Jonatan May

1 dag til Serie A: Optakt

I aften lyder den kommende sæsons første fløjt i Serie A. Indkast tager et kig på, hvad der er sket i sommerpausen.
Efter mere end tre måneders pause vender den italienske Serie A tilbage, når sæsonens første spillerunde finder sted i denne weekend. I sommerpausen er der løbet meget vand i den italienske å, hvorfor den kommende sæson er ganske uforudsigelig og lige så svær at spå om.

2011/12-sæsonen i Serie A kendetegnede sig ved, at ingen af de deltagende hold for alvor havde den fornødne kvalitet, til at manifesterer sig som favorit i sæsonens indledning. De point Juventus, der skulle vise sig at blive mestre, blev ved med at sætte til på udebane, formåede ingen andre hold at indhente. Tættest på var Milan, der nu har solgt to af deres aller største profiler, der, ligesom Juventus, som bekendt heller ikke har haft en helt problemfri sommerpause. Så hvad kan man egentlig forvente sig af den kommende sæson?

Ligesom det skete sidste år, forventes det, at de to norditalienske giganter fra Milan og Juventus, vil være de to primære bejlere til Scudetto-trofæet. Spørgsmålet er derfor, om sommerpausens hændelser vil tillade, at sidste års parløb vil få én eller flere nye deltagere.

Milan har solgt to af deres aller største profiler, hvis ikke de største, i Zlatan Ibrahimović og Thiago Silva. De mange millioner salgene indbragte er endnu blevet brugt på fuldgode erstatninger. I angrebet har man sendt problembarnet Antonio Cassano til de blå-sorte lokalrivaler, der til gengæld har sendt Giampaolo Pazzini den anden vej. Manglen på nye spillere baner til gengæld vejen for egne talenter som Stephan El Shaarawy; en spiller træner Massimo Allegri skulle være ganske glad for. Allegris fremtid i modebyen er dog langt fra sikker, da han angiveligt skulle have haft adskillige skænderier med vice-præsidenten Adriano Galliani.

Træner-posten i Juventus har ligeledes været genstand for mange diskussioner over sommeren, da Antonio Conte er blevet i dømt 10-måneders karantæne. En dom han senere appellerede, men uden held.

Det er problemer som disse, der kan betyde, at den forestående sæson blive noget mere jævnbyrdig.

AC Milans evige rivaler fra Inter ligner umiddelbart en af de største udfordrere. Den tidligere ungdomstræner Andrea Stramaccioni, der overtog efter Ranieri i sidste sæson, fik så stor succes, at hans dengang midlertidige aftale blev gjort permanent. Selvom Stramaccioni kun er 37 år, giver de resultater han indtil videre har leveret grund til at tro, at han kan bidrage med den stabilitet, truppen manglede under Claudio Ranieri. Ind er kommet stærke spillere som Walter Gargano, Alvaro Pereira, Rodrigo Palacio og Matias Silvestre, ligesom det lovende talent Phillippe Coutinho er kommet hjem fra et lejeophold i Espanyol. Til gengæld har man mistet spillere som Lúcio, Diego Forlán og Goran Pandev, men alt i alt må Nerazzuri siges at være blevet forstærket i dette transfervindue. Derfor afhænger meget af Inters sæson af, om Andrea Stramaccionis gode resultater i sidste sæson bare var "begynder-held", eller om det var det første store skridt i et træner-talents karriere.

I Syditalien spørger de fleste sig selv om, om Napoli kan fortsætte den rivende udvikling, de har været i gennem de seneste år. Mange tvivler, da det de indtil videre har præsteret, har overgået de flestes forventninger, men hvis det lykkedes, kan "Partenopei" sagtens spille med om ligaens eftertragtede top 3. Hvad der taler i mod dette er i midlertid, at klubben har solgt profilen Ezequiel Lavezzi til franske PSG, uden nogen egentlig erstatning er blevet hentet. Til gengæld har man det store talent Eduardo Vargas i folden, der i sidste sæson stod i skyggen af "De tre tenorer". Nu er der kun to tilbage - men måske bliver Vargas den nye. Hvis ikke har man ligeledes hentet italienske Lorenzo Insigne hjem fra Pescara - en ung spiller der også besidder et enormt potentiale. Derudover har man hentet en rutineret duo i Fiorentina bestående af Valon Behrami og Alessandro Gamberini. I sidste sæson viste det sig, at Napoli ikke havde truppen til både at præstere i Champions League og Serie A. Nu har de "kun" Europa League at koncetrere sig om. Om det gør Mazzarris tropper den tand mere konkurrencedygtige i Serie A bliver spændende at følge.

Et andet hold der for alvor har gjort sin entré på den italienske fodboldscene, er Udinese. For andet år i træk deltager de i Champions League-kvalifikationsspillet, da de i sidste sæson endte som Milans og Juventus' nærmeste forfølger. Mange af de profiler der har haft en stor andel i denne succes, er dog ikke længere at finde i klubben. For et år siden købte Barcelona som bekendt Alexis Sanchez, og nu har Juventus hentet Kwadwo Asamoah og Mauricio Isla, der begge har haft en stor andel i klubbens succes. Derudover er Samir Handanovic, der i flere år har vist sig som en sikker sidste skanse, blevet solgt til Inter. Til sidst er deres vel nok største profil, Antonio Di Natale, efterhånden fyldt 35 år, hvorfor man ikke kan forvente, at han vil score mål i det omfang, han tidligere har gjort. De spillere, der skal erstatte disse store profiler, har næsten alle det til fælles, at de er unge. Eksempelvis skal Luís Muriel på bare 21 år agere Di Natales angrebsmakker, ligesom det 20-årige Inter-talent Davide Faraoni er hentet til midtbanen. Indtil videre er Udineses dyreste nyerhvelse dog den lidt mere erfarne brasilianer Maicosuel - en 26-årig offensiv midtbanespiller, der er hentet i Botafogo. "Zebrettes" satsen på unge, og billige, spillere betyder til gengæld, at man indtil videre har tjent 100 mio. kr. i dette transfervindue. Det store spørgsmålstegn på Friuli er derfor, om disse unge spillere kan gøre den forskel, der er brug for, hvis Udinese til stadighed skal gøre sig gældende i spillet om de europæiske pladser.

To hold der med garanti vil håbe på at gøre dem konkurrence, er de to hovedstads hold Lazio og Roma.

Sidste sæson endte Fiorentina på en skuffende 13.-plads, men det er også et hold, der kan vise sig som en af overraskelserne i Serie A. Det kan de fordi sportsdirektør Daniel Prade har udført et flot stykke arbejde i dette transfervindue, hvor man blandt andet har hentet en stærk midtbanetrio i Borja Valero, Alberto Aquilani og Matias Fernandez, angriberen Mounir El Hamdaoui og målmanden Emiliano Viviano. Derudover råder den ligeledes nye træner Vincenzo Montella over etablerede spillere som Stevan Jovetic og Juan Manuel Vargas. For fem år siden endte Viola på en flot 5.-plads, og de to efterfølgende år blev de til to endnu flottere 4.-pladser. Hvis Montella kan holde styr på truppen, bliver det en smal sag for Toscana-holdet at forbedre sidste års skuffende placering.

Første kapitel i den lange fortælling om hvem der bliver mestre, hvem der skuffer og hvem der overrasker, bliver fortalt i aften, når Fiorentina tager i mod Udinese, og Juventus senere på aftenen gæster Parma!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER