Torsten Brix

Røde hoveder – hos Red Bulls

Kigger man på stillingen i Østrig, har den en logisk opbygning, men hvad skete der lige for Salzburg i Champions League-kvalifikation? Indkast.dk har kigget på Red Bull Salzburg – sammen med den tidligere spiller Thomas Augustinussen.
Efter syv spillerunder i den østrigske liga ”T-mobile” indtager Austria Wien, Rapid Wien og Salzburg de tre øverste pladser, hvilket ikke er så underligt – hvis man kigger på transferlisten for sommeren 2012.

Austria Wien har brugt 11 millioner kroner, mens Rapid Wien har indkøb for 7 millioner kroner. Salzburg forsøgte at købe sig til en Champions League-plads – i alt blev der hentet spillere for 140 millioner kroner som Bright Osagie, Isaac Vorsah, Kevin Kampl, Rodnei og Sadio Mane.

Men Men Men… helt grotesk er det, at de syv andre klubber (altså ikke Salzburg, Rapid og Austria Wirn) næsten ikke har brugt nogle penge. F.eks. har fjerdepladsen i ligaen – Mattersburg – hentet to spillere på ”fri-transfer”. Gør man alle transfers op fra sidste ”vindue”, giver det helt groteske tal. Det er blevet til ti låneaftaler i ligaen, mens i alt 34 nye spillere er kommet til de østrigske klubber på ”fri-transfer”.

Ifølge Betinf har kun en klub af de resterende syv klubber betalt for en spiller. Det er tale om Wasker Innsbruck, der har betalt 600.000 kroner for forsvarsspilleren Thomas Bergmann. Så de syv nederste klubber i stillingen har brugt 600.000 kroner, mens de tre øverste har brugt 158 millioner kroner. Hvem siger, at penge ikke skaber topplaceringer?

Den helt store forbruger er ”Red Bull” Salzburg, og de må være meget røde i hovedet for tiden. For i kvalifikationen til Champions League-gruppespil tabte de storforbrugende østrigere til en flok halvtidsproffer fra Luxemburg. Et helt vanvittigt resultat, som gjorde, at Salzburgs drømme om Champions League-gruppespillet nok engang led et voldsomt knæk.

I 2005 blev Valencia endestationen, mens Shakhar Donetsk og Maccabi Haifa var det i 2007 og 2009. Netop i 2005 tog ”Red Bull” over hos Salzburg, og siden er det blevet brugt mange penge – rigtigt mange penge endda… men også uden den store plan.

For strategien har svinget imellem at udvikle egne spillere til at købe erfarne østrigske profiler. Der har også været købt unge udenlandske talenter, men også nogle meget dyre talenter. Derudover har holdet haft seks trænere på syv år, og de har varieret fra den ultra-defensive Giovanni Trapattoni til den meget progressive Co Adriaanse til den mere forsigtige Huub Stevens.

I sidste sæson havde hollandske Ricardo Moniz stor succes med holdet, som vandt ”The Double”, men et sammenstød med holdets læge gjorde, at han stoppede midt i forberedelserne til denne sæson. Den nye træner er Rober Schmidt, men taget det vanvittige Champions League-exit i betragtning, må han være meget presset.

Midt i dette kaos har klubben forsøgt sig med at lave et akademi i Brasilien og Ghana. Derudover hentede de få dage efter CL-derouten to norske teenagere – Valon Berisha og Havard Nielsen – for små 30 millioner kroner. Salzburgs manglende ”Røde tråd” er også noget som Thomas Augustinussen kan genkende. AaB-profilen kom til Salzburg i 2009 og spillede halvanden sæson.

- Noget af det som er meget kendetegnende for klubben er den store udskiftning af både ledere, trænere og spillere! Mens jeg var i klubben i 18 mdr. kom der ca. 14 nye spillere til. Det er ikke en rød tråd i det hele. Der er ikke tid til udvikling, da der skal være resultater med det samme! I de sidste tre år har der været fire sportsdirektører, så det er et svært sted at være spiller, fortæller Augustinussen til Indkast.dk.

De mange brugte penge betyder ikke så meget for klubejer – Dietrich Mateschitz. Her er penge ikke et problem. Ved ansættelse af sportschefen Ralf Rangnick, der blev hentet i Schalke04, var kravet klart for Mateschitz. Han åbnede pengeskabet og fik sin vilje, men han har ikke fået de sportslige resultater, som pengene tilnærmelsesvist har berettiget til. Champions League-nederlaget til Dudelange fra Luxemburg beskrives som den værste fodboldresultat i Østrig siden landskampsnederlaget til Færøerne i 1990 – og det siger vel ikke så lidt. Augustinussen kender også til de store drømme, som klubben har.

- Salzburg må efterhånden have indset, at man ikke kan købe sig til at komme i CL især når man er en klub i en mindre liga. Hver gang - de sidste 3 ud af 4 år - er CL glippet pga. mange nye spillere i stedet for at stole på det hold, der lige er blevet mester og er spillet sammen, beretter Augustinussen.

De første syv turneringskampe i denne sæson har kun givet fire sejre til Salzburg – efter holdet har lukket hele ni mål. Helt grotesk var det, da holdet – på hjemmebane - spillede 1-1 mod bundholdet Wiener Neustadt. Holdet som i sommerpausen fik tilført Thomas Piermayr, Christoph Martschinko, Stefan Petrovic, Christoph Freitag, Daniel Offenbacher, Dario Tadic, Dennis Mimm, Dominik Hofbauer, Jiri Lenko, Manuel Wallner, Markus Glanzer, Michael Berger, Peter Hlinka, Stefan Rakowitz, Thomas Froschl og Thomas Vollnhofer. Samlet pris for de 16 nye spillere: 0 kroner… Så de må være røde i hovedet hos ”Red Bull”.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER