Rasmus Stegmann

Napoli - Verdens bedste comeback?

Den italienske klub S. S. C. Napoli er kommet tilbage efter en konkurs, og har genindtaget sin plads i toppen af italiensk fodbold. Indkast.dk tegner et portræt af klubben, der nægtede at give op.
Den italienske klub S. S. C. Napoli er kommet tilbage efter en konkurs, og har genindtaget sin plads i toppen af italiensk fodbold. Indkast.dk tegner et portræt af klubben, der nægtede at give op.

I 2004 faldt hammeren. Napoli var gået konkurs med en gæld på ca. 500 millioner kroner. De blev derfor rykket ned i den italienske Serie C, og det så ud til at være endnu en af tidens faldne storklubber. Året forinden led den engelske gigant Leeds United en lignende skæbne, og for nylig er Glasgow Rangers kommet på listen over konkursramte storklubber.

Nedturen

Napolis nedtur havde dog været undervejs længe. Deres sidste gode sæson fandt sted i sæsonen 91/92, hvor de sluttede på fjerdepladsen i Serie A. Herefter smuttede flere gode spillere, bl.a. Gianfranco Zola og Daniel Fonseca, og deres form dykkede stabilt frem til 1998, hvor de kun fik to sejre – på en sæson! De var derfor sikret nedrykning i 98, og måtte spille to sæsoner før de kunne rykke op i Serie A igen. I 2000 var de tilbage i toppen, men endte med at rykke ned samme sæson, og tragedien var komplet. Tiden i Serie B skabte en kædereaktion, der endte med konkurserklæringen i 2004, og Napoli havnede i Serie C.

For omverdenen så det ud til at være en færdig klub. En has-been der engang var blandt Europas største. Napolis fans derimod nægtede at give op. I Napoli er klubben nemlig mere end en fodboldklub.

Fansene

Byen Napoli er kendt for lidt af hvert. Hovedsaligt for at have opfundet pizzaen (!), men også for at være nævnt i den græske mytologi, hvor Odysseus må bede sine mænd om at binde ham fast til masten på sit skib, for at undgå at blive forført af sirenen Partenope. Hun kunne ikke bære Odysseus' afvisning, og druknede sig selv som resultat, hvorefter hendes lig skyllede op på stranden i Napoli. Af denne myte komme Napolis tilnavn Partenopei, som både dækker fodboldklubben og folk fra Napoli generelt. Dette bånd mellem fodboldklubben og byen generelt er tydeligt til Napolis hjemmekampe.
Klubben er nemlig et symbol på byen, og det er ikke for sjov, at Stadio Sao Paolo er en berygtet udebane at komme til. Da klubben var i Serie C, havde Napoli stadig et højere gennemsnitligt tilskuerantal end flere Serie A klubber, og slog den daværende rekord i Serie C, da de til én kamp havde 51.000 tilskuere.
Klubbens tidligere superstjerne Diego Maradona er for evigt dagens mand i skysovs, da han havde en kæmpe indflydelse på Napolis succes i 80'erne. Han har sin egen statue i byen, og har nærmest opnået gudestatus i pizzaens hjemby.

De bedste år

I 1980'erne var Napoli som nævnt en bærende faktor i Serie A, og dette skyldtes bl.a. erhvervelsen af Diego Maradona. I 1984 slog klubben den globale transferrekord, da de hentede den lille argentiner fra Barcelona for ca. 100 millioner kroner. Han viste sig at blive en vigtig mand, da klubben blot tre år senere kunne kalde sig vindere af “The Double”. De vandt Coppa Italia med 4-0 over Atalanta, og sikrede sig Scudettoen med tre point ned til rivalerne fra Juventus. En kæmpe succes for klubben der bidrog væsentligt til Maradonas popularitet.

Året efter måtte de nøjedes med en andenplads, da mange af kræfterne gik til en European League-kampagne – uden succes. De blev nummer to med tre point op til A.C. Milan, og året efter måtte de igen nøjedes med andenpladsen da Inter trak fra i toppen, og vandt med hele ni point. Denne sæson gik det dog bedre i Europa, og de vandt UEFA Cuppen over Stuttgart i finalen. På vejen havde de bl.a. slået Juventus, Bayern München og PAOK. Succesen i UEFA Cuppen kastede endnu et scudetto af sig sæsonen efter, da de vandt med to point ned til Milan. Disse titler satte et punktum for Napolis storhedstid, og herefter begyndte nedturen. Diego Maradonas nummer 10 er senere blevet pensioneret som et symbol på hans bidrag til klubben.

Napolis renæssance

Filmproducenten og den livslange Napoli-fan Aurelio de Laurentiis er manden bag genrejsningen. Mange kender ham som den kontroversielle præsident, der har udtalt ting som “Jeg vil ikke tæske dig, fordi du er en gammel mand, men jeg vil fyre dig” til daværende Napoli-træner Edy Reja efter en 2-2'er med Lazio på hjemmebane, klassikeren “Lionel Messi er en “Cretin” (Cretin: En person der er dum, barnlig og hjernedød)”, den målrettede “Englænderne lever dårligt, spiser dårligt, og deres kvinder vasker sig ikke”, og selvfølgelig denne kommentar til Lavezzis agent oven på hans transferrygter “Hvis Mazzoni begynder at være dum, skærer jeg hans nosser af”. På trods af kontroverser, er han manden der har genrejst den faldne kæmpe. I 2007 kunne Napoli glæde sig over gensynet med Serie A. Denne sæson var den første i top-divisionen siden 2001. Herefter gik det hurtigt, og efter ansættelsen af Walter Mazzari var de igen med i toppen. Spillere som Marek Hamsik, Ezequiel Lavezzi og Edinson Cavani var blevet lokket til klubben, og de udgjorde Napolis farlige offensive trekløver.
Sæsonen 2010-11 sluttede Napoli på en tredjeplads, og var derefter klar til at spille Champions League sæsonen efter. Her overraskede de, og snød Manchester City for en plads i knockoutfasen. De måtte dog overgi sig, da et tæt kapløb med de senere mestre fra Chelsea endte med et tab. Dog viste de Europa, at de er et hold, som ikke lader sig slå ud af lidt modgang. På trods af at Lavezzi er skiftet til de franske nyrige giganter PSG, er Hamsik og Cavani stadig at finde i klubben. Flere unge spillere kommer frem, og senest er den Napoli-fødte Lorenzo Insigne blevet en del af det italienske landshold. Dette har gjort, at han er blevet en folkehelt i sin hjemby allerede på trods af sine kun 21 år.

Fremtiden

Napoli ligger nummer to i Serie A for tiden, og de har kun tre point op til Juventus. Juventus vandt deres indbyrdes opgør sidste weekend med 2-0, og trak derfor fra i toppen. Selvom ubesejrede Juventus allerede ligner en favorit til Scudettoen, så er Napoli helt sikkert en favorit til en af de eftertragtede Champions League pladser. De er et hold, der har meget at byde på europæisk, og det så man bl.a. sidste år, hvor de virkelig udfordrede Chelsea – på trods af manglende international erfaring. Napolis historie som svingende tophold gør det svært at spå om fremtiden. Én ting er dog sikkert, og det er, at når de er med i toppen, er de ofte det umami-krydderi, som gryderetten der udgør den europæiske elite, mangler. De er spændende og uforudsigelige, og spiller deres eget spil. Sammen med Juventus er de et af de eneste hold, der tør at spille en opstilling, der kun har tre mand i forsvaret. Det resulterer tit i, at bagkæden styrke bliver sat kraftigt på prøve – men så længe man scorer flere mål, end der går ind på én, så er man godt stillet.

Objektivt set et spændende hold, og lidt af en favorit hos de neutrale fodboldfans. Forhåbentlig kan de holde sig inde i varmen nogle sæsoner endnu, og være med til at skabe historie. Vi vil jo heller ikke gå glip af Laurentiis' spændende udtalelser i fremtiden, vel?

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER