Lasse Vøge Christensen

Analyse: Eriksen klar til næste skridt

Er tiden allerede inde til et skifte til en større scene for Christian Eriksen?
Analyse
Christian Eriksen bør i vinterens transfervindue overveje, om tiden ikke er moden til at takke af i Ajax og sige goddag til en af de helt store ligaer.

Drengen fra Middelfart har nemlig udvist en helt unik evne til lynhurtigt at tilpasse sig og overvinde nye udfordringer. Lad os kigge på hans korte karriere. Kort efter skiftet fra OB til Ajax spiller Eriksen sig ind som stjernen på Ajax' talentspækkede A1-hold, selvom hans holdkammerater og modstandere er ældre og betydeligt mere fysisk udviklet. Man havde frygtet, at Eriksen tog for tidligt til udlandet. Men de nye medspillere, de nye omgivelser og det nye sprog påvirker ham ikke det mindste. Han taler endda flydende hollandsk i løbet af et par måneder.

I december 2009 henter daværende Ajax-manager Martin Jol en lettere splejset Christian Eriksen op til nogle træninger med førsteholdstruppen. Alle formoder, at manageren blot lader Eriksen snuse til seniorniveauet og så sende ham tilbage til ungdomsholdet. Men pludselig verserer det vanvittige rygte, at Eriksen måske vil være at finde på bænken i Ajax' første kamp i 2010 ude mod Vitesse. Men Eriksen er ikke med på bænken. Nej, han har imponeret så meget ved førsteholdstræningerne, at han er blandt Jols 11 startere.

Eriksen har nu spillet sin sidste ungdomskamp. Han har bidt sig fast i førsteholdstruppen. Inden længe begynder den danske presse at fatte interesse for den unge himmelstormer. Der er jo VM i Sydafrika. Kan den urutinerede teenager mon komme i spil? De fleste er skeptiske. Holdningen er, at det er alt for tidligt, og at man risikerer at ødelægge mere, end man vil gavne.

Men Eriksen kommer alligevel med til Sydafrika på et af de yderste mandater. Det bliver ikke til megen spilletid for den dengang 18-årige dreng. Morten Olsen havde ellers udtalt, at Eriksen så så skarp ud til træning, at han var i spil til startopstillingen i den første kamp mod Holland. Men Olsen valgte at satse på rutinerede kræfter som Jon Dahl Tomasson og Martin Jørgensen. Set i bakspejlet burde Olsen helt sikkert have spillet Eriksen ud. Den danske offensiv var idéforladt, og alene Eriksens evner på dødbolde havde kunne retfærdiggøre en startplads.

Her halvandet år efter debuten for Ajax, ser det ud til, at Christian Eriksen har tænkt sig at holde farten i den allerede imponerende karriere, I dag er han stjernen på det danske landshold. Landsholdet, som i den seneste kamp mod Norge viste et sjældent set potentiale. Eriksen var maestroen i det opgør. Uden at være spektakulær lavede Middelfart-drengen vel næppe en eneste fejl, og han var stærkt medvirkende til, at tempoet og teknikken kvalte de tunge nordmænd.

På Ajax' hold er Eriksen endda endnu mere toneangivende. Han er holdets absolut største stjerne, og træner De Boer bygger hele offensiven op omkring den unge teenager. Sidste år havde han en enorm andel i, at Ajax langt om længe hev deres 30. mesterskab i land.

Og i denne sæson er Eriksen startet endnu mere overbevisende. I de seneste par kampe har danskeren optrådt skammeligt overlegen. Det ses først i hjemmeopgøret mod Vitesse, hvor han laver den youtube-famøse tunnel, og derefter scorer et drømmemål. Herefter er han suverænt banens bedste i udekampen mod Heracles, hvor han, udover lækkert oplæg til Sulejmanis mål, flere gange tvinger Heracles' målmand til klasseredninger.

Og i gårsdagens Champions League-kamp mod Lyon viste Christian Eriksen, at han har flere gear, end dem man ser til dagligt i Æresdivisionen. Han var overalt på banen, Og han viste også flere prøver på solidt defensivt arbejde. Med lidt held var Eriksen blevet matchvinder, men en fantomredning af Lloris forhindrede dette.

Signaturen på denne artikel tør godt påstå, at Christian Eriksen allerede nu er klar til at tage det næste skridt i hans eksplosive karriere. Han er klar til en større klub end Ajax. Mange vil påstå, at han bør blive i Ajax og udvikle sig endnu mere. Her er han sikker på spilletid. Det er for tidligt at kome videre. Men det sagde man også, da han skiftede fra OB. Det sagde man også, da Martin Jol inviterede ham ind i førsteholdstruppen. Og det sagde man også, da snakken faldt på Eriksen og landsholdet.

En spiller med Eriksens evner har brug for konstant at udfordre sig selv. Hvad udvikler han sig mest af? At fortsætte i et par år med at gøre modstandere rundtossede i den hollandske liga? Eller at få lov til dagligt at teste talentet i en række med bedre medspillere og bedre modstandere?


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER