Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Et nyt Rom

Luís Enrique aka. Maximus Decimus Meridius er kommet til Rom for at lære dem “Tiqui-taca”, men inden Serie A er startet, vælter kritikken allerede nedover den spanske gladiator.
I storfilmen “Gladiator” kæmper den godtspillende Russell Crowe for frihed og demokrati i Rom – altså et nyt Rom. Denne sommer kom der en ny gladiator til den italienske storby, og han skal også opbygge et nyt Rom. Gerne et, der minder lidt om Barcelona… Gladiatorens navn er Luís Enrique!

Da den aldrende Claudio Ranieri blev fyret i AS Roma i februar, bestemte ledelsen sig for at vende tingene på hovedet og starte en genopbygning af den hæderkronede klub. Den tidligere Barcelona-fighter Luís Enrique skulle genopbygge AS Roma, efter hovedstadsholdet var kommet meget langt væk fra de to mesterskabshold fra Milano.

Samtidigt med dette skulle der også gerne opbygges et italiensk svar på selveste Barcelona, hvilket må betegnes som en næsten umulig opgave, men ikke desto mindre virkede dette til at være drømmene i Rom. Luís Enrique skulle være den nye træner – trods ringe erfaring, men den smule han havde, var hentet i hans tid som træner for Barcelonas andethold.

Så udover at han har spillet for Barcelona i otte år fra 1996 til hans stortudende karrierestop i 2004, har “Iron-manden” også været træner for Barça.

Derudover har Enriques assistent-træner Iván de la Peña også en fortid i Barcelona. Den tidligere midtbanespiller var i Barcelona igennem ungdomsårene, og indtil et mislykket skifte til Roma-rivalerne fra Lazio nåede han at spillet syv år i Barcelona.

Så træneren og assistenten i den nærliggende sæson kommer altså fra Barcelona, men derudover er den spanske publikumsyngling Bojan Krkic også kommet til det olympiske stadion i Rom, efter han havde store problemer med at få spilletid i Barcelona-angrebet, hvor den foretrukne trio var Lionel Messi, David Villa og Pedro Rodriguez. Så Barcelona hænger i den grad sammen med AS Roma for øjeblikket, og Luís Enrique Martínez García er heller ikke bleg for at tale om sin tidligere klub.

- Roma har foretaget et anderledes valg med en træner som mig, der er ung, men har store ambitioner og ikke mindst vilje til at være en del af dette projekt. I moderne fodbold er det ikke nemt at vise tillid til trænere, som ikke har megen erfaring og i den henseende er langt bagude. Men Barcelona har med Guardiola vist de andre klubber, at det godt kan lade sig gøre at satse på en ung træner, ligesom det kan lade sig gøre at satse på unge spillere. Min hensigt er at tage meget af det med mig til Italien, som jeg har lært i Barcelona. Jeg vil bidrage med lysten til at spille offensiv fodbold, hvor man har bolden mere end modstanderen. Jeg ønsker, at fodbold skal være baseret på at angribe, og jeg ønsker at Romas fans skal nyde det. Roma har valgt mig af denne grund. Så må tiden vise om valget var det rigtige. Jeg er ikke i Roma for at gennemtvinge Barcelonas model, for det kræver mange år, men jeg vil holde mig til noget lignende, har Luís Enrique sagt til Roma-Channel.

”I Lupi” (Ulvene, red.) har fået ny ejer, efter den amerikanske Thomas DiBenedetto har overtaget præsidentposten fra den tidligere – kvindelige - præsident Rosella Sensi, og DiBenedetto mangler ikke penge. Til trods for massive indkøb lovede Roma-ledelsen i sidste uge, at de ikke var færdige med indkøb i dette transfervindue. Den nye sportsdirektør Walter Sabatini sagde således til Roma-Channel:

- Vi har nogle helt klare ideer og jeg snakker med træner Luís Enrique hver dag. Vi vil med sikkerhed hente yderligere tre til fire spillere, der kan spille en vigtig rolle i vores projekt.

Roma-projektet er – udover Bojan Krkic – blandt andet blevet forstærket med den ombejlede Ajax-keeper Maarten Stekelenburg, det argentinske supertalent Erik Lamela, den aldrende Gabriel Heinze samt Sampdoria-nedrykkerne Gianluca Curci og Stefano Guberti. I angrebet er Mirko Vucinic blevet erstattet af Marco Borriello fra AC Milan.

Så fremtiden i Roma skal opbygges omkring den 20-årige Bojan og Lamela, der bare er 19 år. Disse to kunne meget vel få et par af de forreste pladser i den 4-3-3 formationen, som Enrique formentlig hælder til.

I sidste uges skuffelse i Europa Leauge mod Slovan Bratislava bestod Roma-angrebet af Bojan sammen med 18-årige Gianluca Caprari og Stefano Okaka Chuka på 20 år. Dette gjorde, at superkrukken Francesco Totti kun spillede de sidste femten minutter af 0-1 skuffelsen.

- Det var trænerens beslutning. Du må spørge ham, om der er nogen forklaring. Jeg har ikke hørt noget i hvert fald, sagde en tydeligvis skuffet Totti efter kampen til La Gazetta dello Sport.

Roma sikrede i sidste sæson den sidste Europa League-billet fra Serie A, men denne plads udviklede sig til et mareridt torsdag aften. Efter 0-1 nederlaget i første opgør endte det helt galt med ti minutter igen af returkampen. Længe lignede det forlænget spilletid mod Bratislava, men et mål af Peter Stepanovsky gjorde trænersædet meget hedt for Enrique.

Så voldsomt pres på Enrique efter opgøret med Totti, der næsten har styret Roma i de forgangne 19 sæsoner. Når man dertil lægger den forfærdelig start - med exiten i Europa League - er det vist ikke den bedste måde at starte en træner-karriere i Rom på.

Derudover har den tidligere AC Milan-træner Arrigo Sacchi kritiseret hele ”Barcelona-ideen” i sin klumme – også i La Gazetta. Sacchi mener, at man ganske enkelt ikke kan spille ”Tiqui-taca” i Italien. Denne fodboldstil hører Barcelona til og er en anden kultur, og de kan ikke mikses. Denne holdning havde Totti vist også, da han tidligere på sommeren selv skrev i Corriere dello sport:

- Som mennesker adskiller Roma-folk sig fra andre fodboldentusiaster. Det ser man på de spillere, trænere og ledere, vi har haft gennem tiden. Og jeg håber, at vi vil blive ved at holde fast i vores identitet som romere, selvom vi nu har fået en ny ledelse. Det er en identitet, der har enorm værdi og aldrig må gå tabt. Og det gælder ikke mindst for dem, der på forskellige niveauer har lederroller i klubben, at de bør føle et stærkt tilhørsforhold og en dyb kærlighed til denne trøje.

Så det spillende klubikon Totti ønsker ikke de ændringer, som klubben og deres nye sportslige ledelse ønsker… En større magtkamp kan næsten ikke findes i europæisk fodbold – jah… man fristes næsten til at kalde den en gladiatorkamp mellem Totti og Enrique.

I februar blev ”den hjemvendte søn” Claudio Ranieri fyret efter 3-0 føringen endte med et 3-4 nederlag mod Genoa. Næsten samtidig gennemførte Enrique en ironman med 3,8 km svømning, 180 km cykling, inden han afsluttede med et marathon-løb. Det hele klarede spanieren på under 10 timer. Så han er klar til kulturkamp mod Totti – en rigtig gladiatorkamp som Russell Crowe i ”Gladiator”. Crowe spiller i filmen rollen som Maximus Decimus Meridius og skrev sig ind i filmhistorien med dette citat:

- My name is Maximus Decimus Meridius Commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.

Maximus Decimus Meridius har et øgenavn i filmen: Spanieren!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER