Torsten Brix

Fænomenet Corinthians

Hvem er ”verdens bedste klub-hold”? – har de masser af penge og tilskuere samt hvor stammer klubben fra?
- Hvis FIFA kendte til os, ville de ikke være overrasket over, hvor mange billetter vores hold kan sælge…

Sådan sagde Corinthians-træner Tite i forbindelse med VM for klubhold, som det brasilianske storhold noget overraskende endte med at vinde og med overraskende mange tilskuere, men hvem er dette hold?

Corinthians er Sao Paulos arbejderklub og taget fattigdommen i Brasilien i betragtning, forstår man da FIFA's undren over de mange brasilianske fans, der har krydset jordkloden for at følge Corinthinas kampe til VM-turneringen i Japan. Men de fuldblods fans fik noget at juble over efter holdets 1-0 sejr i finalen over Champions League-mestrene fra Chelsea, og det er ikke første gang, at den brasilianske klub har vist imponerende tilskuertal.

Tilbage i 1976 invaderede Corinthians det legendariske stadion – Maracana – og hele 75.000 tilskuere rejste til Rio de Janeiro, hvor Flumineses blev slået. Samme tal var der ikke i Japan, men fremmødet på 30.000 fans fra ”O Fiel”, der kan oversættes med ”De Loyale”, er nu et meget imponerede tal.

Corinthians var kommet til turneringen efter en sejr i ”Libertadores”, men uden holdet havde den helt store stjerne samt havde tilspillet sig pladsen på en lidt pudsig vis. For træner Tite brugte i store dele af turneringen den utraditionelle formation 4-2-4-0.

Holdets styrke findes i den centrale del af banen, hvor midtbanespillerne Ralf og især Paulinho har stor styrke – foran dem spiller angriberne Emerson og Jorge Henrique, men de er placeret ude på kanterne. Siden triumfen er Paolo Guerrero kommet til klubben, og han blev som central angriber i finale-formationen 4-2-3-1 kampens eneste målscorer.

Guerrero er landsholdsspiller fra Peru, mens truppen også byder på den argentiske landsholdsspiller Juan Manuel Martinez, men ellers kan klubben ikke prale af at have det helt store fodboldnavn, som de tidligere har haft.

Corinthians var jo klubben, der havde et mislykket forsøg på at få superstjernen Adriano tilbage på ret køl, og spillere som Javier Mascherano, Ronaldo, Carlos Tévez og den ombejlede Willian har blandt andet også spillet for klubben. Men kigger man i historiebøgerne, finder man også nogle store navne som forsvarsspilleren Wladimir Rodrigues, der har spillet 805 kampe for klubben og Teleco, der scorede vanvittige 251 mål i 246 kampe for klubben, og var topscorer I 1935, 1936, 1937, 1939 og 1941. Dette gav ham øjenavnet “O Rei das Viradas” - vristens konge.

Klubben blev dannet af en gruppe fabriksarbejdere i 1910, der var blevet insprieret af en engelsk klub – Corinthian, og den står også stærkt hos nutidens arbejdere. Brasiliens første præsident fra arbejderklassen – Lula – styrende den fodboldglade nation fra 2003 til 2010, og han var en stor fan af klubben, og dette sammenfald har frembragt nogle uheldige beskyldninger.

Lula har tætte forbindelser til forbundsbossen Ricardo Teixeira, som skulle have påvirket valget af det stadion, hvor der skal spilles åbningskamp til VM2014. Det bliver Pacaembu, hvor der i øjeblikket kan være 40.000, men hvem skal betale for den nødvendige udvidelse af Corinthians-stadionet?

Til VM vil stadionet blive udvidet til en kapicitet på 68.000 tilskuere, hvilket vil give en økonomisk gevinst til Corinthians, der grotesk nok er den klub i sydamerika med flest penge. Sådan så det ellers ikke ud i 2007, hvor klubben rykkede ud af den bedste brasilianske fodboldrække. Siden har klubben tænkt i økonomiske korrekte løsninger og alternative fremstød, sådan at Corinthians i dag har et spritnyt træningsanlæg, der blev åbnet i 2010, og klubben i den seneste tv-aftale var den klub, der fik udbetalt flest penge. Størstedelen af æren for dette skal den økonomi-uddannede Luiz Paulo Rosenberg have, men derudover sidder den tidligere Arsenal og Valencia-spiller Edu også i den sportslige ledelse sammen med klubmanden og den tidligere brasilianske landsholdsspiller Neto.

Derudover har spillet på banen været nytænkede. Den føromtalte og besynderlige formation 4-2-4-0 gjorde, at holdet kun lukkede fire mål ind i de 14 Libertadores-kampe, så defensiven er på plads. Desuden indeholder truppen nogle spændende navne, og flere talenter skulle være på vej fra det nye træningsanlæg. Så samlet set er der fremgang for klubben, der havde Ronaldo Luís Nazário de Lima i truppen i slutningen af sidste årti. Ronaldo blev kaldt for “fænomenet” – hvilket vel også er et passende navn for den rige arbejdeklub – Corinhians.


Et fænomen: et tilfælde, der kan sanses eller erkendes
(Gyldendals ordbog)

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER