Michael Thykier

3 dage til Serie A: Lazio er tilbage

Kærlighed, stridighed og urolighed er nøgle ord i Lazio, som har været så meget igennem, men som efterhånden igen er en etableret topklub i Serie A.
Claudio Lutito er måske ikke et kendt navn i den brede danske befolkning, men i Rom, og specielt hos Lazio-tilhængerne, er han en yderst omdiskuteret herrer. Som præsident i klubben siden 2004 har Lutito reformeret klubben er mange henseender. Både på det sportslige plan, men i ligeså høj grad i forhold til klubbens omdømme og renommé.

Da Claudio Lutito tiltrådte i Lazio, var klubben i kæmpe økonomiske problemer, sportsligt var det bestemt ikke prangende, og klubbens yderligtgående fans var blevet den historie som oftest blev hevet frem om den gamle traditionsklub. Her otte år efter ser det anderledes ud. Man har deltaget i Champions League og Europa League ligesom man har vundet Coppa Italia og den italienske Super Cup. Men vejen hertil har ikke været nem, og måden hvorpå præsident Claudio Lutito har opnået resultaterne på er omdiskuterede.

Lazios berømte og berygtede yderligtgående fangrupper har lagt Lutito for had, og de har sågar ved flere lejligheder erklæret, at Lutito er deres 'største fjende uanset sportslige resultater'. Dette hænger sammen med, at Lutito i den grad har sat en klapjagt ind på de fans, som i starten af dette årtusinde gav Lazio et ryg af at have tætte bånd til den politiske højrefløj. Det skulle igen være trygt og sikkert at tage til fodbold på Stadio Olympico, også når Lazio havde hjemmebanen. Karantæner til urolige fans og udefrysninger af spillere som have relationer til de yderligtgående fangrupper gjorde, at Lutito blev en upopulær mand hos nogle af disse grupperinger. Det har bl.a. betyder at Lutito og hans kone i lange perioder har været under beskyttelse af politiet døgnet rundt.

Den sportslige fremgang er der ingen der kan tage fra Lutito, og specielt de seneste år er Lazio blevet en integreret del af toppen i Serie A. Med en femteplads i sæsonen 2010/2011, og en fjerde plads i sidste sæson ser det godt ud for Lazio, som ikke ser nævneværdigt svækkede ud til denne sæson. Man kan måske kritsere Lazio for ikke at handle ind som en firer i Serie A burde gøre det. Det er dog en generel tendens i italiensk fodbold, at man i øjeblikket ikke tiltrækker de absolutte topspillere, som man gjorde det for år tilbage.

Taktik
Som så mange andre, fristes man til at sige, yndede Lazios træner Edoardo Reja at stille op i en 4-2-3-1 formation. Man skylder dog Reja at sige, at det helt tiden var hans stil, og at han fik stablet en trup sammen, der kan bære det system. Specielt argentinske Cristian Ledesma og brasilianske Hernanes er som skabt den det system, liggende på henholdsvis den defensive- og den offensive midtbane. Nu har Lazio imidlertid skiftet træner denne sommer, og det kan være svært at spå om, hvilken opstilling den nye træner Vladimir Petkovic vil bruge.

Målmand: Marchetti

Forsvar: Scaloni, Garrido, Biava, Diakite

Midtbane:Mauri, González, Ledesma, Hernanes, Ederson

Angreb:Klose

Forventinger til næste sæson
Skal man være lidt kritisk, ikke overfor Lazio, men overfor Seri A generelt, kan man mene, at ligaen efterhånden er så svækket, at det kan gavne et hold som Lazio. Lazio har et udmærket hold, som dog ikke vil kunne måle sig med topholdene i de ligaer vi normalt sammenligner Serie A med. Juventus ser ud til at være favoritter, og selvom Milan har mistet sine allerstørste profiler, ligner de stadig et sikkert top 3-hold. Men så er ballet også forholdsvis åbent. Hold som Napoli, Inter, Roma, Udinese og til dels Parma ser ud til at kunne blande sig i kampen om de resterende pladser i europæisk fodbold.

En plads lige uden for Champions League-kvalifikationen ser realistisk ud for Lazio, og man kunne måske påstå, at en evt. deltagelse i Champions League ville være en lige lovlig stor mundfuld for klubben, som dog har været i rivende udvikling, og som skal hænge på, når Serie A igen bliver en af de allermest attraktive ligaer, for de allerstørste spillere.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER