Torsten Brix

River Plate - Don't cry for me Argentina

I år 2000 kårede FIFA River Plate til århundredets hold i Argentina, og siden søndagens nedrykning har den røde/hvide del af Buenos Aires kunne nynne med på landeplagen ”Don't cry for me Argentina”, men hvordan kunne det gå så galt?
Javier Saviola, Marcelo Salas, Pablo Aimar, Javier Mascherano, Ariel Ortega, Gonzalo Higuaín, Fernando Cavenaghi, Andrés D' Alessandro, Hernan Crespo, Marcelo Gallardo, Matias Almeyda, Rademal Falcao, Maxi Lopez, Santiago Solari og Martin Demichelis… Dette er blot nogle af de store fodboldnavne, som indenfor de seneste år er blevet solgt af River Plate.

Dette kunne måske være den oplagte forklaring på, at River Plate søndag oplevede klubbens største nedtur i den over 110-årige historie. Den argentinske storklub tabte i sidste uge den første nedrykningskamp mod Belgrano med 0-2, og det blev søndag fuldt op med et ubrugeligt 1-1 resultat, der sender de argentinske rekordmestre i en alvor krise – husk på… at dette jo svarer til, at Manchester United, Bayern München eller FCK i næste sæson skulle spille i den næstbedste række. Helt grotesk, men hvordan kunne det ske? Det sender os altså tilbage til starten af artiklen.

FORDI… siden mesterskabet blev hentet i 2008, har River Plate haft tre miserable sæsoner, og dette har været altafgørende for deres nuværende krisesituation, da den argentinske liga har et pointsystem, som er en smule kompliceret. Pointudregningen er kort fortalt udregnet efter et gennemsnit af de point, som holdet har hentet de sidste tre sæsoner, og River Plate har altså været dårlige siden mesterskabet.

Klubben med en letgenkendelige rød/hvide trikot har, som tidligere nævnt haft masser af fodboldkvalitet i klubtrøjen, men alt for mange af disse er blevet solgt til europæiske storklubber som Real Madrid, Barcelona, Bayern München og Valencia – endda solgt godt, men trods dette er pengene altså forsvundet. Dette gør, at den tidligere klubpræsident Jose Maria Aguila er under anklage for at have haft fingrene for langt nede i kagedåsen i klubben, som også bliver kaldt ”Los Millionarios” (millionærerne, red.).

River Plate har i den forgangne sæson været ét af hele 14 hold i den argentinske liga, der er bosat i Buenos Aires, og de er langt de mest velhavende – eller rettere, de var den mest velhavende! Efter Superclasico-nederlaget til Boca i maj, sagde klub-præsident Daniel Passarella til La Nacion:

- Der er tre kampe i år. Den i toppen af ligaen, den i bunden, men også den økonomiske kamp.

Den nærmeste fremtid ser ekstrem dyster ud for River Plate, da det forventes, at hovedsponsorerne - Adidas og Petrobras - forventes at trække sig, og derudover går klubben glip af de meget attraktive tv-penge i den kommende sæson.

Dette er ikke uvæsentligt, men alligevel er der tale om småpenge for River Plate, der i de sidste ti år har solgt spillere for over 2.000.000.000 kroner, hvilket er helt uhørt i Argentina, mens der ca. er brugt en tiendedel på indkøb af reserver for disse. Hvor er den fortjeneste blevet af?

River Plate har vundet det argentinske mesterskab hele 33 gange og er en historisk klub i Argentina. Med deres nedrykning har kun rivalerne fra Boca og Independiente ikke prøvet at rykke ud af den bedste argentinske fodboldrække. At dette skulle ske for River Plate er næsten komisk, når man tænker på, at deres pointsystem er opfundet af Julio Grondona i 1981 for netop at beskytte de største klubber mod en nedrykning. Men når man skal finde årsagen til dette, peger langt de fleste pile i retning mod den tidligere præsident - Aguila. Hans afløser blev én af klubbens mange legender.

Den tidligere verdensmester Daniel Passarella skulle redde River Plate, og det blev et helhjertet, men også et noget defensivt forsøg, hvilket gjorde, at klubbens hardcore fans har opbygget et endnu større had til den stakkels Passarella, der bl.a. ansatte den ultra-defensive Juan Jose Lopez som træner.

Netop klubbens fans er noget for sig selv, og efter nederlaget i sidste uge måtte politiet i Buenos Aires indsætte vandkanoner for at opløse en demonstration foran klubbens stadion. Otte politifolk kom til skade under balladen, men disse optøjer var intet mod reaktionerne, der kom efter det samlende nederlag søndag til de unikke talentudviklere. Der var udkommanderet 2.200 politifolk til at styre kampen, men det lykkedes slet ikke, og 69 mennesker blev såret.

Med til historien om klubbens talentudvikling hører også, at River Plate jo ikke ønskede at betale for Lionel Messis vækst-behandlinger, hvilket gjorde, at den lille argentiner endte i Newell's Old Boys, hvorfra han blev solgt til Barcelona.

Nu er nedrykningen for Club Atlético River Plate en realitet, og klubben, der blev grundlagt den 25. maj 1901, skal en tur i den næstbedste række. Det begræder den langhårede trio - Claudio Caniggia, Gabriel Batistuta og Hernán Crespo – sikkert.

I 1978 blev Argentina verdensmestre – med mange langhårede spillere - på hjemmebane, da de sikrede trofæet på River Plates national stadion – El Monumental. Med nedturen for River Plate har dette stolte monument mistet noget af den stolthed, ære og fyrstelighed, der har været omkring klubben med de stolte traditioner, og det bliver altså begrædt i store dele af Argentina og resten af verden, og det virker næsten oplagt at nævne det internationale hit: Don't cry for me Argentina!



It won't be easy - you'll think it strange
When I try to explain how I feel
that I still need your love after all that I've done

You won't believe me
All you will see is a girl you once knew
Although she's dressed up to the nines
At sixes and sevens with you

I had to let it happen, I had to change
Couldn't stay all my life down at heel
Looking out of the window, staying out of the sun

So I chose freedom
Running around, trying everything new
But nothing impressed me at all
I never expected it to

Don't cry for me Argentina
The truth is I never left you
All through my wild days
My mad existence
I kept my promise
Don't keep your distance

And as for fortune, and as for fame
I never invited them in
Though it seemed to the world they were all I desired

They are illusions
They are not the solutions they promised to be
The answer was here all the time
I love you and hope you love me

Have I said too much?
There's nothing more I can think of to say to you.
But all you have to do is look at me to know
That every word is true

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER