Torsten Brix

Adios España!

Hvad skete der lige der? … sejrsvante Spanien. Truppen var ganske imponerende – modsat de tre andre hold i gruppe D.
Tre kampe ved OL gav kun et sølle point til Spanien, der ellers var placeret i den lette gruppe D sammen med Honduras, Japan og Marokko. Men hvem er dette hold, og hvordan kunne det gå så skidt.

I 2011 vandt Spanien jo U-21 EM i Danmark efter en finalesejr over Schweiz med spillere som Juan Mata, Javi Martinez, Íker Muniain og Thiago Alcantara. Bortset fra den sidste spiller var disse spillere med til OL og faktisk også inde omkring det spanske A-landshold, som både er regerende Europa - og Verdensmestre.

For at beskrive Spaniens klasse kan man se på Chelseas Oriol Romeu – der kun startede den sidste og ligegyldige puljekamp. Den 20-årige midtbanespiller havde sikkert startet for modstanderne Honduras, Japan og Marokko.

Derudover står Manchester Uniteds førstevalg David De Gea i målet, og i truppen finder man også den efterbejlede Athletic Bilbao-duo - med Andre Herrera og Íker Muniain. Netop Muniain havde efter deres to første puljenederlag også den store ”violin” fremme, og han sagde blandt andet til AS:

- Vi er alle meget frustrerede. Det har været en bitter pille at sluge. Men alle kan se, at der var to straffespark, og dommeren ville ikke give os dem. Du pustede på deres spillere, og de faldt. I anden halvleg var der kun omkring 20 minutters fodbold, men der var kun fire minutter tillægstid. Og da Rodrigo blev nedlagt, var dommeren kun fem meter væk.

Men udover Muniain, Romeu, Mata, Matinez, De Gea og Herrera byder truppen også på den meget meget roste EM-deltager Jordi Alba, som Barcelona lige har købt for små 130 millioner kroner, hvilket vist er ret meget for en venstreback – trods ”Barca DNA'en”. Samme titel kan man vel sætte på den meget spændende Christian Tello - ligesom Atlético Madrid-angriberen Adrian.

Så den spanske træner Luís Milla mangler ikke kvalificerede spillere i truppen. Som aktiv spillede Milla både for Real Madrid og Barcelona, men hans trænerkarriere begrænser sig til en periode hos Getafe, og Milla skal nok ikke forvente andet end en fyringsseddel efter det ene OL-point.

Deltagerlandene ved OL må kun udtage 18 spillere, hvoraf 15 af dem ikke må være over 23 år gamle, men taget de mange store navne i betragtning og de mange triumfer – ikke mindst til EM U-21 – betyder Spaniens pinlige og tidlige exit, at det kan blive én af de største skuffelser i fodboldåret 2012.

For godt nok har Japan spillere som Takashi Usami fra Bayern München/Hoffenheim og A-landsholdsspilleren Maya Yoshida, mens Honduras har Maynor Figueroa og Marokko har flere spillere i den franske liga. Men dette blegner altså i sammenligning med truppen i Spanien, så skuffelsen er altså gigastor.

I 1992 vandt Spanien OL på hjemmebane – men sådan gik det langt fra denne gang, og holdningen i den fodboldglade nation er nu, at ”fodbold ikke bør være en del af OL”, men havde Spanien vundet turneringen, kunne man vist godt påstå, at de sikkert var af en anden opfattelse.

Så tør øjnene Spanien og sig ”Adios” på en værdig måde på en dag, hvor sportsmanshippet har været til diskussion i London. Bær jeres nederlag – som de store superstjerner I faktisk er…


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER