Fodbold nyheder

Optakt: Danmark - Irland

Af Simon Henneberg

En lang kvalifikationsturnering er overstået, og nu gælder det to altafgørende playoff-kampe mod Irland. Danmark lægger ud hjemme i Telia Parken, hvor en sejr er påkrævet.

Kommentar:
En lang, sej og til tider nervepirrende kvalifikationsturnering er nået til vejs ende. Danmark endte som bekendt på 2.-pladsen i gruppe E, hvilket har givet adgang til playoff-runden. Lodtrækningsguderne ville det således, at Åge Hareides udvalgte skal op imod de irske kæmper. Det er med andre ord kun Irland og to skæbnesvangre kampe mod de grønklædte, som skiller vores stolte nation fra at booke billetten til næste sommers VM-slutrunde i Rusland.

Og den billet skal i hus via de gode takter, som holdet har vist i løbet af det seneste år. Det danske landshold har nemlig ikke tabt en kamp siden 0-1-nederlaget hjemme mod Montenegro den 11. oktober i fjor. I perioden siden da har holdet inklusive venskabskampe været i ilden ni gange.

Parken, som danner rammerne om dette første opgør, skal fortsat være et uindtagelig fort, hvis der skal bevares et realistisk håb inden returopgøret i Irland på tirsdag. Og der er god grund til at være optimistisk på den front. Nederlaget mod Montenegro er nemlig det eneste af sin slags i de seneste ti hjemmekampe. Stærke nationer som Tyskland og Polen har blandt andre lagt vejen forbi, men har altså ikke formået at få skovlen under de rød-hvide drenge.

Og apropos Polen: Opgøret i Parken mod polakkerne den 1. september ligger formentlig stadig frisk i erindringen for de fleste fodboldfans. Et toptændt dansk landshold udraderede på det nærmeste de stærke østeuropæere, som troppede op med store navne som Robert Lewandowski, Lukasz Piszcek, Arkadiusz Milik og Napoli-talentet Piotr Zielinski. Den danske spillestil i kampen er blevet kaldt for ”overfaldsfodbold” og meget andet, men faktum er, at det var effektivt.

Danmark kan dog formentlig ikke satse alt på ét bræt og kun tænke i ”overfaldsfodbold.” Hvis der er et mandskab, som er i stand til at stå imod ti vikinger, der stormer frem og spiller på fysikken, så er Irland bestemt et godt bud. De irske spillere består hovedsageligt af aktører fra The Championship – en liga, der er berømt og berygtet for dens fysiske kapacitet. Ergo må Danmark også spille på de tekniske færdigheder, hvor man er denne modstander overlegen. Ikke mindst den form- og driblestærke Pione Sisto, der for tiden laver assists, som passer ham i Celta Vigo, kan få en nøglerolle i det aspekt.

Irerne brugte i gruppe D netop deres gode fysik til at bygge en jerndefensiv op. I holdets ti kvalifikationskampe blev der kun lukket seks mål ind. 2-2-kampen mod Serbien på Stadion Rajko Mitić i Beograd var den eneste kamp, hvor Martin O'Neills mandskab lukkede mere end ét mål ind. Fem gange – det vil sige halvdelen af kampene - holdt de grønblusede nullet, mens man ved fire tilfælde lukkede et enkelt mål ind. Ikke dårligt.

Ovenstående taler sit tydelige sprog om, at det irske forsvar ikke er noget, man sådan bare lige bryder ned. At holdet blot scorede 12 mål i ti kampe viser også meget klart, at det er i forsvaret, holdets styrke ligger. Gruppevinderne fra Serbien scorede for eksempel 20 gange.

Det er desuden kendetegnende for Irland, at de ikke har bolden ret meget, og at de ikke kommer frem til et væld af chancer. Tag for eksempel hjemmekampen mod gruppens svageste hold Moldova. Her havde Irland kun bolden 49 procent af tiden og kom blot frem til syv afslutninger mod gæsternes 11 af slagsen. En god effektivitet gjorde dog, at Irland kunne hive de tre point i land via en sejr på 2-0.

Karantæner og skader:
Danmark må klare sig uden de to foretrukne backs Riza Durmisi og Henrik Dalsgaard.

Herudover rejser der sig et par spørgsmålstegn om, hvem landstræner Åge Hareide vil stille op med i angrebet. Vil han stille op med Andreas Cornelius ude til højre, som fungerede så godt mod Polen? Eller vil han stille med Yussuf Poulsen?

Og hvem skal være spidsangriberen? Andreas Cornelius, Nicolai Jørgensen eller den øjeblikkelige Eliteserie-topscorer Nicklas Bendtner? Starter Cornelius inde på højresiden af angrebet, kan vi selvfølgelig godt udelukke ham. Men selv hvis han ikke gør det, må det forventes, at valget står mellem Nicklas Bendtner og Nicolai Jørgensen.

Sidstnævnte skal have sin beskyttelsesskinne, som han har omkring håndleddet, godkendt af kampens dommer. Får han ikke det, er han formentlig helt ude af opgøret.

Herudover har der været snak om, at Chelsea-spilleren Andreas Christensen måske skal spille sammen med Simon Kjær i midterforsvaret. Vi regner dog med, at det bliver Andreas Bjelland, som danner duo med anfører Kjær. Dét ikke mindst qua Brentford-spillerens venstreben, og at han før har gjort det godt sammen med Simon Kjær.

Irerne må grundet skader se bort fra Seamus Coleman, Jonathan Walthers, James McCarthy, Richard Keogh og Sean Maguire. Herudover har David Meyler karantæne.

Forventede startopstillinger:

Danmark (4-3-3): Schmeichel – Ankersen, Kjær, Bjelland, Stryger Larsen – Kvist, Eriksen, Delaney – Cornelius, Jørgensen/Bendtner, Sisto

Irland (4-3-3): Randolph – Christie, Duffy, Clark, Ward – Arter, Whelan, Hendrick – McClean, Long, Brady

Bud på kampens profil:
Pione Sisto er sammen med Manchester Citys David Silva den spiller, der p.t. står for flest målgivende afleveringer i indeværende sæson. Når man altså kigger på Europas fem største ligaer. Det frister derfor med et bud på dansk-sudaneseren, men valget falder i stedet på Thomas Delaney. Når den tidligere FC København-anfører rammer sit højeste niveau, kan han for selv de irske kæmper være en ordentlig mundfuld i hovedstødsspillet.

Og hovedstødsspillet bliver en stor faktor i kampen for Danmark. Og det er bestemt ikke kun ved de offensive situationer. Det bliver mindst lige så vigtigt, at spillere som Thomas Delaney, Nicklas Bendtner, Simon Kjær med flere præsterer på deres bedste niveau, når irerne får muligheden for at slå bolden ind mod Kasper Schmeichels felt.

Delaney har fysikken, mentaliteten og viljen til at byde de stærke irere op til en hård og fysisk fight.

Bud på kampens resultat:
Man må først og fremmest ikke glemme, at irerne har gjort det godt i deres kvalifikationspulje, og at de er utrolig svære at score imod. Det bliver med andre ord næppe nogen walkover for de rød- og hvidblusede drenge. Der venter formentlig to ekstremt fysisk hårde kampe, hvor det for Danmark gælder om at slå til, når der for en sjælden gangs skyld opstår en sprække i det irske forsvar.

Når alt det så er sagt, så skal Danmark – og det er sagt med al respekt – være i stand til at slå en nation som Irland over to kampe. Kan vi ikke det, kan man med rette spørge sig selv, om vi overhovedet har noget at gøre til et VM.

Vi tager klaphatten på, hælder op i fadbamserne og siger, at Danmark vinder. Irernes offensiv skræmmer umiddelbart ikke mange katte ud af baggården, og vi tror derfor på en dansk sejr uden scoring imod. Buddet fra Indkast lyder på 2-0 til de danske drenge.

Formkurve:
Danmark:U-V-V-V-V
Irland:V-V-T-U-U

Seneste kampe Danmark:
2017-10-08DanmarkRumænien1 - 1
2017-10-05MontenegroDanmark0 - 1
2017-09-04ArmenienDanmark1 - 4
2017-09-01DanmarkPolen4 - 0
2017-06-10KasakhstanDanmark1 - 3

Seneste kampe Irland:
2017-10-09WalesIrland0 - 1
2017-10-06IrlandMoldavien2 - 0
2017-09-05IrlandSerbien0 - 1
2017-09-02GeorgienIrland1 - 1
2017-06-11IrlandØstrig1 - 1

Seneste interne opgør:
2007-08-22DanmarkIrland0 - 4
2002-03-27IrlandDanmark3 - 0
1993-04-28IrlandDanmark1 - 1
1992-10-14DanmarkIrland0 - 0
1985-11-13IrlandDanmark1 - 4

Kampen spilles lørdag d. 11/11 klokken 20.45 og kan følges på Kanal 5. Kampens dommer er Milorad Mažić fra Serbien.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik