Torsten Brix

Stakkels Helenius

Med Nicklas Helenius' manglende udtagelse er der blevet smidt mere benzin på debatbålet om Morten Olsens manglende udtagelser af ”ikke-sjællændere”, og i Aalborg må Helenius undre sig – mens Danmark må krydse alt for Bendtner.
I sidste runde af Superligaen scorede Nicklas Helenius to mål, da AaB besejrede Brøndby med 3-1, men da Andreas Cornelius og Nicolai Jørgensen forlod landsholdslejren, valgte Morten Olsen og Peter Bonde noget overraskende ikke “at ringe” til den høje nordjyde.

I stedet blev OB's Emil Larsen og Simon Poulsen fra Sampdoria udtaget. Sidstnævnte blev dermed den fjerde venstreback i truppen, efter han kun har spillet lidt over én kamp for Sampdoria. Men hvorfor skulle Helenius ikke ind i truppen, da to offensive kort forlod den? I tilfælde af, at Nicklas Bendtner skulle blive skadet, vil det betyde, at Kasper Lorentzen skal være den centrale angriber, efter FCN-angriberen har scoret seks mål i de sidste 26 kampe. Olsen siger til MetroXpress:

- Det kan ikke hjælpe noget, at jeg tager en fra Herfølge. Vi kan jo ikke sige, at vi bare skal have en angriber med, for hvad hvis han slet ikke rører bolden.

Nu kommer Helenius som bekendt ikke fra Herfølge. Her er angriberne den tidligere Liverpool-spiller Nikola Saric, Jeppe Kjær og Lars Brøgger Hansen – men det er vel ikke dem, som Morten Olsen kritiserer. Men Helenius må føle sig noget forbigået. Ikke nok med at han blev sendt fra A-landsholdet til U-21 i forbindelse med deres kvalifikationskampe, men trods dette blev han ikke valgt til startopstillingen i den efterfølgende kamp. I bedste fald kan man vel kalde behandlingen af angriber-talentet for underlig.

Denne personligt belastende måde at behandle angriber-talentet på er den ene betragtning, men der er også den rent fodboldfaglige. Det virker besynderligt, at Emil Larsen og Simon Poulsen skulle komme til at tilføre ret meget til truppen mod Italien. Der skal vel ske meget i kampen, hvis en af disse skulle få spilletid.

Der kunne meget vel i langt større stil blive brug for Helenius. Ikke kun hvis den kampfattige Bendtner skulle blive skadet, men vel også hvis Danmark skulle komme bagud eller ligesom mod Bulgarien, hvor et rødt kort ændrede kampens forløb. Så Morten Olsen og Peter Bondes overvejelser er altså en smule besynderlige…

Tidligere har trænerteamet være kritiseret for at være alt for fokuseret på sjællændere. For et par år siden diskuterede undertegnet netop dette med et par århusianske journalister fra Århus Stiftstidende og den århusianske afdeling af Jyllands-Posten. De mente begge, at f.eks. Steffen Rasmussen og Peter Grauland havde haft alt for langt til en plads blandt Mortens Olsens udvalgte. Nu har Graulund indstillet karrieren, mens målmand Rasmussen er udtaget til kampen mod Italien. Bittert for Danmark for sjældent har der været mere brug for en angriber – nu når Helenius åbenbart ikke kan bruges.

Samlet set virker det til, at Morten Olsen og Peter Bonde ikke betragter Helenius som en landsholdsangriber – på trods af 14 Superliga-mål i sidste sæson i 29 startopstillinger. I år er det blevet til seks mål i tolv kampe. Snittet ligner et halvt mål per Superliga-kamp. Taget i betragtning at der i den grad mangler danske angribere i Superligaen – må stakkels Helenius virkelig føle sig forbigået til skæbnekampen mod Italien, hvor Olsen – modsat trænerne i Juventus – stoler blindt på Nicklas … Bendtner.


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER