Torsten Brix

”Lille” fodboldeventyr til 1.600.000.000

Aston Villa fik en amerikansk ejer - Randy Lerner - i 2006. Han har brugt mange penge, men slet ikke flest og åbenbart ikke nok… i Birmingham.
- Klubberne ejes i dag ikke af lokale rigmænd, som bare ønsker sig et fodboldhold – hvilket som helst fodboldhold.

Sådan forklarer John Beech, leder af center for sport og turisme ved Coventry University i England, udviklingen i engelsk fodbold i de seneste ti år, hvor der er kommet masser af udenlandske klubejere til. Det startede i 2003, da Roman Abramovich kom til Chelsea, men i øjeblikket snakkes der mest om Premier League-topholdet Manchester Citys stenrige ejer, Sheik Mensour fra Abu Dhabi, men der findes også klubejere af en anden kaliber.

- Halvdelen af klubberne i Premier League er ejet af udlændinge eller udenlandske selskaber. Det kan give en usikkerhed omkring deres engagement på længere sigt, men det er ikke nødvendigvis et problem. Der er masser af eksempler på elendige engelske klubejere, og der er eksempler på gode udenlandske ejere som f.eks. Randy Lerner i Aston Villa, siger John Beech til Børsen.

Randy Lerner startede sine investeringer i Aston Villa i 2006 og "fodboldeventyret” har ifølge The Guardian kostet amerikaneren 1.600.000.000 kroner (1,6 milliarder kroner). Udover disse voldsomme udenlandske klubovertagelser findes der også andre engelske versioner, som i Wigan, der i starten af 1990'erne spillede i de laveste engelske divisioner, og havde et stadion – Springfield Park – der var berygtet af alle de forkerte grunde.

Omkring fodboldbanen var der grundet dårlige og uløselige sanitære forhold en konstant stank af urin, hvilket der blev gjort meget grin med – ligesom deres næsten komiske presseforhold. Journalisterne blev nemlig placeret i et anlagt drivhus, som det hævdes ikke ”at have været gjort rent i 50 år”, og derfor var der kun få steder, at man faktisk kunne se ud igennem ruderne, der bl.a. var meget ramt af fuglelort.

Derudover var der kun plads til en lille håndfuld journalister. Og forholdene var ikke meget bedre på klubbens kontor, der var i en nærliggende campingvogn. I 1999 stod 80 % af tilskuerne op på en græsvold omkring stadion, men alt dette fik en klublegende ændret. Navnet er Dave Whelan!

I 1995 lå Wigan i ”røven af 3. Division”, men så lovede klubejer Whelan, at holdet ville være i Premier League inden ti år. Det frembragte jubel hos fansene, men også komiske kommentarer fra konkurrenterne. Det blæste Whelan på og præcis ti år senere var holdet i Premier League.

Men selvom at Whelan har brugt over 100 millioner kroner på Wigan, som han købte for 8 millioner kroner – blegner dette næsten pudsige ”projekt” i forhold til de nye klubejere i Premier League, og dette kan også aflæses på det sportslige. Sæsonens første ni kampe har kun givet én sejr til Wigan, og holdet er derfor placeret under nedrykningsstregen og må være en favorit til at forlade ”den dyre klub” – Premier League.

Andre klubber med engelske klubejere, der også har det svært, og som er langt fra toppen er Stoke, der ejes af den lokale Bet365-ejer Peter Coates – eller Bolton, hvor det er termostatmillionæren Eddie Davies, der betaler regninger – eller i Norwich, der styres af kogebogsforfatter Delia Smith og hendes mand Michael Wynn-Jones.


Tottenham ejes af et investeringsselvskab - ENIC International Ltd - hvor der godt nok er flere englændere med og i Newcastle er klubejeren jo Mike Ashley, men ellers der ingen engelske klubejere i den øverste tredjedel af Premier League. Næste hold i stillingen - med engelske ejere - er Norwich, så de engelske klubejere har bare ikke nok penge, og her taler vi altså om anselige beløb.

Det er forsat udvist, hvor meget Tony Fernandes fra Malaysia måtte betale for at komme til at eje 66 procent af Queens Park Rangers, men London-klubben var voldsom aktiv i sommerens transfervindue, hvor de bl.a. hentede DJ Campbell, Armand Traoré, Danny Gabbidon, Kieron Dyer, Jay Bothroyd, Joey Barton, Shaun Wright-Phillips og Anton Ferdinand.

Så her er der også blevet brugt mange penge – ligesom i Aston Villa. Her blegner de føromtalte 1.600.000.000 kroner, når Sheik Mensour fra Abu Dhabis Manchester City siden 2008 har brugt omkring 4.000.000.000 kroner på nye spillere.

Læg mærke til at Villas amerikanske ejer altså har brugt 16 gange så meget, som Wigan-ejer Whelan, og at Aston Villas tal er jo under ”halvdelen af City-niveau”. Så førstepladsen ”koster” i Premier League… der i den grad er blevet indtaget af udenlandske klubejere.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER