Mike Bunde

Håbede Laudrup selv på fyring?

Michael Laudrup har her til middag kvittet sit job på Mallorca. Men håbede danskeren på en fyring i aftes?
Michael Laudrup blev i sommeren 2010 ansat som træner for Mallorca. Klubben havde sæsonen forinden sluttet på en fornem 5-plads, men alligevel skulle Laudrup grundet dårlig økonomi og spillersalg blot overleve den første sæson i La Liga som Mallorca-træner. Det lykkedes, men også kun det. Michael Laudrup og Mallorca sluttede en plads over nedryknings-stregen, og dermed var målet for sæsonen opfyldt.

Men selvom klubben overlevede takket være en Valencia-sejr mod Deportivo var der uro i kulissen. Michael Laudrup og hans trænerteam, med blandt andet danske Erik Larsen og og den tidligere storspiller Miguel Ángel Nadal, mødte stor kritik i medierne. Mallorca spillede ifølge medierne naiv fodbold, og træningen var mangelfuld. Sportsredaktør Tomeu Maura, der arbejder for avisen El Mun¬do, var længe en stor kritiker af Michael Laudrup, og kaldte både danskeren for uduelig og en katastrofe som træner. En journalist, der har et tæt forhold til Mallorcas sportsdirektør og vicepræsident, Lorenzo Serra Ferrer, og derfor med garanti en giftig herre at være uvenner med.

Trods megen kritik i medierne oplevede ”Danmarks tidligere fodboldstjerne” ikke modstand blandt spillerne, der godt kunne lide spillestilen og den megen tekniske træning. Derfor lignede Michael Laudrup trods en snæver overlevelse i La Liga en sikker mand i Mallorca-sædet. Men henover denne sommer opstod der flere problemer. Grundet dårlig økonomi manglede flere spillere at modtage deres løn, og derfor smuttede blandt andet klubbens topscorer Pierre Achille Webó. Uroen opstod, klubben kunne ikke hente spillere ind af samme kaliber, og Michael Laudrup savnede indflydelse på spillerhandlerne. Det hele kulminerede så med salget af stjernen Jonathan de Guzman til Villarreal i de sidste timer af transfervinduet, da klubben med sportsdirektør Lorenzo Serra Ferrer i spidsen kun fik hentet Marvin Ogunjimi i Genk, men det skete efter UEFA's deadline, og det gjorde Laudrup endnu mere frustreret og rasende.

Derefter opstod der verbale diskussioner internt i klubben, hvor Michael Laudrup ønskede ambitioner og i hvert fald indflydelse på hvilke spillere, der skulle købes ind til holdet. Selv udtrykte Laudrup forståelse for, hvorfor man solgte de Guzman. Timingen var skidt, men 60 mio.kr. for en spiller, der blev hentet sæsonen forinden på en fri transfer kunne accepteres af Laudrup, men så skulle en erstatning også hentes inden UEFAs deadline, og gerne en spiller han selv havde anbefalet. Men sådan skulle det ikke gå, og siden transfervinduets sidste dag har Laudrup og trænerteamet været i åben krig med klubbens ledelse. Resultaterne i den nye sæson har været acceptable, med 6 point ud af 15 mulige, men uroen i kulissen har fjernet fokus på det sportslige, og netop dette var grunden til at Michael Laudrup valgte at sige op i dag.

Interessant er det dog, at Michael Laudrup den anden dag udtalte, at han forventede en fyring i den nærmeste fremtid.

- Vi ved jo godt alle sammen, hvad det handler om her. Det med de tre sidste kampe er selvfølgelig noget, der er kommet oveni og som giver endnu mere grobund for en masse spekulationer. Men i bund og grund har det jo siden 2. september ikke været et spørgsmål om hvorvidt, men mere om hvornår, sagde Laudrup ifølge DR Sporten på et pressemøde forud for kampen mod Real Sociedad, der endte med en 2-1 sejr til Mallorca.

Derefter gik Laudrups højre hånd Erik Larsen ud og udtalte dette om Lorenzo Serra Ferrer:

- Han vil gerne styre det hele selv, og der mener jeg alt i hele klubben. Men han har ikke evnerne til at gøre det. Det har vi allerede set, siger Erik Larsen til sporten.dk

- I bund og grund er han et dårligt menneske, for vi kan se, hvordan han behandler alle i klubben på alle planer, fortsætter assistenten.

Dermed skrev Erik Larsen selv under på sin egen fyreseddel. Men måske var strategien sådan? Måske prøvede Michael Laudrup at fremtvinge sin egen fyring efter måneders frustrationer? Dette mulige håb lykkedes dog ikke, da Mallorcas ledelse ikke fyrede Laudrup, men kun Erik Larsen. Dermed går Laudrup muligvis glip af en stor økonomisk kompensation, som en fyring vil medføre. Derfor går rygterne nu på, at Laudrup kræver penge for sin opsigelse.

Ifølge den velinformerede lokale Mallorca-avis Ultima Hora samt Spaniens største sportsavis Marca, så kræver Michael Laudrup 700.000 euro, altså 5,1 mio. kr. i kompensation for at stoppe samarbejdet. Det er fordi, at Laudrup har afvist at sige officielt op, som ellers ville være den optimale løsning for økonomisk trængte Mallorca.

Laudrup er ifølge de to medier gået i forhandlinger med Mallorcas generaldirektør for at finde en løsning på kravet. Det har ellers været en del af sportsdirektør Serra Ferrers store plan, at tvinge Laudrup til at sige op og dermed forlade Mallorca på egen hånd. Det ville sikre, at Mallorca kunne slippe for at fyre ham samt undlade at betale ham løn for resten af sæsonen.

Spørgsmålet er nu hvordan sagen ender? Dog kan det få problematiske følger for Michael Laudrups mulige trænerfremtid i Spanien, for både Mallorca og Getafe-tiden er endt med kontroverser med klubbernes ledelser.


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER