Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

HSV: Er vi tilfredse med 14. pladsen?

Hamburger SV er i sportslig fremgang, men der venter et hårdt program for den unge trup, der tidligere på sæsonen var placeret under nedrykningsstregen.
Inde på Hamburger SV's imponerende stadion – HSH Nordbank Arena – kan man på et digitalt ur se, hvor længe den nordtyske klub har været i Bundesligaen. Her er der tale om masser af år… men i denne sæson har billedet af ”Bundesliga-uret” været voldsomt i fokus, da mange mente, at HSV meget vel kunne ende med at rykke ud af den bedste tyske fodboldrække i denne sæson.

I starten af sæsonen kom der også resultater, der kunne dokumentere denne skepsis. Den umiddelbare årsag til den store nedtur er naturligvis, at klubben i sommerpausen sagde ”Auf Wiedersehen” til spillere som Frank Rost, Piotr Trochowski, Ze Roberto, Ruud van Nistelrooy og Joris Mathijsen – samt, at erstatningerne for disse blev billige og uprøvede kræfter. Flere af disse blev hentet i Chelsea af klubbens danske sportsdirektør Frank Arnesen, og skeptikerne stod nærmest i kø for at kritisere den nordtyske klub.

Ind fra Chelsea kom Michael Mancienne på 23 år og den 19-årige trio bestående af Jacopo Sala, Gökhan Töre og Jeffrey Bruma. De sidste to indgår i HSV's idealopstilling før det forår, der venter. Kigger man nærmere på opstillingen, er det ganske imponerende, hvad Arnesen & Co. har formået i afslutningen af 2011 – med den meget unge trup. For tiden indtager HSV en 13. plads i Bundesligaen, men det har set meget værre ud – i starten af sæsonen. Men hvordan ser idealopstillingen egentlig ud?

Udover Bruma består midterforsvaret af den tidligere tyske landsholdsspiller Heiko Westermann, der også er holdets anfører, mens backerne besættes af to gange Dennis – Aogo og Deikmeier, der udover navneligheden - også begge er i starten af tyverne.

Den føromtalte Töre er blot 19 år, men klart førstevalg på højrekanten, mens en anden tysk landsholdsspiller – Marcell Jansen – spiller i venstresiden. I 4-4-2 opstillingen er de centrale midtbanespillere - Tomás Eduardo Rincón Hernández, bare kaldet Rincon, og Gojko Kacar, der ligesom de fleste spillere på holdet er - i starten af deres karriere. Det er holdets angriber – og afslutter - Mladen Petric og den hængende angriber José Paolo Guerrero Gonzales ikke. De er blandt holdets ældste. Kigger man på idealopstillingen, er der således masser af ungdommelig gåpåmod, men det er ikke nok til at blive i Bundeligaen, så de erfarne landsholdspillere, der er på holdet, er ultravigtige.

Turen væk fra nedrykningspladserne er sikret, efter de sidste ti Bundesligakampe gav et gennemsnit på 1,5 point per kamp, mens de første syv kampe gav 0,57. Stor forskel, som ikke kun kan tilskrives ansættelsen af Thorsten Fink i stedet for Michael Oenning, der kun formåede at skaffe ét point i de første seks kampe. Så Arnesens bedrifter som sportsdirektør er også ved at sætte sine aftryk, og nu er HSV tre point fra nedrykningsstregen med syv point op til de europæiske pladser, og i Sportsbild kigger Rincon altså opad.

- Efter den sidste hjemmesejr over Hoffenheim spurgte vi os selv: er vi tilfredse med at indtage 14. pladsen?, fortæller Rincon og fortsætter om spillestillen:

- Vi forsøger at spille som Manchester United eller Barcelona, da vi ligesom dem gerne vil være i boldkontrol med en boldsikker ”6'er” til at sætte spillet op.

Så samlet set har HSV's økonomiske situation skabt store ændringer i truppen, og det virker til, at de nye spillere er ved at være indspillet på et meget ungt HSV-hold. Op til sæsonen talte Indkast.dk med Euro-sports Bundesliga-ekspert Henrik Hvillum, der blandt andet sagde:

- Det er et både spændende og udfordrende projekt, Frank Arnesen skal være en del af i det nordtyske. HSV er i selvforståelse en storklub, men har ikke vundet noget af betydning siden 1983 (mesterskab og europapokal). De mange unge Arnesen-protegéer fra Chelsea er spændende navne, men hvor gode er de, når presset er maksimalt og der virkelig skal præsteres i de tætte Bundesliga-kampe? Og hvor lang tid går der, inden "klaveret spiller i takt" med de mange nye spillere i truppen? Alle fodboldhold har brug for tid til at få nyerhvervelser til at fungere og en ny indkøbspolitik implementereret. Umiddelbart virker den lidt kedelige Michael Oenning ikke som en "Arnesen-type" på trænerposten, og hvor længe rækker tålmodigheden hos den krævende Hamburg-presse og ditto fanskare? Der er flere spørgsmål end svar i Hamburg, men en god start på sæsonen må være om muligt endnu vigtigere her, end i mange andre Bundesliga-klubber, ellers falder dommen over både Arnesen, Oenning og de mange nye spillere: Raus!".

Der har været skreget: Raus!!!... udover HSH Nordbank Arena, Oenning er også udskiftet, men problemerne er altså blevet løst, og når man spørger Hvillum i dag, får man også nogle andre svar på HSV's situation:

- Der er ingen tvivl om, at Frank Arnesen står over for en kæmpestor opgave med at få genrejst en af Tysklands traditionsklubber, som i denne sæson lider på både den sportslige og økonomiske front. Mange etablerede navne forlod klubben i sommer, og i stedet kom Arnesens lejesvende ind fra Chelsea. Naturligvis skabte det uro i truppen, og det kunne ses på resultaterne. En nødvendig trænerfyring, ni Bundesliga-kampe og en pokalkamp uden nederlag (inden Stuttgart-kampen kort før jul) skabte dog berettiget grobund for optimisme. Men man skal ikke tage fejl, der er stadig et stort stykke arbejde der skal gøres, før blot en gentagelse af sidste sæsons midterplacering kan gentages, siger Hvillum til Indkast.dk og fortsætter:

- Hvis man nærlæser resultaterne, har HSV altså kun vundet 3 kampe i den omtalte periode, og når holdet samtidig skal møde både Dortmund og Bayern i to af de tre første kampe her efter vinterpausen, forstår man at der er lang vej hjem. Jeg har inden for de seneste par dage haft fornøjelsen af at kommentere et par af HSVs træningskampe mod hhv. Club Brugge og Den Haag. Kampe som begge blev vundet. Træningskampe skal altid tages med et gran salt, men tegningen til, at spændende spillere som Dennis Diekmeier, Ivo Illicevic og Jacobo Sala kan blive Bundesligaprofiler har absolut vist sig. Og derfor mener jeg også, objektivit set, at Hamburg også i næste sæson er at finde i Bundesligaen.

Efterårs sæsonens sidste ni kampe gav ikke noget nederlag til HSV, der skal passe på ikke at blive for kåde. De første tre hjemmekampe i 2012 starter nemlig imod mestrene fra Dortmund, førerholdet fra Bayern München og de vanskelige Werder Bremen. Så efter de fem kampe kan det godt være, at Hamburger SV skal være tilfredse med at indtage 14. pladsen?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER