Rasmus Stegmann

Hvem får Juventus' nummer 10?

Hvem skal bære arven fra en af de største i klubbens historie?
Det er uomtvisteligt nogle af fodboldhistoriens største sko, der pludselig skal fyldes, efter Alessandro del Piero forlader Juventus efter 19 år. Han er spilleren, som man forbinder med Juventus, og som har levet og åndet for klubben. Han kan se tilbage på intet mindre end 513 kampe og 208 mål samt en kultstatus uden sidestykke. Efter hans afgang står dog et dilemma tilbage. Hvem skal have den legendariske nummer 10, som han bar med respekt som ingen anden? Hvad er det egentlig, som der gør nummeret 10 så specielt på et fodboldhold. Hvorfor er det, at man altid kigger efter 10'eren, når man skal udpege holdets bedste spiller?

Da man for første gang begyndte at bruge trøjenumre i fodbold, blev numrene fordelt, efter hvor på banen man spillede. Målmanden fik nummer 1, og så talte man ellers bare der op ad. Alle hold spillede i en "Pyramide" formation, der svarede noget i stil til en 2-3-5. Dvs. at forsvarsspillere oftest bar numrene 2-6, angribere 9-10 og midtbanen fik 8, 9 og 11.

Efter at formationerne begyndte at ændre sig, ændrede det traditionelle nummersystem sig også. 10'eren blev derfor oftest den spiller, som bidrog mest til angrebet. Den første superstjerne der spillede i nummer 10, var Pelé under VM i 1958. Her scorede han seks mål i fire kampe, og slog for alvor fast, hvad tallet 10 indikerer.

Dette har betydet, at 10'eren som oftest er blevet givet til den spiller på holdet, som har stået for det offensive flow. Som oftest er der tale om en offensiv midtbane eller en hængende angriber. Gennem tiden har spillere som Michel Platini, Diego Maradona Ronaldinho, Roberto Baggio, Clarence Seedorf og Lionel Messi båret nummeret 10 for store klubber.

En spiller der virkelig er kendt for at bære nummer 10, er Diego Maradona. Han bar det både i sin klub og på landsholdet, og førte bl.a. Argentina til en sejr i VM i 1986. Samtidig spillede han for Napoli, hvor han hjalp klubben til deres højeste placeringer i Serie A nogensinde. De vandt det italienske mesterskab to gange, plus en Coppa Italia og en UEFA cup. Diego Maradona har den dag i dag gude-status i Napoli. Ikke bare i klubben men i hele byen. Napolitanerne er notorisk kendte for at være utroligt glade for fodbold, og de hylder derfor Maradona for hans bidrag til klubben. Den største ære han efterfølgende fik, var, at klubben simpelthen pensionerede hans nummer 10. Derfor kommer ingen spiller i klubben til at spille som 10'er fremover, og det er på trods af, at de har spillere som Ezequiel Lavezzi, Marek Hamsik og Edinson Cavani.

Netop det samme som skete med Maradonas trøje, er blevet foreslået at gøre med del Pieros 10'er trøje. Argumenter for er, at de aldrig vil få en spiller som ham. Hans personlighed og spillefærdigheder har været vigtige for Juventus, som de seneste par år har været igennem en krise, som de først lige er kommet ud af. Dog mener mange, at man kan takke en anden italiener for det, nemlig Andrea Pirlo, men selvom det har været foreslået at forære Pirlo 10'er trøjen, har han selv sagt nej tak til den.

Hvis ikke Pirlo, hvem så? De største bejlere er Claudio Marchisio og Sebastian Giovinco, som begge er født i Torino, og er produkter af Juventus' ungdomssystem. Begge er de gode offensive spillere, men der er stadig langt op til del Piero. Rigtigt langt hvis du spørger eksperterne, som foreslår, at trøjen får en pause, indtil der kommer en spiller til klubben, som lever op til det niveau den kræver. Snakken har dog gået på, at skulle Juventus' bejleri til Robin van Persie lykkedes, vil han med største sandsynlighed få den tildelt. Ikke mindst fordi han er glad for nummeret 10, men simpelthen fordi, at han vil være det højst profilerede nyindkøb, som Juventus har foretaget i mange år.

Mener du, at del Piero fortjener at få pensioneret sin trøje, eller har du et forslag til, hvem der kan bære den?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER