Fodbold nyheder

JAPAN - Kamikaze-angreb

Af Torsten Brix

Kan trænerskifte føre til angreb?

Hvis man oversætter ”Kamikaze”, betyder det ”Guddommelig vind” med henvisning til den kraftige storm, der i 1261 udslettede en krigsrival tæt på den japanske kyst. Men under anden verdenskrig blev begrebet verdenskendt for de japanske selvmordspiloter. Til sommeren 2018 kan det også blive beskrivende for de angreb, som de hurtige japanske offensive spillere vil sætte ind imod konkurrenterne i gruppe H – Polen, Senegal og Colombia.

Det japanske landshold er nemlig fyldt med meget hurtige offensive spillere for tiden. De europæisk kendte Shinja Kagawa og Keisuke Honda er to af dem, men slutrunden kan også komme til at fremvise deres unge afløsere - Asano og Yosuke Ideguchi. Disse to scorede begge i 2-0-sejren over Australien, hvilket sikrede Japan VM-billetten og Australien play-off-kampe. Dermed sikrede Japan deres sjette VM-billet.

I 2002 var Japan VM-værter, og de vandt deres gruppe foran så stærke modstandere som Belgien, Rusland og Tunesien – men den anden vært Sydkorea sluttede som nr. 4, hvilket sikkert pinte de stolte japanere meget. Otte år senere gik Japan igen videre fra gruppespillet – blandt andet på bekostning af Danmark.

Nu venter der en spændende gruppe, hvor Japan måske kan overraske – måske efter et overraskelsesangreb. De har ved tidligere slutrunder vist, at de kommer med hurtige små angribere og meget farlige kontraangreb. Man kan vel næsten kalde det for et Kamikaze-angreb.


Træneren
Skulle Japan blæse til angreb under VM-slutrunden, kunne mixet med den omrejste træner Vahid Halihodzic ikke være dårligere. Han er ikke ligefrem kendt for offensivt fodbold, så selvom, at bosnieren har deltaget i en VM-slutrunden med Elfenbenskysten og Algeriet og fået begge videre fra gruppespillet, blev han fyret som japansk træner. I stedet kom den 63-årige Akira Nichino til fra en stilling som teknisk direktør i det japanske fodboldforbund. Trænerbyttet kom blot to måneder før slutrunden, men forbundets præsident Kozo Tashima mente ikke, at det gjorde noget, for der var ingen, der kendte holdet bedre end Nishino – mente han.


Profilen
Hvis man kigger bort fra to – samlet set – lidt dårlige år hos Manchester United, har Shinji Kagawa spillet i Dortmund siden 2010. Hertil kom han vanvittigt billigt, så han er i den grad en af Dortmunds mange succeshistorier – trods den lidt mærkelige periode på Old Trafford, og måske kan det også blive et mærkeligt VM for Kagawa. For måske kan træner Nichino blive fristet af at bruge nogle af de unge spillere i truppen i stedet for Kagawa og Honda. Det må tiden vise…


Ideal-opstilling (4-2-3-1)Truppen
Eiji Kawashima
Masaaki Higashiguchi
Kosuke Nakamura
Yuto Nagatomo
Tomoaki Makino
Maya Yoshida
Hiroki Sakai
Gōtoku Sakai
Gen Shoji
Wataru Endo
Makoto Hasebe
Keisuke Honda
Takashi Inui
Naomichi Ueda
Shinji Kagawa
Genki Haraguchi
Takashi Usami
Gaku Shibasaki
Shinji Okazaki
Yuya Osako
Yoshinori Muto
Hotaru Yamaguchi
Ryota Oshima

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik