Mathias Raun

Læg internationalt pres på Ukraine

Indkast.dk går ikke ind for at boykotte EM-slutrunden i Polen og Ukraine. Vi ønsker at kaste lys over landets brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventionen og ikke drages med ind i regeringens propaganda.
Ukraine, der er medvært for Europamesterskabet i fodbold med start fra 9. juni 2012, har problemer med at overholde basale menneskerettigheder. Op mod 100.000 mennesker udsættes årligt for mishandling og tortur. Det går ud over alle. Politiet foretager vilkårlige arrestationer og forsøger at lave pengeafpresning for at løslade dem. Hvorfor? Fordi politiet i Ukraine presses fra oven til at foretage meningsløse og vilkårlige arrestationer. Politiet har kvoter for, hvor mange forbrydelser der skal opklares. For at opnå disse mål, arresterer de vilkårlige mennesker og udsætter dem for tortur for at få tilståelser, der kan bruges i statistikken. I nogle tilfælde med døden til følge.

Politisk uenighed
Formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, ønsker politisk boykot af kampene i Ukraine. Ifølge Lars Løkke Rasmussen bør regeringen nægte sine ministre at deltage aktivt i fodboldløjerne for at sende et klart signal til regimet i Ukraine.

Statsminister, Helle-Thorning Schmidt, Socialdemokratiet, ønsker modsat at sende en politisk delegation til Ukraine.

- Vi skal være varsomme med at blande sport og politik sammen, fortalte Helle-Thorning Schmidt til Tv2-nyhederne 10. maj.

For Julia Timosjenkos skyld
På Indkast.dk bakker vi naturligvis ikke op om et land, der ikke overholder fundamentale menneskerettigheder, og vi forstår Europas vrede, der kulminerede sidste år, da landets tidligere præsident, Julia Timosjenko, modtog en fængselsdom på syv år for magtmisbrug. Men vi stiller os på tværs i forhold til både Lars Løkke Rasmussen og Helle-Thorning Schmidt.

Bland endelig sport og politik sammen. At tro, at andet vil være muligt, er at male et uopnåeligt glansbillede af virkeligheden. Og send endelig ministre og andre politikere af sted til Østeuropa.

Politikerne må sammen med de andre europæiske lande bruge EM-slutrunden til at sætte skub i processen, når hele verden retter deres øjne mod Ukraine og landets præsident, Viktor Janukovitj. Et boykot vil være helt imod Julia Timosjenkos ønske. Hun har brugt mange kræfter på, at denne fodboldfest skulle afholdes netop i Ukraine og Polen. Indkast.dk er overbevist om, at hun med alle de aktuelle problemer ikke ønsker, at hendes store indsats går til spilde. Tag til Ukraine, og oplys verden om de problemer, der skal løses i diktaturet.

Læg pres på myndighederne i Ukraine
Europamesterskabet skal bruges til at lægge større internationalt pres på myndighederne i Ukraine. Man skal ikke drages med ind i regeringens propaganda, men bruge situationen til at skabe en platform, der kaster lys over, hvad der i virkeligheden foregår af menneskerettighedskrænkelser i landet.

Velkendt diskussion
Ukraine er ikke det første land med menneskerettighedsproblemer, der får lov at afholde en stor sportsbegivenhed. De Olympiske Lege i Kina, Beijing, 2008, markerede en et-partistat med store problemer med menneskerettighederne og med stærke etniske spændinger. OL afkridtede, at landet med 1,3 milliarder langt fra fungerede som et fnugfrit samfund præget af harmoni. I 2010 var den gal igen. Denne gang i Sydafrika, der skulle afholde Verdensmesterskabet i fodbold. Udover tusindvis af vuvuzelahorn havde regnbuenationen problemer med at overholde menneskerettighederne. Protester gik især mod social dumping, skattely og de flere tusinde familier, som blev tvangsforflyttet for at gøre plads til de enorme, nybyggede stadions. Senest har der været fokus på menneskerettighederne i monarkiet Bahrain, hvor dansk-bahrainsk aktivist Abdulhadi al-Khawaja valgte at gå i sultestrejke, fordi han blev idømt livstidsdom for at fornærme hæren og Bahrains sunnier og for at forsøge at vælte styret og med magt at ændre forfatningen. Dagbladet Politiken skrev 13. april 2012, at Formel 1-racerløbet på Sakhirbanen 22. april 2012 burde afblæses. Løbet blev kørt – blandt andet med opfordring fra Amnesty International, der ønskede at sætte Bahrain under internationalt pres.

Lad os se, hvordan Ukraine tackler situationen, når de for alvor bliver sat under pres af en international samling af fodboldfans og politikere, der for alt i verden ønsker at sikre menneskerettighederne i nuværende diktaturer.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER