Torsten Brix

- From Russia with Love

Lederen skriver: På søndag er der præsidentvalg i Rusland, men derudover er det også i den kommende weekend, at den russiske fodboldliga igen starter – efter den russiske bjørn har ligget i vinterhi, og her er der altså tale om en liga i voldsom udvikling.
I 1963 kom agent 007-filmen ”From Russia with Love” i de danske biografer. Sean Connery spillede hovedrollen, og den kendte agent-figur stod midt i en magtkamp mellem England og Rusland – ligesom magtkampen lidt udvikler sig for tiden i europæisk fodbold. For flere spillere vælger at tage til den russiske Premier League – fremfor den engelske version.

På søndag er der præsidentvalg i Rusland, men derudover er det også i den kommende weekend, at den russiske fodboldliga igen starter – efter den russiske bjørn har ligget i vinterhi, og her er der altså tale om en liga i voldsom udvikling.

For selvom Anzhi Makhachala er den mest kendte russiske klub for tiden, efter de har hentet kendte fodboldnavne som – Roberto Carlos, Yuri Zhirkov og verdens højstbetalte fodboldspiller Samuel Eto'o – indtager de faktisk kun en plads midt i rækken. Foran ligger spændende klubber som CSKA Moskva, Rubin Kazan og mestrene for Zenit St. Petersborg. Her kommer en gennemgang af nogle af de største klubber.


Anzhi:
Den 65-årige træner Guus Hiddink – med blandt andet fortid i Real Madrid og Chelsea – er kommet til den oprustende klub i Dagestan. Få dage senere hentede Hiddink én af Premier Leagues bedste forsvarsspillere – Christopher Samba – for omkring 100 millioner kroner. Dermed har Anzhi forstærket sig i alle kæder med navne som Carlos, Zhirkov og Eto'o men også spændende spillere som den marrokanske landspiller – Mbark Boussoufa. Disse spillere har været en del af de 600 millioner kroner, der har været brugt i den sydlige del af republikken – Dagestan. 2-1 sejren over CSKA inden vinterpausen giver et billede af klubbens fremgang. En klub, der bliver kaldt ”det russiske Manchester City”, hvor masser af spillere bliver rygtet til.


Zenit Skt. Petersborg:
Klubben vandt 3-2 over stærke Benfica i den første ottendedelsfinale af Champions League, hvilket skete, efter de tog fodboldverden med storm, da de i 2008 – med flot spil – vandt UEFA-cuppen med en godtspillende Andrei Arshavin. Den 28-årige russer blev herefter solgt til London-klubben Arsenal, men faldt aldrig til i den engelske hovedstad, så han er nu returneret tilbage i Zenit – på en lejeaftale. Det har sammen med den 52-årige italienske træner Luciano Spalletti bragt en masse optimisme hos Gazproms drenge. Selvom den portugisiske landsholdsspiller Danny er meget skadet, er playmakeren et unikt kort til et hold med spillere som den tidligere Juventus-forsvarer Domenico Criscito, målmaskinen Alexander Kerzhakov, den portugisiske landsholdsforsvarer Bruno Alves samt naturligvis Arshavin. Det ser ikke tosset ud i Zenit… otte point forspring i toppen af ligaen samt en god mulighed for videre deltagelse i Champions League.


Spartak Moskva:
Den mest populære klub i Rusland er blot ét point fra ærkerivalerne fra Dinamo på andenpladsen, og udover Zenits otte point forspring er det faktisk rigtig tæt blandt de otte øverste. Spartik Moskvas succes afhænger meget af den brasilianske angriber – Welliton, der har haft et sammenstød med CSKA-keeper Igor Akinfeev, der kostede den russiske målmand en pause på seks måneder, og kostede Welliton seks dages karantæne. Pausen til Welliton brugte den nigerianske landsholdsspiller Emmanuel Emenike til at lave otte mål i 11 kampe.


CSKA Moskva:
Netop hos Akinfeev og CSKA har de også en formstærk angriber. Seydou Doumbia har lavet fem Champions League-mål i seks kampe i denne sæson samt 24 mål i de sidste 30 liga-kampe. De spillede 1-1 mod Real Madrid i den første ottendedelsfinale af Champions League. Deres afgang til denne storkamp kom, efter russerne i sidste puljekamp vandt 2-1 over Inter i Milano. Et hold med masser af profiler...


Lokomotiv Moskva:
Klubben røg ud af Europa League til det formstærke La Liga-hold Athetic Bilbao – på reglen om udebanemål. Lokomotiv skal håbe på, at den tidligere Tottenham-angriber Roman Pavlyuchenko kan få gang i målscoringen sammen med Dennis Glushakov.


Rubin Kazan:
Rubin Kazan røg ud af Europa League til Champions League-deltagerne fra Olympiakos. De har den spanske forsvarsspiller Cesar i defensiven, mens det offensive bliver krydret med den tidligere Premier League-målscorer Obafemi Martins.


Dinamo Moskva:
Godt hjulpet af den tidligere Liverpool-angriber Andriy Voronin overvintrede Dinamo i toppen af stillingen, men dette er ikke en plads, som eksperterne forventer, at den hvidklædte klub kan holde. Holdet spiller meget offensivt med træner Sergio Silkin, hvilket den 32-årige Voronin har nydt godt af, og det har frembragt håb om det første mesterskab siden 1976 – men det er noget optimistisk. Udover Voronin har Dinamo også profiler som den tidligere tyske landsholdspiller Kevin Kurányi samt den nyindkøbte Balázs Dzsudzsák, der aldrig faldt til i Anzhi efter sit skifte i sommers. Et skifte der desuden gjorde ham til den dyreste ungarske spiller - nogensinde.


Når den russiske Premier League starter i weekenden, er der samtidig en ændring i turneringsformen, og derudover er det også begyndelsen på en voldsom magtkamp. Allerede lørdag starter dramaet, når CSKA skal møde Zenit. Altså et møde mellem to hold, der også er i Champions Leagues ottendedelsfinalerne. Når man dertil lægger, at Lokomotiv og Rubin Kazan også var i blandt de sidste 32 hold i Europa League, giver det et krystalklart billede af en liga i voldsom udvikling, efter topholdene er kommer til penge – mange penge!

Disse fire ”europæiske” hold er placeret blandt de øverst otte i den russiske Premier League, og de skal møde hinanden to gange i foråret for at afgøre 2011-12 sæsonen. Blandt de øverste otte finder man også den helt store overraskelse – Kuban Krasnodar – og yderligere to Moskva-hold – Dinamo og Spartak.

Onsdag aften vandt det russiske landshold 2-0 over Danmark – uden at imponere. Dette giver et endnu klarere billede af, at den russiske ligas fremdrift ikke skyldes de nationale spillere. Det er de spillere, der er kommet til – for mange rubler.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER