Torsten Brix

Kan Marseille bide sig fast?

Bedste sæsonåbning i 80 år efter afgangen af flere profiler i sommer, men også efter ankomst af en ballademager. Det er gang i Marseille, der overraskende nok indtager førstepladsen i Ligue 1.
Det krævede to mål fra Zlatan Ibrahimović, hvis nyrige PSG ikke skulle tabe til Marseille i weekendens topkamp i den franske Ligue 1. Kampen sluttede 2-2, og dermed fik hovedstadsklubben ikke hentet ind på den meget positive overraskelse fra Marseille. “Les Phocéens”, som personer fra Marseille bliver kaldt og også er blevet fodboldklubbens øgenavn, fortsætter dermed den historisk gode sæsonåbning.

I 80 år har Marseille ikke oplevet, at vinde sæsonens første fire liga-kampe og misanden om holdet ikke forbedrede rekorden til seks kampe, inden Valenviennes slog dem 4-1. Den tidligere Liverpool-angriber Anthony Le Tallec var stærkt medvirkende til et nederlag til Marseille i en kamp, hvor de faktisk styrende og klart havde bolden mest. Efter syvende kamp og seks sejre ventede voldsomt oprustende PSG, og nok engang kom Marseille til flere chancer end modstanderen, men hvem er dette overraskende tophold?

Inden mødet mod deres sydkystrivaler fra Montpellier kritiserede de regerende mestres præsident – Louis Nicolin – Marseille for deres manglende spillerindkøb i sommerpausen. Holdet mistede den spanske landsholdsspiller Cesar Azpillicueta til Chelsea, og derudover blev klubben nødt til at sælge Alou Diarra til West Ham, efter den franske landsholdsspiller ikke mødte op til sommertræning. Erstatningerne blev den ukendte brasilianer – Lucas Mendes – hentet i Curitiba, Kassim Abdallah kom fra Sedan i de lavere franske rækker, men også ballademageren Joey Barton – på en lejekontrakt fra QPR.

Barton har dog ikke nogle aktier i Marseilles nuværende succes, da han stadigvæk er ramt af karantænen efter vanvidskampen mod Manchester City, hvor Barton forsøgte at give Carlos Tévez en albue i hovedet samt en skalle til Vincent Kompany. Derudover sparkede han ud efter Sergio Agüero, og det er faktisk ikke første gang, at Barton har haft problemer med Manchester City-spillere. Dengang den engelske hidsigprop selv spillede i Manchester City, var han i håndgemen med Qusmane Dabo. Pudsigt nok er de nu holdkammerater i Marseille. Måske er det ikke så tilfældigt, da Marseille har ry for at være lidt kontroversiel.

Holdets gode sæsonstart skyldes ikke mindst flere spillere med lang historik i klubben. Holdets topscorer er Andre-Pierre Gignac, der styrer offensiven sammen med den ghanesiske landsholdsspiller Jordan Ayew. På midtbanen – og på Stade Vélodrome - styrer klublegenden Benouit Cheyrou flot. Målmanden er den franske landsholdsspiller Steve Mandanda, og i Mathieu Valbuena er der nok en fransk landsholdsspiller. Så masser af kvalitet, men trods dette er Marseilles præstationer i år meget overraskende!

Som tidligere nævnt hentede Marseille tolv point i sæsonens første fire kampe. Modsat krævede det samme antal point hele 11 kampe i sæsonen før, og det endda med den nyudnævnte franske landstræner Didier Deschamps som træner. Så den nuværende træner – Elie Baup, der har fortid i Bordeaux – må være den mest sikre træner i den franske Lique 1. Det store spørgsmål er naturligvis, om Marseille kan drille det stenrige hovedstadshold. I PSG er der store personligheder, men det er der altså også i Marseille. Ved præsentationen af Barton sagde hovedpersonen:

- Jeg er ikke en skidt dreng, men har jeg dummet mig i fortiden, og nu skal jeg reparere mit omdømme.

Det skal gøres i Marseille… men skiftet kom også i hus ved en pudsig historie. For ifølge franske medier skulle Barton igennem længere tid have bombaderet Marseilles præsident Vincent Labrune med SMS'er for at tikke om en lejekontrakt. Det lykkedes, men fortsætter opturen for Olympique de Marseille?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER