Torsten Brix

St. Pauli sind Weltpokalsiegerbesieger

Hvorfor rykker ”Arbejder-klubben” med de politiske holdninger ud af Bundesligaen, når det er svært at finde et ”Brand”, der er mere kendt og genkendelige end det fra St. Pauli?
I store dele af Hamburg kan man finde T-shirts med påskriften ”Weltpokalsiegerbesieger”… Dette er en klar hilsen fra kult-fodboldklubben St. Pauli til resten af den kommercielle del af fodboldeuropa. Historien bag T-shirten er noget lettere at forklare end at stave til den påførte skrift.

I 2001 vandt Bayern München både Champions League og Intercontinental Cup, og efterfølgende formåede St. Pauli at besejre det sydtyske storhold. Derfor havde de besejret vinderne af VM-pokalen og var ”Weltpokalsiegerbesieger".

Lørdag fik Bayern München dog hævn over Hamburg-holdet, så måske vil trøjerne miste lidt værdi i fremtiden. På Millerntor vandt sydtyskerne med 8-1, og dermed udspillede St. Pauli den spinkle chance for at blive i Bundesligaen. Efter en lille times spil førte Bayern kun med 2-0, men så gjorde Gomes, Ribery og Robben det onde ved det brunklædte mandskab, og nedrykningen var en realitet – men det gør underligt nok ikke så meget.

For St. Pauli er dén af Europas topklubber, der vil komme til at lide mindst under en nedrykning. Klubbens fans er anti-racistiske og autoritære samt meget venstreorienterede. De afskyr den kommercielle del af Bundesligaen, og flere er ligeglade, hvilken række St. Pauli spiller i – de vil bare gerne se deres hold spille fodbold. Efter lørdagens kamp mødte jeres udsendte - udenfor Hofbraunhaus - en flok St. Pauli-fans, som repræsenterede de omtalte holdninger. De havde klare holdninger til deres klub, inden de skulle ind og spise den tunge griseret ”Schweinhaxe” og skylle den med øl i literglas.

- På vores stadion er stemningen og folk, der kommer der, identiske, om vi spiller i den ene af anden række. Sådan er det vist ikke mange steder i verden, siger reklametekstforfatteren Christopher til Indkast.dk, og det bliver suppleret i flokken:

- Hvilken fan er man, hvis man kun har bundet sin kærlighed til klubben an på succes? Det er kun medløbere, der gør det. Det er vel ikke mange steder i livet, hvor kærligheden afhænger af succes, og at der kommer noget godt ud af det?

Disse lommefilosofiske tanker og politiske undertoner er tydelige hos de fans, som Indkast.dk møder, og der har i denne sæson også været voldsom debat i St. Pauli. De ofte sortklædte fans ønsker ikke flere ”slipsedrenge”, og derfor er der blevet protesteret imod udvidelser af flere VIP-pladser på Millerntor.

Tidligere på sæsonen – op til kampen mod Freiburg – var grænsen nået for de unikke tilhængere, og de viste deres utilfredshed, og det endte faktisk med, at stadionet i den vestlige del af Hamburg fik endnu flere ståpladser.

For på Millarntor står flertallet nemlig op, når de ser fodbold, men det er blot ét af mange tilfælde, hvor klubben med dødningehovedet i logo'et gør tingene noget anderledes.

I den meget omtalte VIP-afdeling på Millarntor er der strip i Suzis Showbar, når hjemmeholdet scorer, og husk nu på at St. Pauli ikke ligger langt fra Europas kendte ludergade – Reeperbahn.
I historiebøgerne kan man læse om, hvordan oprykningen til Bundesligaen i 1977 blev fejret på Mallorca, og hvor storsponsoren Mariano Perez lovede en tur på bordel til den første målscorer i træningskampen mod Real Mallorca.

Jah… St. Pauli er ikke uden kant, og det er ganske befriende. Det bliver næsten komisk, når man kigger på lokalrivalerne fra HSV. Deres topmoderne stadion – Imtech Arena – er næsten koldt – eller i bedste fald klinisk - sammenlignet med omgivelserne på Millarntor. Så hvis hver fodboldklub har sin charme – så har St. Pauli i hvert fald sin.

I øjeblikket er næsten halvdelen af Superliga-klubberne involveret i et vanvittigt nedrykningsdrama, så mange danske fodboldfans vil sikkert have meget svært ved at forholde sig til den afslappede holdning til nedrykningen, som St. Paulis fans har, men hvorfor er de havnet i bunden.

Kigger man nærmere på klubbens statistik er den skræmmende. For i top 6 for den største fejlprocent af afleveringerne i Bundesligaen har St. Pauli tre spillere - Deniz Naki, Florian Lechner og Marius Ebbers. Derudover er St. Pauli også højt placeret på listen over, hvilken spillere der har haft flest afslutninger uden at score. Det er Max Kruse med hele 18 stk.

Truppen er den fjerdeældste trup i dette års Bundesliga – kun overgået af HSV, Bayern München og Frankfurt - så forklaringen skal heller ikke findes i manglende rutine, og det skyldes heller ikke den legendariske træner Holger Stanislavski, der har heltestatus i klubben, men alligevel er den næstdårligste lønnede træner i Bundeligaen.

Kan den simple grund simpelthen være, at St. Paulis manglende interesse for et storstadion købt med ”Slipse-drengenes-penge” og tilhørende indkøb af internationale spillere gør, at de ikke har kunnet slå sig fast i Bundesligaen? I så fald er det en skam for alle, at ”Arbejder-klubben” rykker ud af Bundesligaen. Du ved klubben, der er Weltpokalsiegerbesieger...

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER