Jonatan May

2 dage til Serie A: Håbefulde Roma

Sidste sæson var en gedigen skuffelse for italienske AS Roma. Nu har de fået en ny træner og adskillige nye spillere - men er det nok til at udfordre mestrene fra Juventus?
Det italienske hovedstadshold AS Roma har ry for at være notorisk skuffende. Selvom klubben har en massiv fanbase - der endda huserer nogen af de mest berygtede fraktioner i Europa, en af Italiens førende ungdomdsafdelinger, et stort stadion, og i det hele taget mange af de ting, der kendetegner en succesfuld klub, er det aldrig blevet til mere end tre Scudetti for Giallorossi. Nu har klubben fået et massivt økonomisk boost, i det den sidste år blev opkøbt af en gruppe amerikanske forretningsmænd ført an af Thomas Di Benedetto. Denne økonomiske saltvandsindsprøjtning til trods, blev det kun til en skuffende 7. plads i den forgange sæson. Nu, med en ny træner i spidsen og adskillige nye navne på holdkortet, er spørgsmålet derfor; skuffer Roma (igen), eller formår de at leve op til det potentiale truppen unægteligt besidder?

Den amerikanske drøm

For præcis et år siden sitrede den rød/gule del af den italienske hovedstad Rom af spændning. Aktiemajoriteten af byens hold, AS Roma, var nemig blevet opkøbt af amerikanske investorere, som havde sørget for at stabilisere den skrantende økonomi, der havde betydet, at klubben i de forudgående år måtte vinke farvel til adskillige profiler, og at de erstatninger der blev hentet ikke var af den fornødne kaliber, fordi pengene simpelthen ikke var til det.

Men det var nye tider. Med Thomas Di Benedetto og hans følgeskab, der i øvrigt alle har italienske rødder, ved roret i Roma, så det ud til, at klubben endeligt havde fået det, de andre italienske storklubber havde - penge. Efter elleve års tålmodighed havde håbet om endnu en Scudetto noget at bundfælde sig i, ligesom der var en reel grund til at tro, at Roma nu kunne manifestere sig som den topklub de aldrig havde været, men altid havde håbet på at blive.

I håbet herom blev der købt stort ind. Den nyansatte træner Luís Enriques idé om at indføre den Tiki Taka-filosofi han havde haft succes med på Barcelonas B-hold krævede, at der blev hentet en række nye spillere, der passede ind i dette koncept. Med sig fra Spanien tog den tidligere spiller blandt andre de to angribere Bojan Krkic og Pablo Osvaldo, til at vogte buret landede man Maarten Stekelenburg, og til at sætte gang i alle pasningerne kom Miralem Pjanic - for at nævne et par stykker.

Di Benedettos visioner rækker dog længere end bare til transfermarkedet. Ligesom Juventus har har haft så stor succes med deres nye, selvejede stadion, er Romas kommende, og ligeledes selvejede, stadion allerede på tegnebrættet, og forventes at står klar i år 2015, såfremt alt går efter planen.

At Rom(a) ikke blev bygget på én dag, var dog en sandhed den uerfarne træner snart måtte erkende. Således var status, da sæsonen var spillet til ende, at Roma måtte affinde sig med en beskeden 7. plads. En 7. plads der betød, at der for holdet ikke var udsigter til europæisk fodbold, og at der for Luís Enrique ikke var udsigter til endnu en sæson i "Den evige stad".

Samarbejdet klub og træner i mellem ophørte, og den gamle kæderygende Roma-kendning Zdenek Zeman blev ansat.

Zemanlandia

Den 4. juni i år offentliggjordes det, at den 65-årige tjekke Zdenek Zeman ville tiltræde som Roma-træner pr. den 1. juli, 13 år efter Fabio Capello afløste ham fra selv samme stilling. Ansættelsen af en træner hvis kontrakt man tidligere nægtede at forlænge, vil for nogen sætte spørgsmålstegn ved samarbejdets bæredygtighed. Sådanne bekymringer bliver dog ikke skænket mange tanker i hverken Romas eller klubbens fans' lejr.

Grundet den erfarne taktikkers meget afslappede væsen og særdeles offensive og underholdende fodbold, er han nemlig ekstremt vellidt blandt fans såvel som spillere, eksemplificeret ved det faktum, at en gruppe inkarnerede Romanistas har lavet en hjemmeside dedikeret til Zeman, ligesom klub-koryfæet Francesco Totti ved flere lejligheder har givet udtryk for sin respekt for træneren:

- Jeg har den dybeste respekt for ham som menneske og som træner.

- Han får dig til at føle dig god, værdsat og vigtig, udtaler legenden til ESPN.

En respekt der er gensidig, eftersom Zeman i et interview med The Hard Tackle blev bedt om at udpege de fem bedste italienske fodboldspillere:

- Totti, Totti, Totti, Totti og Totti.

Til trods for at sværge til den samme formation (4-3-3) er der milevidt i mellem Zdenek Zemans og hans forgænger Luís Enriques taktiske dispositioner. Luís Enrique gjorde det hurtigt klart, at han i bedste Barca-stil søgte at have bolden så meget som muligt i gennem en kamp - et taktisk udgangspunkt der dårligt kunne ligge længere væk fra Zemans:

- Min fodboldfilosofi bygger på at eliminere enhver unødvendighed. For mig er en horisontal aflevering unødvendig, da du bare låner dig selv bolden.

- Med boldbesiddelse giver du modstanderen tid til at organisere forsvaret. Det er meget sværere at nedbryde et velorganiseret forsvar end et uforberedt, udtalte tjekken på en pressekonference umiddelbart efter offentliggørelsen af hans ansættelse.

En anden markant forskel på de to trænere er deres erfaring - eller mangel på samme. For hvor den dengang blot 41-årige Enrique, der kun havde trænererfaring fra Barcelonas B-hold, må siges at være kommet direkte fra asken i ilden, er den eneste aske, der er tilbage i Zemans karriere, den hans utallige smøger efterlader. Således har den efterhånden pensions-modne træner været rundt i hele 15 forskellige italienske klubber med enkelte afstikkere til blandt andet Galatasaray.

De to meget forskellige tankegange om hvorledes fodbold bør spilles kommer desuden til udtryk på transfermarkedet, hvor Romas sportsdirektør Walter Sabatini har haft sit at se til, da han har været nødsaget til at luge ud i "unødvendighederne".

Transfers

På transfer-fronten vil det på det nærmeste være en underdrivelse at kalde Roma for mere end almindeligt aktive i dette vindue. For det første skulle der ryddes gevaldigt op i alle de spillere, der hævede en fyrstelig hyre i klubben uden egentlig at spille, og mindst lige så vigtigt skulle der hentes erstatninger.

Foruden de mange spillere Roma har fået hjem fra lejeophold, er der i følge transfermarkt.de blevet hentet ikke færre end 17 spillere - og endnu én venter på at blive offentliggjort. Det hører sig dog med til historien, at flere af spillerne enten er tilknyttet på en lejeaftale med købsoption eller hentet ind som deciderede ungdomsspillere.

Det er åbenlyst, at alle disse nytilkommende spillere, på samme måde aftvinger en del afgange. Derfor er der blevet sagt farvel hele 32 spillere i den italienske hovedstadsklub. Her skal man dog igen holde sig for øje, at flere af dem enten er lånt ud eller vendt hjem efter endt lejemål.

Af de indkøb der er i den mere prominente ende af skalaen, kan blandt andre Federico Balzaretti og Mattia Destro nævnes, men også mere ukendte og uprøvede spillere som forsvarsspillerne Ivan Piris, Leandro Castan og Dodo, samt midtbanespilleren Michael Bradley forventes at blive en integreret del af truppen.

Til gengæld har man også måtte vinke farvel til angrebstalentet Fabio Borini og flere andre tidligere førsteholdsspillere. Med mange af disse, herunder blandt andre Juan, David Pizarro, Aleandro Rosi, Fabio Simplicio og Cincho, har man fra ledelsens side simpelthen valgt at annullere deres kontrakter for at spare på lønningerne. Det har til gengæld betydet, at man ikke fået nogen penge for dem.

Når spillerposen er blevet rystet så grundigt som den er, og når transfervinduet endnu ikke er slut, kan det være svært at komme med et kvalificeret bud på, hvordan Zemans foretrukne start 11'er vil udforme sig. Udfra de træningskampe der indtil videre er blevet spillet, gætter Indkast dog på, at startopstillingen vil se således ud:

Målmand: Maarten Stekelenburg

Forsvar: Piris - Castan - Burdisso - Balzaretti

Midtbane: De Rossi - Bradley - Pjanic

Angreb: Destro - Osvaldo - Totti

De evindelige forventninger

AS Roma har aldrig for alvor slået i gennem som det tophold de har potentialet til at blive. Men som altid tror de fleste Romanistas på, at det er i år vinden vender, og deres venner vinder. Og man kan egentlig ikke afskrive muligheden helt.

For to år siden lukrerede I Lupi på den genopbyggelses-fase flere af deres konkurrenter befandt sig i, ved selv at kunne afgøre om de skulle blive mestre. Det nederlag der blev en realitet i det 85. minut på hjemmebane i 4. sidste spillerunde i mod Sampdoria betød imidlertid, at Inter løb med trofæet - selvom Roma vandt alle deres tre sidste kampe.

På samme måde lider flere af Romas nærmeste konkurrenter i den kommende sæson under at være i gang med at opbygge noget nyt. Et Milan-hold uden Thiago Silva og Zlatan, et Juve-hold uden Conte og et Inter-hold uden en rutineret træner og, indtil videre, en rigtig målsluger. Man kan dog med lethed putte Roma i den samme kategori med klubber, der er i gang med opbygge noget nyt og bedre.

Hvis man forventer en 1. plads til AS Roma, bliver man højst sandsynligt skuffet. Man skal derimod ikke blive overrasket, hvis de ender med at være en seriøs udfordrer til den top 3, der vil give dem adgang til Champions League.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER