Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Nicolai Nordbo

5 dage til Serie A - Den lille fisk

Udinese er meget bevidst om deres rolle som fodboldklub, og de ved at godt, at de er den lille fisk i fødekæden.
Udinese er en klub, som de fleste danskere med bare en smule fodboldindsigt kender. Først og fremmest fordi klubben har huset dygtige danske spillere, så som Thomas Helveg, Martin Jørgensen og Per Krøldrup. Dernæst har klubben lagt en strategi, som har holdt givet dem gode resultater i Serie A. Strategien har også sendt mange af deres spillere videre til større klubber, hvilket har givet Udinese et godt renome. Udinese grundlagde denne strategi tilbage i 1996, hvor ejer Giampaolo Pozzo og den daværende sportsdirektør Pierpaolo Marino nåede frem til det de ville stå for, som betød at klubben fremover ville hente spillere til småpenge set i forhold til deres konkurrenter, for derefter at sælge dem videre med stor fortjeneste. Dette kræver i sagens natur et grundigt scoutingarbejde, men også en fasttømret spillestil, så klubben præcis ved, hvad de skal gå efter.

Udinese ligger i den nordøstlige italienske provins Friuli, hvor klubben blev grundlagt i 1896, hvilket gør Udinese til den andenældste klub i Italien efter Genoa.

Lille opland
Nogle vil måske hævde, at Udinese sælger deres vej til toppen af italiensk fodbold, men samtidig er det også charmerende at se en klub være 100 procent loyal overfor sin strategi. Men det er ikke kun charmerende, det er også livsnødvendigt, for klubben har ingen større pengemænd i ryggen eller et stort opland. Udinese ligger i en by på størrelse med Aalborg, og det er utopi, at tro de kan bide skeer med de ”store drenge” fra AC Milan, Inter, Roma og Juventus hvert år. De er nødt til at gå deres egne veje. Selvom Udinese sidste sommer solgte stort ud af det arvesølv, som havde ført dem til en fjerdeplads og dermed Champions League-kvalifikation, hvor de senere hen røg ud til Arsenal, så endte de i faktisk på en tredjeplads året efter.

Scouting
Når Udineses så rammer et guldæg, så er de ikke bange for at sælge deres billigt indkøbte spillere. Vi så det sidste sommer, hvor Barcelona købte Alexis Sanchez for svimlende 200 mio. kr. Den chilenske spiller havde Udinese købt for 20 mio. kr. tilbage i 2006. Udinese har eftersigende et globalt netværk af scouts på omkring 50 personer, hvor de forsøger at identificere hvilke spillere, der er interessante inden de store klubber kommer på banen. Udinese er kendt for at købe spillere fra mindre nationer, så som Chile og Colombia – i stedet for Argentina og Brasilien.

Udinese er ikke en klub, der tilbyder høje lønninger. De tilbyder erfaring og udvikling i stedet. I sidste ende kan det så give en ”lykkelig skilsmisse”, hvor spilleren kommer til en større klub, og Udinese tjener en god sum penge.


Økonomi
Udineses indtægter afspejler også deres afhængighed af denne strategi. Deres indkomst har i 2008-2010 været mellem 450 mio. kr. og 600 mio. kr., hvor ca. 40 % af dette har været baseret på indtægter ved spillersalg.
Som tidligere nævnt er spillerlønningerne i Udinese ikke skyhøje og i sæsonen 2009-10 var de på en 13.plads over brugte lønninger i Serie A. Beløbet de brugte var 235 mio. kr. (Kilde: La Gazetta dello Sport)

Udinese vurderes til at have en sund økonomi. De har op til den kommende sæson igen solgt kraftigt ud af de bærende kræfter, som har været med til at generere et overskud på transfers. Dem de har solgt til store beløb er Samir Handanovic, Mauricio Isla, Kwadwo Asamoah, German Dernis og Thierry Doubai. Disse spillere har indbragt Udinese i omegnen af 275 mio. kr.

Umiddelbart lyder Udineses transferstrategi som noget, der vil kunne give dem en stor fordel når UEFAs – finansiel fairplay - træder i kraft, men det forventes, at klubberne vil bruge færre penge på transfers og i en højere grad gøre brug af egne spillere. Det vil have betydning for Udinese, da andre klubber ikke vil købe for så høje priser, og derfor vil klubbens transferprofit falde. Men dette er de også forberedt på i Udineses ledelse, hvor der nu er blevet bygget et akademi til ungdomsspillere, hvor de kan leve og bo, da de nu vil gå efter at hente endnu yngre spillere til klubben, for at komme de store klubber i forkøbet.
Det virker som om, at Udinese ikke kan rystes, og at de altid finder en udvej på deres problemer. For hver gang de sælger en spiller, eller der opstår et andet problem er de så nytænkende og fleksible i deres organisation, at de altid er beredte på at udvikle sig.


Taktik
Udinese har på fodboldbanen også skilt sig ud. De har gennem mange sæsoner spillet meget offensiv fodbold, selv tilbage da Serie A var en resultatorienteret liga, valgte de at gå mod strømmen. De spiller en 3-5-2, som tilbage i 90'erne ikke var så typisk i Italien.
Til den kommende sæson forventer man en startopstilling med de indkøb, der er gjort nu kommer til at se ud som følgende:

Målmand: Zeljko Brkic

Forsvar: Benatia – Danilo – Domizzi

Midtbane: Basta – Pereyra – Pinzi – Williams – Armero

Angreb: Di Natale – Muriel

Man har i forhold til sidste sæson mistet nogle markante profiler på holdet i form af målmanden, Handanovic og motorrummet fra sidste sæson, der bestod af Mauricio Isla og Kwadwo Asamoah – begge midtbanespillere er blevet solgt til Serie A-mestrene fra Juventus. Handanovic er skiftet til Inter.

Forventninger til næste sæson
Holdet er nu for anden sæson i træk blevet markant svækket for store profiler, men samtidig har Udinese som vanligt også købt spændende ind. De har hentet den brasilianske U-20-landsholdsspiller Allan, den colombianske angriber Luís Muriel og den defensive midtbanespiller Willians, som kommer fra den brasilianske storklub Flamengo.

Holdet har en god kombination af erfaring og talent. Udinese er et hold, som altid kan sætte deres lid til den knivskarpe Antonio Di Natale i hvert fald i endnu en sæson. Tremandsforsvaret fra idealopstillingen byder på en gennemsnitalder på lidt over 28 år, hvilket må siges at være en god alder. Problemet ligger på midtbanen, hvor store profiler såsom Asamoah og Isla har forladt klubben.

Juventus ligner klare mestre i den kommende sæson af Serie A, bl.a. ved tilgangen af de to Udinese-spillere. Spørgsmålet er om Udinese er stærke nok til at kæmpe med i sub-toppen, altså om Champions League-placeringerne, hvor AC Milan, Inter, Roma og Napoli vil være stærke konkurrenter.
Allerede onsdag kan Udinese tage et stort skridt mod yderligere succes, da de møder portogisiske Braga i den første af to play off-kampe til kvalifikation til Champions League-gruppespillet.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER