Torsten Brix

2 dage til BL: Bayern vs. Dortmund

Sjældent har der været så skarpt fokus på mesterskabskampen i Bundesligaen, hvor kun to hold nævnes som seriøse bejlere.
For 50 år siden vedtog en speciel konvention i Tyskland, at nationen i fremtiden skulle have en fodboldturnering, der spillede om det nationale mesterskab. Det var en god beslutning, for 50 år senere har tysk fodbold aldrig været stærkere.

På det sportslige plan halter Bundesligaen måske lidt efter Premier League, La Liga og Serie A, men omgivelserne og forholdene er altså langt bedre. I de sidste ti år er tilskuertallene steget i voldsom stil. I sidste sæson blev gennemsnitstallet af tilskuere per kamp 2500 personer højere – sådan at Bundesligakampene i sidste sæson i gennemsnit blev set af vanvittige 44.713.

Mange af disse kampe blev afviklet på komfortable og moderne stadions, der især vil få de italienske og spanske fodboldarenaer til at ligne fortidsfund. Derudover blev sidste sæson gennemført med en gennemsnitsalder på 25,76 år - som er den laveste alder siden sæsonen 1973/74 – så tilstandsrapporten for tysk fodbold ser altså godt ud. Den unge alder var mestrene fra Dortmund i den grad med til at trække ned, da de vandt mesterskabet med et historisk ungt landshold, og det har skabt en mindre chok-effekt hos storholdet i München.

I Bayern München findes en unik stolthed, som blev krænket i sidste sæson. For ikke nok med at Dortmund blev mestre, de ydmygede også Bayern München i den tyske pokalfinale ved at tæske dem med historiske 5-2. Derudover gennemlevede Bayern München også nedturen i Champions League-finalenederlaget til Chelsea.

Det har skabt reaktioner i Bayern. Indkøbt er Dante i Mönchengladbach, Shaqiri i Basel og det tyske storhold har også købt den dyre kroatiske landsholdspiller – Mario Mandzukic – der har kostet 100 millioner kroner i Wolfsburg – samt hentet Claudio Pizarro i Werder Bremen. Netop Pizarro kan få en nøglerolle i starten af turneringen, da holdets helt store målmaskine fra sidste sæson Mario Gomez skal opereres, og den tyske landsholdsangriber misser sæson-åbningen.

MEN den store ændring – og den store chance – i Bayern München handler om stillingen som sportsdirektør. Christian Nerlinger blev smidt på gaden og i stedet blev Matthias Sammer indsat. Sammer har tidligere spillet og været træner i Dortmund, hvor han blandt andet vandt mesterskabet i 2002. Sammer er kontroversiel og fuldstændig kompromisløs, og det må være en benzinbombe at bringe ind i Bayern München, som flere gange er blevet kaldt for et mindre galehus – med alt for mange store personligheder. Så Sammer – sammen med hans historik – er et kæmpe sats i Bayern, men måske har de også brug for at satse.

Tingene fungerer bare lagt bedre i Dortmund, og de bliver også gjort til mesterskabsfavoritter i den kommende sæson. I de sidste fem kampe, hvor Dortmund og Bayern har mødt hinanden, har Dortmund vundet. Men måske skal man omformulere den sætning. I de sidste fem kampe har Bayern München tabt… og det er de altså ikke ret gode til…

De 50 mesterskaber er fordelt på følgende måde:

Bayern München: 21
Dortmund: 5
Mönchengladbach: 5
Werder Bremen: 5
Hamburg: 3
Stuttgart: 3
Köln: 2
Kaiserslautern: 2
Eintracht Braunschweig: 1
1860München: 1
Nürnberg: 1
Wolfsburg: 1


Indkast.dk har talt med Eurosport-kommentator og Bundesliga-ekspert Henrik Hvillum, og han har følgende kommentar til ovenstående:

- Når Bayern er såret er de som oftest stærkest, og det er svært at sige andet end at sydtyskerne er storfavoritter til at vinde sin 22. bundesligatitel. Der er købt gode forstærkninger og back-up spillere, således at Bayern stort set er dobbelt besatte på alle pladser, og dermed mindre sårbare overfor skader.

- Desuden er man vant til at satse på tre heste, altså både Champions League, Bundesligaen og pokalturnerningen. Alle tre glippede sidste år, men i år skal det være. Også fordi Dortmund er pisket til at satse mere på Champions League end sidste år, hvor holdet blev slået ud efter gruppespillet.

- Mestrene har "byttet" Reus for Kagawa, men hvis Robert Lewandowski bliver skadet ser det tyndt ud i toppen. Bayern og Dortmund er dog så stærke, at ingen af de øvrige hold er i nærheden af at kunne true dem styrkemæssigt over en hel sæson i toppen af Bundesligatabellen.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER