Stefan Weichert

Napoli – De Tre Tenorer

Den gale fodboldby er genopstået efter en ordentlig opsang af de tre tenorer - dirigeret af filmskaberen De Laurentiis og cheftræneren Walter Mazzarri.
Napoli er en gal fodboldby. Selv da de lå helt nede i Serie C1 havde de Italiens tredjehøjeste tilskuertal. Det er vel og mærke ikke bare et publikum, som sidder ikke ned og venter på mål. I stedet er Tribunerne altid badet i larm, romerlys og kanonslag. Når holdet scorer, så råber speakeren spillerens fornavn, hvorefter publikum råber efternavnet. Det fortsætter de med ti gange.

I firserne tryllede selveste Diego Maradona på banen i Napolis storhedstid, men Napoli rådede også over andre store spillere såsom Gianfranco Zola, Daniel Fonseca, Ciro Ferrara og Careca. Da Maradona stoppede så faldt noget af Napolis niveau også, og mange af de andre stjerner havde forladt klubben ved udgangen af 1994.

Klubben rykkede ned i Serie B efter 1997-98-sæsonen, da de kun fik to sejre i Serie A. Året efter rykkede de op, men blev kun i Serie A i en sæson, før de måtte ned igen. I 2004 blev Napoli erklæret konkurs, og de blev derfor tvangsnedrykket til Serie C1. Filmskaberen Aurelio De Laurentiis overtog klubben, også begyndte klubben at kæmpe sig tilbage. Dog blev det ikke til oprykning det første år, da de tabte til Avellino i play-off-kampene.

Året efter sikrede de så oprykning, og efter kun et år i Serie B, så var de klar til 'Toppen af Poppen'. Siden da er det gået stærkt. Det er surrealistisk, at Napoli i 2004 lå i Serie C1, og at de så i år har spillet en så stor rolle i Champions League.

Sejren over City
Hvad har været betydningen til denne genoprejsning? Aurelio De Laurentiis har haft en stor betydning, men på banen kommer man ikke uden om og de tre tenorer: Edinson Cavani, Marek Hamsik og Ezequiel Lavezzi. I dødens pulje i Champions League mødte man Manchester City, Bayern München og Villarreal. Det blev bemærket, at Napoli fik så gode resultater imod verdensstjernerne fra City, da de stod uafgjort på udebane med cifrene 1-1 og vandt hjemme 2-1.

- Selv et stykke marmor ville have givet efter for følelsen, sagde Mauricio Crosetti til La Repubblica.

- City er nok rige, men byen Napoli er langt rigere – af glæde og drømme, forklarede Luigi Garlando til La Gazzetta dello Sport.

Spillestil
Noget utraditionelt så har træneren Walter Mazzarri indført en spillestil med kun tre forsvarsspillere, en såkaldt 3-4-2-1. Spillestilen har mange af de italienske dyder. Der er mange folk bag bolden, og på trods af kun tre forsvarsspillere, så står man godt defensivt. Napoli er også kendt for, at ligge et højt pres, med offensive wings. I kampe som imod City, hvor modstanderen havde meget boldbesiddelse, så slår holdet i stedet kontra, og trækker sig tilbage på banen.

Holdet er taktisk anlagt og har vist, at man kan slå store hold som City, hvis man har den rigtige taktik. Der har Mazzarri været en nøglefigur. Han har givet italiensk fodbold en ny identitet, og fra at folk har kaldt italiensk for kedeligt, så har han vist, at man kan holde den italienske stil og stadig gøre det attraktivt at se på.

- Mazzarri burde ikke blive fornærmet, hvis han hører folk snakke om, at hans hold spiller med den italienske stil. Gennem historien har denne tilgang ført til mange triumfer – verdensmesterskaber, Champions League-trofæer – selv mod modstandere som virkede uovervindelige. Napoli er den moderne fortolker af denne tradition. De spiller ikke catenaccio, men de forstår at låse sig selv inde og så indsprøjte noget gift, forklarede Mauricio Crosetti til La Repubblica.

De tre tenorer
Marek Hamsik
Slovakiske Marek Hamsik blev hentet i Brescia i 2007, og det er en underdrivelse at sige, at han har været en succes. Han er kendt for sine dybe løb og skarpe stikninger, og han er derfor en konstant trussel for modstanderens hold. Selveste Pavel Nedved har set noget i ham, men det har alverdens storklubber også.

- Hamsik er lidt som mig. Han har den karakteristik, som gør, at han kan spille ligesom mig, forklarede Nedved til Tuttocatoweb.com.

Ezequiel Lavezzi
Den argentinske spiller er den hurtigste af trioen. Han er en formidabel dribler, som tit søger gennembruddet fra kanterne. Han mangler er strafsikkerheden, hvilket også gør, at han ikke er en decideret angriber. Han er en eftertragtet herre, som i øjeblikket er rygtet til Inter, Shakhtar og PSG.

Han var den, som styrede Napolis angreb før Cavani kom til. Han er dog stadig vigtig for Napoli, men nu står Cavani forrest i rampelyset. På trods af Cavanis mere fremtrædende rolle, så tror Pescaras cheftræner Zdenek Zeman dog stadig, at Lavezzi er vigtigere end Cavani, men at man bare ikke lægger mærke til det.

Edinson Cavani
Den måske største stjerne af de tre tenorer. Han er den, som scorer målene. I år er det blevet til 23 mål i Serie A, og sidste år blev det til 26 mål. Han er den typiske 9'er, som leder angrebet, og han er en spiller med speed, som hurtigt kan slå til og er den rene gift for et langsomt forsvar.

De tre tenorer viser lidt af deres klasse:


Ekstra hjælp
De tre tenorer har en stor betydning for Napoli, men hvis man vil lede efter succesen i denne sæson, så skal man også kigge efter en fjerdemand. Gökhan Inler, som blev købt i Udinese. Han har givet deres angreb flere dimensioner, da han har kunnet iscenesætte de tre tenorer. Han har også givet et bedre led imellem midtbanen og angrebet, hvilket har gjort dem mindre sårbare overfor kontrastød.

Er det hele snart slut?
De tre tenorer har været en stor del af Napolis genopståen. De har været en fryd at følge for Napoli-fans, men også for den neutrale tilskuer. Derfor er det også lidt vemodigt, at Lavezzi er på vej væk. Han har udtalt, at han måske forlader Napoli, og han står ikke ligefrem og mangler en arbejdsgiver. Inter, Shakhtar og PSG er jævnligt nævnt i de italienske medier.

Hamsik og Cavani er også rygtet videre til både italiensk, men specielt også til engelsk fodbold. Et skifte til engelsk fodbold har Napolis ejer Aurelio De Laurentiis dog frarådet, og det har han en speciel forklaring på.

- Hvis de to (Cavani og Hamsik, red) gerne vil til Premier League, kommer de det også til sidst. De skal bare vide dette: I England bor de dårligt, de spiser dårligt, og deres kvinder vasker ikke deres kønsdele. Et bídet er et mysterium for dem, sagde Laurentiis ifølge Tipsbladet.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER