseille)
Henri Bedimo (Lyon)
Benoit Assou-Ekotto (QPR)

Enoh Eyong (Antalyaspor)
Jean Makoun (Rennes)
Joel Matip (Schalke 04)
Stephane Mbia (Sevilla)
Landry Nguemo (Bordeaux)
Alexandre Song (Barcelona)
Edgar Salli (Lens)

Samuel Eto'o (Chelsea)
Eric-Maxime Choupo-Moting (Mainz)
Benjamin Moukandjo (Nancy)
Vincent Aboubakar (Lorient)
Pierre Achille Webo (Fenerbahce)
Fabrice Olinga (Zulte Waregem)

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER