Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Rasmus Stegmann

Belgiens "Golden Generation"

Det belgiske landshold er i besiddelse af en af de bedste generationer i nyere tid, men kan "De Røde Djævle" leve op til deres enorme potentiale?
Mange af jer, inklusive mig selv, har nok svært ved at huske dengang, hvor Belgien var en dominerende fodboldnation, men tro mig, det har de været.

Tilbage i firserne var det belgiske landshold indehaver af nogle store navne, der gjorde, at de var en nation, man frygtede mødet med. Vi snakker Jan Ceulemans, Enzo Scofi, Franky Vercauteren, Eric Gerets og vinderen af den gyldne handske til VM i 1994, målmand Michel Preud'Homme. Deres bedste resultat dengang var en fjerdeplads til VM i 1986, og på klub-plan var Anderlecht en fast deltager i European Cup (Med landstræner Morten Olsen på holdet – husker i jo nok!).

Eftertidens resultater har ikke været prangende på samme måde. Belgien har ikke kvalificeret sig til et EM siden 1984! (Dog med deltagelse i 2000 som medvært) De formåede desuden hverken at spille sig til VM-slutrunden i 2006 eller 2010.

Problemer i baglandet

Geografisk set består Belgien af to provinser, der hver har deres eget sprog og kultur. I nord ligger Flandern, som grænser op til Holland, hvor de snakker hollandsk, og hvor den multinationale hovedstad Bruxelles ligger. I Bruxelles deler man sprog og kultur med både Flandern i nord og med Vallonien i syd. Vallonien ligger nord for Frankrig, og der taler man fransk.

Som en sprogkyndig hurtigt vil kunne regne ud, så ligger fransk og hollandsk ikke ligefrem tæt op ad hinanden. De har sågar to forskellige sprogstammer, hvor hollandsk kommer af germansk, og fransk kommer af latin, og det gør det svært at blive enige om tingene.

Fra juni 2010 til december 2011 oplevede belgierne sågar 540 dage uden en regering!

Dette har naturligvis ført til kæmpe rivalisering mellem Flanderske Club Brügge, hovedstadsklubben Anderlecht og Vallonske Standard Liège. Belgiens tre mest succesfulde klubber.

Denne rivalisering har spillerne taget med sig ind på landsholdet, som ellers ofte bliver nævnt som et af de eneste belgiske samlingspunkter.

Hvis du sidder med en idé om, at netop denne problemstilling lyder bekendt, så tænk på hvor mange år Spaniens landshold har lidt under, at Real Madrids spillere ikke kunne sammen med FC Barcelonas spillere. En konflikt der er blevet løst inden for de senere par år, og som indtil videre har kastet et VM og et EM af sig.

Redningsmændene

Det ser dog nu ud til, at Belgien har fået en generation, der kan kaste noget af sig. Premier League er blevet overbefolket af unge belgiske spillere mellem 19-26. Chelsea fører i antallet af belgiere. De har 21-årige Eden Hazard i startopstillingen, samt Thibaut Courtois, Kevin de Bruyne og Romelu Lukaku på hhv. 20, 21 og 19 udlånt til hhv. Atlético Madrid, Werder Bremen og West Bromwich albion. Alle er de dog en del af landsholdet.

Dernæst deles Tottenham Hotspur og Everton om andenpladsen med to belgiere i startopstillingen hver. Tottenham har henover sommeren hentet årets spiller i Eresdivision Jan Vertonghen (25) samt Moussa Dembelé (25) fra Fulham. Everton har den etablerede midtbanestyrmand Marouane Fellaini (24) og sidste sæsons topscorer i den græske liga Kevin Mirallas (25).

Til sidst har hhv. Arsenal, Manchester City, Sunderland og Aston Villa én belgisk spiller hver. Der er her tale om Thomas Vermaelen (26), Vincent Kompany (26), Simon Mignolet (24) og Christian Benteke (21).

Dog skal der også lige gå en hilsen ud til Axel Witsel (23) fra Zenit, Steven Defour (24) fra FC Porto, Dries Mertens (25) fra PSV og Toby Alderweireld (23) fra Ajax.

Nogle imponerende klubber som de belgiske landsholdsspillere har deres daglige gang i. Faktum at de ikke er en direkte del af rivaliseringen mellem de hjemlige klubber, kan forhåbentlig sætte en stopper for interne konflikter på landsholdet, og hjælpe belgierne til at udnytte det kæmpe potentiale, som de besidder.

Idealopstilling

(4-2-3-1)

Courtois

Alderweireld – Kompany – Vertonghen – Vermaelen

Witsel – Dembele (De Bruyne)

Mertens – Fellaini – Hazard

Mirallas (Benteke – Lukaku)

Spillere i parentes symboliserer den normale rotation på holdet

Mål for fremtiden

Belgiernes tidligere samlingspunkt, landsholdet, skal gerne tilbage til fordums styrke. Chancen for at vise gode takter, kommer med kvalifikationen til VM 2014 i Brasilien. Hvis belgierne kan formå at kvalificere sig til slutrunden, er det svært at sige, hvad de kan udrette. Faktum er dog, at de har en af de stærkeste trupper, de nogensinde har haft, og tiden er inde til at bevise sit værd. I aften spiller Belgien VM-kvalifikations kamp mod Serbien. De ligger lige med Serbien og Kroatien der alle har fire point hver. Hvis de skal rykke til tops, er det kun sejren der tæller mod Serbien.

Kom så i røde djævle! Vis os, hvad i kan!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER