Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Koster ”10'er-manglen” mesterskabet?

Lederen skriver: - You can't win anything with kids! Alan Hansen tog gruligt fejl… og det vil også være forkert at postulere dette i forhold til den nuværende United-trup. Ferguson har masser af unge spillere af høj kvalitet i truppen, men der er altså en akut mangel på … jah… Wesley Sneijder!
- Torsten… hvem bliver engelske mestre i år?

Sådan lød det hen over julefrokostbordet 3. juledag – hvilket næsten er en tradition a la den uspiselige Ris a la mande – og mit svar var der noget mindre bid i end den varme flaske ”Rød Aalborg”, der stod foran mig. Mit bud lød nemlig temmelig vattet, da jeg mente, at mesterskabet ville havne i Manchester. Jeg uddybede med, at jeg troede på City – målt ud fra truppen og spillet set over hele sæsonen. Derudover ville jeg også gerne lige nævne, at Manchester United lige havde vundet 5-0 i deres sidste to kampe.

Det er nu 16 dage siden, og nu ser situationen helt anderledes ud – for City må være store mesterskabsfavoritter. Men City har jo kun tre points forspring og kun en lidt bedre målscore… er der sikkert flere af læserne, der mener, men her skal vi en tur i kampprogrammet for at finde forklaringen på – hvorfor det ser skidt ud for Manchester United.

Indenfor de næste syv Premier League-kampe skal Manchester United tre gange til London for at spille imod Arsenal, Chelsea og Tottenham. Derudover indbringer samme periode en kamp mod Liverpool, så Uniteds slutprogram er betydelig sværere end Citys – f.eks. har City allerede spillet mod Liverpool to gange.

I den føromtalte periode på syv kampe skal City spille imod Wigan, Tottenham, Everton, Fulham, Aston Villa, Blackburn og Bolton. Så når turneringen rammer midten af marts, kan City meget vel have et større forspring end det nuværende til United. Herefter skal City spille mod Chelsea – på hjemmebane og en tur til Arsenal, inden de jo har hjemmebanefordel i tredjesidste spillerunde, hvor United gæster Etihad Stadium.

Så pilene peger i retning af Manchester City for tiden… det, som taler mest imod ovennævnte, er naturligvis, at City hen over ”Julen med de vanvittige resultater” har haft problemer på udebane. Tilbage til United… for hvad skyldes deres overraskende Champions League-exit og to nederlag i Premier League inden for en håndfuld dage (United har kun tre gange tabt to Premier League-kampe i træk i de sidste syv år).

Skader er den oplagte forklaring, for holdet har været ramt, og det har gjort, at de har lavet syv mål mindre end City for 20 spillede kampe. Men den største årsag er Uniteds manglende ”10'er”. Nok har der været lidt for mange drop i målet, men manglen på ”kreatøren” har været udpræget. Ferguson har været klar over det og det har pint ham.

I sommer afviste Sir Alex Ferguson at bruge små 300 millioner kroner på hollandske Wesley Sneijder. Det var et skidt valg af skotten, der i stedet brugte omkring 150.000.000 kroner på både David de Gea, Ashley Young og Phil Jones.

For at finde kreatøren til United-midtbanen har Ferguson i løbet af sæsonen forsøgt sig med en mere defensiv rolle til Wayne Rooney, hvilket har været den bedste løsning – omend det fortæller en del. Den 38-årige Ryan Giggs og teenageren Phil Jones har været superstjernens største konkurrenter til pladsen, men de to sidstnævnte er aldrig blevet gode nok.

Rooneys position – som “10'eren” – har naturligvis også gjort, at den engelske landsholdsangriber har været savnet i angrebet, men United har også været uheldige. For skader til Anderson og Tom Cleverly har betydet, at de ikke kunne hjælpe på United-midtbanen.

Kigger man på Uniteds konkurrenter i toppen af Premier League, finder man centrale offensive midtbanespillere som David Silva, Samir Nasri, Luka Modrić, Juan Mata, Aaron Ramsey og Jack Wilshere. Denne kvalitet kan United ikke mønstre, og derfor bør Ferguson overveje nogle af de unge spilstyrmænd, der findes i de andre europæiske topklubber – som Mario Götze, Thiago Alcantara, Wilshere, Xherdan Shagiri og faktisk også Christian Eriksen.

Den anerkendte engelske fodbolddebatør Jim Holden har tidligere været en varm fortaler for Eriksen på Old Trafford, og derudover hævdede troværdige ”The Guardian”, at Ferguson havde danskeren på sin ønskeseddel i januars transfervindue, men 70-årige Ferguson er træt af alt transfersnakken og holdets mangel på en ”10'er”:

- Kritik er fint, så længe det er afbalanceret. Til alle dem, som siger, at jeg skal gå ud og købe en central midtbanespiller, kan jeg kun sige: Ja ja, hvis den rette spiller dukker op. Hvis vi havde set en ung Bryan Robson eller Roy Keane, ville vi have været de første til at reagere. Anderson og Tom Cleverly har været skadet, og de to har enormt potentiale. Det er fantastiske unge spillere, så vi har manglet to vigtige tandhjul i vores maskine.

Om den forholdsvis unge Manchester United-trup er stærk nok til at vinde mesterskabet, har Premier League-eksperten Jan Mølby flere gange forholdt sig kritisk til, og han mener, at Ferguson går en svær periode i møde.

- Ferguson har levet over 15 år på den gruppe, han fandt. Selv i slutningen af deres karriere for klubben havde de stor indflydelse, og det betyder meget. Nu er der kun Ryan Giggs tilbage, så jeg ser det som Fergusons sværeste periode, siger Jan Mølby ifølge TV2.

Tidligere på sæsonen var holdningerne til Manchester Uniteds trup ellers meget anderledes, og engelske medier skrev, at der den 22. august var blevet født et nyt kuld af ”United-babes”. Den dag vandt Manchester United over Tottenham, selvom truppens gennemsnitsalder kun var 23 år.

På dette unge Manchester United-hold har superstjernen Rooney naturligvis en stor rolle, men den hårtransplanterede angriber har været i medierne af de forkerte grunde i den seneste tid. Efter han blev buet fra banen på landsholdet, svarede han tilbage med verbale tæsk til de engelske fans. Derefter rullede hans skandale med flere engelske prostituerede, og derudover ville han væk fra Manchester United i sommer.

Det åbenlyse råd til Ferguson må være, at han hurtigst muligt henter den omtalte ”10'er” af international klasse og sender Rooney frem i angrebet – og så bygger holdet op fra det. Ferguson har tidligere sagt om Rooney, at ”han er en person, som det fremtidige United-holds kultur skal opbygges omkring”.

United skal nemlig opbygges. I sommerpausen blev der sagt farvel til 1543 kampe, da klublegenderne Gary Neville, Paul Scholes og Edwin var der Sar stoppede, mens allround-spillerne John O'Shea og Wes Brown forlod klubben, som de havde spillet 775 kampe for. Det samlede billede af disse fem aldrende spillere gør ikke, at United er katastrofalt dårligere, men de har uden tvivl haft en stor betydning i det multietniske omklædningsrum.

I sommeren 1995 valgte Ferguson at skille sig af med de tre profiler – Mark Hughes, Andrei Kanchelskis og Paul Ince – hvilket frembragte den legendariske kommentar fra Liverpool-spilleren Alan Hansen:

- You can't win anything with kids!

Alan Hansen tog grueligt fejl… og det vil også være forkert at postulere dette i forhold til den nuværende United-trup. Ferguson har masser af unge spillere af høj kvalitet i truppen, men der er altså en akut mangel på … jah… Wesley Sneijder!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER