Torsten Brix

Wenger om ”Young Guns”

Arsenal-manageren giver ærlige udmeldinger på talentudviklingen i Nordlondon, og han forklarer også, hvorfor der – modsat tidligere - er så mange englændere i Wengers trup.
- Jeg vil mene, at det første indtryk er vitalt, og det tager omkring tyve minutter at spotte et talent.

Sådan siger Arsenal-manager Arséne Wenger til FourFourTwo, da den franske fodbold-professor bliver spurgt til den meget roste talent-udvikling for London-holdet. Wenger har fået påklistret ”talent for at finde talenter – samt udvikle dem”, og han er ikke bleg for at dele ud af sine erfaringer.

- Når spillerne er 12 år, kan man spotte deres tekniske niveau, mens de skal være imellem 14 -16 år for, at man kan se om spillerne holder i forhold til det fysiske. Desuden skal spillerne imellem 16-18 år kunne vise, om de formår at kunne spille sammen med deres holdkammerater. Når de runder de 20 år, udvikler de deres mentale side, og man skal her se på, hvordan de forbereder sig til kamp og træning. Hvordan de modstår livets fristelser?

Da Wenger ankom til Arsenal, var det stilen, at spillerne levede meget usundt og indtog bl.a. en del alkohol, men det blev straks ændret, efter franskmandens indtog. Spillere som Tony Adams og Ian Wright måtte bytte de engelske pints ud med broccoli, hvilket Adams tidligere har fortalt, forlængede hans karriere med flere år.

I årerne der fulgte, satsede Wenger ikke på engelske talenter, men det er sidenhen ændret, og den nuværende Arsenal-trup tæller engelske spillere som den 19-årige Jack Wilshire samt Theo Walcott og Kieron Gibbs, der begge er 21 år. Alle tre har spillet på det engelske A-landshold og det øgede antal englændere i Arsenal, har Wenger også en klar forklaring på.

- For ti år siden var de engelske spillere ikke på samme niveau… altså som nu. De vigtige førsteberøringer var ikke i orden, og deres generelle tekniske færdigheder var ikke tilstrækkelige. Det kan man også aflæse i resultaterne for de engelske U-17 og U-19 landshold, men sådan er det ikke mere. Jeg har tidligere sagt til mine trænere, at I min tid i England har der aldrig været så stor en engelsk talentmasse, som vi ser for øjeblikket. Jeg er også tidligere blevet anklaget for at hente for mange udlændige til engelsk fodbold, men det er unfair, siger Wenger, inden han gerne lige vil slå fast:

- Da jeg var ung, kom jeg fra en lille landsby, og der var ingen chance for, at nogle ville kunne opdage mit talent. Hvis man i dag er i England, vil man blive opdaget – hvis man altså har talent.

Indenfor 17 dage i denne sæson tabte Arsenal Carling Cup-finalen, blev slået ud af Champions League af Barcelona samt tabte vigtige Premier League-point på hjemmebane mod Sunderland og desuden blev de sendt ud af FA-cuppen af Manchester United.

I disse kampe var Arsenal uden flere af deres største udenlandske stjerner, så der var masser af spilletid til London-holdets talenter – så samlet set... så dumpede Arsenals trup i disse afgørende kampe. Spillere som Wojciech Szczęsny og Aaron Ramsey – på 20 år var en del af truppen i disse kampe sammen med den førnævnte trio - Wilshire, Walcott og Gibbs. De var altså kommet igennem Wenger nåle”øje”, som han beskriver.

- Jeg kigger efter tre ting. Mængden af talent, intelligensen og motivationen. Hvis du ikke er intelligent, så stiller du de forkerte spørgsmål, og du vil ofte finde undskyldninger. Det store handicap i holdsport er, at det er let at stille de forkerte spørgsmål og give andre skylden. Det mest afgørende for at blive en topspiller er, at man slår igennem i en ung alder, siger bossen for ”Young Guns”.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER