Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

EM
Nico Gam

EM 2024: ENGLAND - Is it "finally" coming home?

Vi varmer op til sommerens helt store fodboldhøjdepunkt her på Indkast.dk. EM 2024 løber af stablen i Tyskland, og i den forbindelse giver vi dig den fulde optakt med landebeskrivelser af de 24 nationer, og vi er nået til The Three Lions. Få her det fulde overblik over Englands EM-optakt.

Efter en periode med undervældende slutrunderesultater har det engelske landshold opnået flotte resultater ved de seneste, hvor finalepladsen ved EM 2021 står som det absolutte højdepunkt. De engelske stjernespillere og ikke mindst de inkarnerede engelske fans hungrer dog efter at få et trofæ hjem til England. 

Med potentielt det stærkeste landshold nogensinde befinder England sig blandt en af de absolut største favoritter til at løfte trofæet til sommerens slutrunde. Med en blanding af nogle af verdens største talenter krydret med rutinerede kræfter har England alt hvad der skal til for at kunne vinde landets første EM-trofæ. Om Kane, Bellingham og co. kan leve op til forventningerne vil tiden vise. 

 

Profilerne:
Det engelske landshold er stjernespækket på samtlige positioner og har mange store profilerede navne, som alle fortjener stor anerkendelse. 

I mange år har omdrejningspunktet dog været englændernes kaptajn Harry Kane, som blev landets topscorer i kvalifikationen med 8 mål og er landsholdets mest scorende spiller nogensinde. Harry Kane har i mange sæsoner formået at score mål på samlebånd grundet sin fysik og evnen til at være en fremragende afslutter. I denne sæson har Bayern München-angriberen da også scorede hele 42 mål på tværs af alle turneringer. 

På midtbanen brillerer verdensstjernen Jude Bellingham for kongeklubben Real Madrid kamp efter kamp, og er efter en fremragende sæson en af favoritterne til Ballon d’Or-trofæet i 2024. Bellinghams dynamiske stil og evnerne til at bruge sin fysik og tekniske færdigheder både defensivt og offensivt gør det engelske stjerneskud til en meget komplet fodboldspiller. 

Generelt er mange af Englands største profiler i fantastisk form, og her skal også nævnes to af Premier Leagues allerstørste talenter Phil Foden og Bukayo Saka, som hver især har leveret på skyhøjt niveau i denne sæson for henholdsvis Manchester City og Arsenal. Med Foden og Saka til at fodre Harry Kane oppe foran lover det godt for den kommende EM-slutrunde, men også for fremtiden for det engelske landshold. 

 

Største EM-resultater:
England kaldes fodboldens oprindelsesland, men alligevel har det engelske landshold i mange år leveret nogle undervældende præstationer til EM-slutrunderne. Englænderne har deltaget i 11 EM-slutrunder, og de har overraskende nok flere gange misset ud på kvalifikationen til hovedturneringen bl.a. i 2008, hvor Rusland og Kroatien kvalificerede sig foran dem. 

Den seneste EM-slutrunde i 2021 er det største EM-resultat i Englands lange fodboldhistorie, da de nåede frem til finalen efter en sejr over Danmark i semifinalen. Finalen blev dog som bekendt tabt efter en intens straffesparkskonkurrence på Wembley i London. 

Derudover er det blot blevet til to semifinalepladser bl.a. i landets EM-debut i 1968, hvor det engelske landshold fik en flot bronzemedalje. 

 

Vejen til EM:
Med 20 point ud af 24 mulige strøg England igennem kvalifikationsgruppen som ubesejret i en gruppe med Italien, Ukraine, Nordmarkedonien og Malta. Efter de 8 kampe endte englænderne med en målscore på hele 22-4. 

England indledte EM-kvalifikationen med den absolut sværeste kamp, nemlig på udebane mod de forsvarende europamestre fra Italien, som slog netop England i EM-finalen i 2021. En tæt kamp endte med en historisk sejr på 2-1 til England, som vandt på udebane mod Italien for første gang siden 1961. 

Dernæst blev de tre andre gruppemodstandere blæst ud af banen med en samlet målscore på 13-0. Først blev Ukraine besejret med 2-0 på hjemmebane, inden man slog Malta med suveræne 4-0 på udebane og nedsablede Nordmakedonien med 7-0 på Wembley. I sidstnævnte kamp brillerede især Arsenal-stjernen Bukayo Saka, som lavede sit første hattrick i karrieren. 

Herefter led englænderne deres første pointtab med et 1-1 resultat imod Ukraine, hvorefter EM-billetten blev endegyldigt sikret i hjemmekampen mod Italien med en sejr på 3-1. 

Med EM-billetten i hus kunne englænderne uden pres spille de to resterende kvalifikationskampe, hvor Malta blev besejret med 2-0, inden kampagnen sluttede med et 1-1 resultat i Nordmakedonien.

 

EM-gruppen:
Ved sommerens EM-slutrunde er England at finde i gruppe C, hvor modstanderne hedder Danmark, Serbien og Slovenien. På trods af vores danske hjerte må vi dog sige at englænderne indtager favoritværdigheden i gruppen. 

De tre resterende hold i gruppen må siges at være meget ligeværdige og kan alle slå hinanden indbyrdes. Slovenien må dog anses som det svageste hold i gruppen på papiret, men dog med stortalentet Benjamin Sesko og rutinerede Jan Oblak på holdkortet som de mest profilerede navne. Slovenien sluttede efter Danmark i kvalifikationsgruppen. 

Serberne råder over en række profilerede spillere med mange års erfaring såsom Aleksandar Mitrovic, Dusan Tadic og Sergej Milinkovic-Savic. Serbien blev nummer to i kvalifikationspuljen efter Ungarn. 

Siden VM-slutrunden har det danske landshold haft svært ved at leve op til forventningerne, men har dog fortsat nogle store profiler fra store europæiske klubber. Profilerne tæller Rasmus Højlund, Christian Eriksen og Andreas Christensen. Danmark vandt som bekendt kvalifikationspuljen foran bl.a. Slovenien og Finland. 

 

Hvor langt kommer England til EM?
Alt andet end en førsteplads i gruppen vil være en skuffelse for England, og derfor må man antage at de lever op til favoritværdigheden og formår at vinde gruppen.

Derefter vil englænderne støde ind i en af de bedste tredjepladser fra gruppe D, E eller F i 1/8-finalen. Ifølge bookmakerne bliver det enten Østrig, Rumænien eller Tjekkiet, og uanset hvad vil englænderne have en rigtig god chance for at avancere til kvartfinalen. 

I kvartfinalen vil England formentlig ligesom i kvalifikationen stå overfor Italien, og skal derfor forsøge at revanchere finalenederlaget ved sidste EM. Det stjernespækkede engelske mandskab vil dog fortsat være favoritter til opgøret og har dermed gode muligheder for at spille sig i semifinalen ved slutrunden, også med tanke på de to engelske sejre i kvalifikationen.

Hvis slutrunden forløber uden de store overraskelser, vil der vente os en fantastisk semifinale mellem to af de absolut største favoritter til at løfte trofæet. I semifinalen vil England nemlig skulle op imod Frankrig, som blev englændernes onde ånd ved VM-slutrunden i 2022. Alt kan ske i en semifinale, men med de engelske profilers nuværende form in mente vurderes det at englænderne avancerer til EM-finalen ved dette års slutrunde. 

I en eventuel finale vil England skulle op imod enten Spanien, Portugal eller værtsnationen fra Tyskland, og med det fantastiske hold England har, vurderes det, at englænderne indtager favoritrollen. Dermed vil England løfte EM-trofæet til sommer, og fansene vil endelig få den succes de har hungret efter. Ifølge bookmakerne er England også favorit til at vinde EM 2024.

 

Træneren:
Efter blot 67 dage på posten som engelsk landstræner blev ikoniske Sam Allardyce fyret i september 2016, hvorefter Gareth Southgate overtog cheftrænerposten for det engelske A-landshold på trods af sin begrænsede erfaring som manager på øverste hylde med kun Middlesbrough og Englands U21-landshold på CV´et. 

I sin debut besejrede den 53-årige englænder Malta med 2-0 i en VM-kvalifikationskamp i 2016. En kvalifikation som Southgate og co. strøg igennem som ubesejret. 

I sin tid som engelsk landstræner har Southgate fået den engelske selvforståelse tilbage ved bl.a. at være den første engelske manager til at nå en finale ved en slutrunde siden 1966, da han førte sit mandskab til EM-finalen i 2021. 

I sit virke for England har Southgate benyttet flere forskellige formationer, men igennem hele kvalifikationen til EM-slutrunden foretrak han en 4-2-3-1-formation, hvilket gav en fleksibilitet i den taktiske stil.  

Når man siger Gareth Southgate kan man ikke komme uden om den massive kritik englænderen har fået fra de inkarnerede engelske fans, som i høj grad vækker deres utilfredshed på sociale medier over udtagelsen af spillere samt det taktiske aspekt. En stor del af de engelske fans kræver derfor en toppræstation fra deres landshold til sommerens EM-slutrunde, hvis ikke Southgate skal være fortid.  

Med sine 93 kampe og snart 8 år som engelsk landstræner er Southgate den næstlængst siddende manager blandt de deltagende lande ved EM-slutrunden, kun overgået af franske Didier Deschamps. 

 

Hvem får gennembrud?
Efter en fantastisk sæson i Chelsea kunne Cole Palmer være et godt bud på et engelsk gennembrud ved dette års EM. 

21-årige Palmer har blot fået spilletid i to kampe for det engelske A-landshold, men har igennem sine præstationer på klubplan gjort sig fortjent til en EM-udtagelse. For et undervældende Chelsea-mandskab har stortalentet bidraget med hele 20 Premier League-mål og dertil 9 assists. 

Iskolde Palmer i kombination med legekammeraterne Foden og Saka vil kunne udgøre en særdeles giftig trio i den engelske offensiv bag Harry Kane. Med hans selvtillid vil han helt sikkert kunne få en afgørende rolle til EM, hvis ikke som starter, så som indskifter. 

 

Forventet startopstilling

4-2-3-1-formation:

Jordan Pickford (Everton)

Kyle Walker (Manchester City)
John Stones (Manchester City)
Harry Maguire (Manchester United)
Luke Shaw (Manchester United)

Declan Rice (Arsenal)
Jude Bellingham (Real Madrid)

Bukayo Saka (Arsenal)
Phil Foden (Manchester City)
Jack Grealish (Manchester City)

Harry Kane (Bayern München)

 

Reserver:

Aaron Ramsdale (Arsenal)
Sam Johnstone (Crystal Palace)
Ben Chilwell (Chelsea)
Kieran Trippier (Newcastle)
Ezri Konsa (Aston Villa)
Lewis Dunk (Brighton)
Trent Alexander-Arnold (Liverpool)
Jordan Henderson (Ajax)
Conor Gallagher (Chelsea)
James Maddison (Tottenham)
Cole Palmer (Chelsea)
Marcus Rashford (Manchester United)
Anthony Gordon (Newcastle)
Ollie Watkins (Aston Villa)
Ivan Toney (Brentford)

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER