Lau Lehrmann

Korthuset falder sammen i Málaga

Træneren har nu fået "en invitation til at gå" i det arabiske eventyr, som mere og mere ligner et fatamorgana på det ophedede Costa del Sol.
- Al-Thani er en mand, der indgyder tryghed. Mange af os har været skeptiske og utålmodige. Vi har ikke den blinde tillid til fremtiden. Men den arabiske tålmodighed smitter. Al-Thani handler roligt, sikkert og uden tøven. Han har erobret os ved handle, ikke ved at tale og love, sådan lyder pressechefen Susana Abellas dedikerede beskrivelse af Málaga CFs investorer i bogen "Futbolmania" af Kasper Kloch.

Men sådan ville en lignende personbeskrivelse nok ikke lyde i dag...

Málaga CF er ved at udvikle sig til en sand skrækhistorie om, hvordan rigmænd kan have en negativ effekt på en klub. Topposterne ryger én efter én, og snart følger spillerne efter.

Tirsdag aften fik Málagas sportsdirektør Antonio Fernández mod egen vilje beskeden om, at "han var fri til at gå". I går aftes var det så supertræneren Manuel Pellegrini, der fik samme besked af Sheik Abdullah Ben Nasser Al Thani underordnede, oplyser AS.

Den tidligere Villarreal- og Real Madrid-træner har kontrakt med andaluserne tre år endnu og skulle have haft ca. 26 mio. kr. Penge, den chilenske træner nu må se bort fra, som situationen forholder sig.

Málagas trænerhold mødtes i går med spillerne, hvor den kaotiske situation i klubben blev forklaret. Der vil ikke komme flere penge ind på kort eller lang sigt, og Al Thanis NAS Group søger en ny opkøber. Derudover vil spillerne heller ikke blive betalt.

Klubben vil sælge tre vigtige spillere for at kunne opfylde kravene og udbetale løn og betale transferpenge til de klubber, de skylder. Det drejer sig om 15 mio. kr. til Villarreal, 7,5 mio. kr. til Osasuna, nogle millioner til Boca Juniors, 25 mio. kr. til den tidligere præsident Fernando Sanz og så lige den store procentdel lønninger, som spillerne i realiteten stadigvæk har krav på.

Málaga skal inden så længe spille Champions League-kvalifikation. Den dyrt indkøbte trup skulle føre klubben den sidste vej, men det ser nu ud til at blive uden de allerstørste profiler.

Santi Cazorla meldes af AS og Marca meget, meget tæt på Arsenal, som på grund af forholdene i Málaga kan få den spanske landsholdsspiller til en noget lavere pris, end hans reelle markedspris. Cazorla er lige nu i London, hvor en handel kan blive offentliggjort inden længe.

Den franske landsholdsspiller Jérémy Toulalan var i går på direktionsgangene i Málaga CF sammen med sin repræsentant for at fortælle, han ønsker at forlade klubben, skriver AS. Toulalan fortalte samtidig, at det ikke skortede på tilbud, som klubben skulle høre. Deriblandt fra Barça.

En tredje mand, som kan blive solgt er den unge og meget stærke venezuelanske angriber Salomon Rondon. Valencia, Chelsea, Arsenal og Tottenham har været sat i forbindelse med Rondon, de seneste to sæsoners topscorer for Málaga. 20-årige Isco bliver ligeledes fulgt af de største engelske og spanske klubber.

Málaga CF ser ud til at blive et Titanic, der forlisede før det kom på vand. De slutter som de startede.

Da den qatarske invasion kom i Málaga i sommeren 2010, var det uden at klubben blev forstærket det første halvår. Der var stadig plads til danskerne Kris Stadsgaard og Patrick Mtiliga i truppen. Det var først i januar 2011, hvor nedrykningen var tæt på, at Manuel Pelligrini fik sine spillerønsker blandt andet med erfarne kvalitetsspillere som Martín Demichelis fra Bayern München og Julio Baptista fra Roma.

Málaga overlevede og i sommeren 2011 viste sheiken sine økonomiske muskler, som det hører sig til, og som man også har set hos hans ligefæller i Manchester City og Paris Saint-Germain. Joaquin, Nacho Monreal, Toulalan, Joris Mathijsen, Isco og rekordkøbet Santi Cazorla fra konkurrenten Villarreal vidnede om, at noget stort var på vej. 375 mio. kr. blev der brugt den sommer.

En udmærket sæson resulterede i en 4. plads og dermed kvalifikationskampe til Champions League. Men så kom sommerens tumultariske sandheder frem. Pengekassen var tom, eller også var det bare Al Thanis tålmodighed, som så småt var hørt op.

Málaga CF er hans fritidsinteresse og meget sigende befinder spillerne og trænerholdet sig i en uvis venteposition, fordi Al Thani ikke har ladet høre fra sig.

"Rom blev ikke bygget på en dag", sådan lyder en klassisk talemåde. "Nej, hvad med to dage", må sheikens tanke have været om det storstilede projekt med Málaga i en økonomisk oase.

Imens alle andre spanske klubber tiggede efter 50'øre, kom der en mand fra Qatar ind og pumpede penge i en klub, der lå i ved ferieparadiset Costa del Sol. Der hvor solens stråler overbelyste det lokale fodboldhold, hvor danske pensionister bosatte sig i kolonier og som en sidegesjæft havde oprettet fanklubber, såkaldte peñas, for den hyggelige klub Málaga CF.

Der blev brugt mange penge, men de blev ikke brugt på et stort prestigekøb. Santi Cazorla var således den dyreste for 160 mio. kr., hvilket er småting, hvis man ser på hvad både PSG og Manchester City har foretaget sig.

Al Thani har lavet aftaler med TV-stationen Al-Jazeera og UNESCO, der er atypiske, men som henholdsvis udbreder brand'et "Málaga CF" i Mellemøsten og giver klubben et mere menneskeligt omrids.

Derfor er det den snarlige afgang af de store profiler og især Manuel Pelligrini stik imod alle de tendenser, klubben har vist.

- Læg mærke til, hvordan Málaga nærmest fra den ene dag til den anden er blevet en attraktiv destination for internationale topspillere. Det er ikke kun på grund af pengene, men også på grund af den struktur og ambition, der følger med. Nøglen har været Pellegrini. Málaga kan endnu ikke tilbyde europæisk fodbold - men de kan tilbyde Pelligrini, fortæller journalisten Sergio Cortés fra avisen Diario Sur i "Futbolmania".

Det er klart, at det var et mestertræk, at hente Manuel Pelligrini. En kapacitet med stor erfaring og en passion og vilje, der har ført Málaga langt på kort tid.

Inden Al Thani, Pelligrini og verdensstjernerne kom til Costa del Sol, var den bedste placering Málaga havde opnået i Primera División en 8. plads.

Den var opnået i sæsonen 2008/2009, hvor midtbanen blev styret af den ikke så navnkundige Apoño. Han kom på årets unge hold i ligaen og blev rygtet til flere af de større klubber. Med sheikens indtog i Málaga CF røg Apoño ud i kulden.

I foråret var han udlånt til Real Zaragoza, men med stjernernes flugt fra Málaga kan der igen blive plads til Apoño. Han er et symbol på tiden før det qatarske kaos. Nedturen kan af den grund ikke være mere tydelig, når Apoño er på vej til Real Zaragoza.

Det eneste, der holder ham tilbage i Málaga, er muligheden for, at alt bliver som dengang, hvor det kun var danskere, der i flok søgte mod solskinsparadiset Costa del Sol.

I Kasper Klochs artikel om Málaga i "Futbolmania" slutter han af med at konkludere, at "I Málaga har drømmene fået luft under vingerne". Man kan godt sige, at den varme lufte nu har sprængt disse drømme..

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER