Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Danmark mangler succeshistorier…

Lederen skriver: Fodbold er et forunderligt spil, der kan være meget uforudsigeligt, men ”tilstandsrapporten” for det danske landshold er altså med mange K2 og K3'ere, da der er ”alvorlige skader, hvor bygningsdelens funktion vil svigte, og hvor det kan medføre skader på andre bygningsdele”.
Når det danske landshold i aften løber ind på Metalist stadion, vil det med stor sandsynlighed være med en startopstilling bestående af spillere, der mangler succeshistorier. Kigger man på ”start-elleveren”, vil ”historierne” handle om Lars Jacobsens manglende mesterskab med FCK, den meget udskældte Simon Kjær samt Dennis Rommedahl og Michael Krohn-Dehlis pinlige sæson med Brøndby, hvor 33 kampe kun gav ni sejre i Superligaen. Duoen skal danne angreb sammen med den klubsøgende Nicklas Bendtner i et angreb, hvor spillerne må mangle den allersidste – og ultravigtige - selvtillid.

Holdets store krumtap – Daniel Agger – har også haft en skidt sæson i Liverpool, der sluttede på en ottendeplads efter 38 kampe kun har givet 14 sejre, og i flere af kampene har Agger endvidere været fejlplaceret på venstrebacken. På landsholdets venstreback har der igennem flere år været en stor usikkerhed om Morten Olsens valg på den plads, og et hav af spillere har været prøvet. Det ender formentlig med Simon A. Poulsen, men lad os lige få slået fast, at den ”lidt for glade efter sidste slutrundes selvmål” kun har startet et dusin kampe i den hollandske række i den forgangne sæson. Stortalentet Christian Eriksen kunne have været en succeshistorie blandt Morten Olsens startere, men op til slutrunden har træneren selv nedgjort Ajax-spillerens præstationer, og samme Olsen valgte også at sende den erfarne Premier League-målmand – Thomas Sørensen – helt ud af truppen efter en mindre skade.

I truppen er der spillere med succeshistorier i kufferten, men de fleste af disse spillere kommer med største sandsynlighed til at se kampen mod Holland fra bænken. Det kunne være de overraskende danske mestre fra FCN – Andreas Bjelland, Tobias Mikkelsen og Jores Akore – eller succeshistorien fra Frankrig, hvor Stephan Andersen, Thomas Kahlenberg og Daniel Wass har gjort det godt hos Evian.

Men disse seks spillere får – udover Andersen i målet – næppe meget spilletid, så én af de få succeshistorier i startopstillingen er William Kvists hurtige tilvænning til Bundesliga-livet hos Stuttgart, for når Niki Zimling blev hentet af en ambulance i går, kan han vel ikke starte kampe mod Holland. Selvom bulletinerne fra landsholdslejren handler om en meget lille skade til den hurtigt nyslåede starter på landsholdet, er situationen omkring Club Brügge-spilleren bare med til at give et billede af et dansk landshold – uden … jah… lad os bare tage den en gang til… - uden succeshistorier.

At truppens bedste bud på en afløser til Nicklas Bendtner i angrebet er navnebroren med efternavnet Pedersen. Hr. Pedersen har i denne sæson startet syv kampe for et bundhold i Holland. Flere eksperter har hævdet, at den hollandske Eredivisie kun er en lille smule bedre end den danske Superliga. Skulle man lave et mindre tankeeksperiment, hvor Danmark i aften skulle møde et landshold med en Superliga-angriber med syv kampe for et bundhold, ville niveauet være…

Lyngbys Uffe Bech, Sønderjyskes Bjørn Paulsen, estiske Kaimar Saags fra Silkeborg, OB's islandske Gislason eller Brøndbys australske Brent McGrath giver et helt tydelig billede på, at det er svært at forestille sig hollandske offensive kort som Ibrahim Afellay, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Dirk Kuyt, Robin van Persie eller Arjen Robben ryste ret meget på hånden inden mødet med Nicklas Pedersen. Nåh… jah… der er jo også lige det hollandske andet valg i angrebet - Klaas-Jan Huntelaar, der i denne sæson har scoret 29 Bundesliga-mål.

Det er en kæmpe succeshistorie, men mindre kunne også gøre det for Danmark, men det er bare begrænset. Danmarks placering i gruppe B med Holland, Portugal og Tyskland gør, at VI er placeret med hold, der bare er på et helt andet niveau end os. Vi skal i stedet sammenligne hos hold som Sverige og Polen, men de har bare spillere som Zlatan Ibrahimović og gårsdagens målhelt Robert Lewandowski - at sætte deres lid til.

I Danmark vil vi gerne fremhæve kollektivet, hvilket også er rimeligt, men denne betragtning må ikke udelukke, at en EM-trup i den grad også har brug for et hierarki for at fungere optimalt, og det kan være svært at sammensætte et sådant på det danske landshold. Skal festaben – med en barnlig og den næsten afstandstagende attitude – Nicklas Bendtner ligge øverst i denne?

Disse linjer vil sikkert få mange læsere til at beskylde Indkast.dk for ”landsforræderi”, men de kolde kendsgerninger, inden EM-slutrunden starter, er, at der er større sandsynlighed for, at Danmark rejser hjem fra slutrunden med nul point og en blodrød målscorer - end at Danmark går videre fra puljen, men lad os krydse alt for, at præstationen kommer til at ligge derimellem.

Skulle det lykkes, vil det være en godkendt slutrunde, men ender det med et stort nul på pointtavlen, kan man allerede nu finde masser af grunde til dette. Kritikerne vil skrive om, at landholdet kun har boet 80 kilometer fra Danmark, imens de har deltaget i en slutrunde - i Ukraine. Og de 7.000 rejsekilometer havde påvirket Morten Olsens spillere, men sandheden vil nærmere være, at holdet er i akut mangel på selvtillid og positive historier.

Fodbold er et forunderligt spil, der kan være meget uforudsigeligt, men ”tilstandsrapporten” for det danske landshold er altså med mange K2 og K3'ere, da der er ”alvorlige skader, hvor bygningsdelens funktion vil svigte, og hvor det kan medføre skader på andre bygningsdele”.

Indkast.dk ønsker ikke at ødelægge den danske ”EM-feber”, men derimod bare give et realistisk billede på den danske slutrunde, som mangler lidt folkelig opbakning. Kan det skyldes, at ”Hr. og fru Danmark” ikke bliver ligeså begejstret over at se Morten Olsens landshold, som de f.eks. bliver over at se de jubelbelagte – og succesfyldte – danske håndboldspillere…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER