Torsten Brix

Stjal FCM den næste Christian Eriksen?

I AGF græd de, da Victor Fisher skiftede til FCM. Nu bliver angriberen sat i forbindelse med europæiske topklubber, og det gør næppe tabet af talentet mindre – især når man anklager Jens Ørgaard for urent trav.
I DBU's cirkulære 67 om ”Beskyttelse af spillere under 15 år” står der i punkt 2.1:

- Forud for enhver henvendelse til en anden klubs spiller, der er mellem 14½år og 15 år, eller til en sådan spillers forældre eller værge, om en eventuel indgåelse af en spillerkontrakt på et senere tidspunkt er kontraktklubben forpligtet til skriftligt at orientere ledelsen i den klub, som besidder spillerens spillercertifikat på det pågældende tidspunkt, om den planlagte henvendelse.

I efteråret 2010 blev FC Midtjylland nok en gang anklaget for at bryde denne DBU-regel, da AGF's sportschef Brian Steen Nielsen mente, at Jens Ørgaard havde brudt reglerne i 2009 ved at kontakte en AGF-spiller og lave en forhåndsaftale med spilleren - inden han var blevet 15 år.

- Når FC Midtjylland skriver en aftale stort set den dag, spilleren bliver 15 år, har man selvfølgelig haft en dialog, hvor tingene ikke er blevet gjort på den rigtige måde. Hvis man ikke overholder de samme regler som alle andre klubber, er det helt uacceptabelt. Det er ingen hemmelighed, at jeg har et enormt godt forhold til Jens Ørgaard i FC Midtjylland, og lige omkring sådanne ting har jeg en forventning om, at man retter henvendelse til de rigtige personer i en klub. Det blev ikke gjort i dette tilfælde, og det er helt uacceptabelt. Det er tillidsbrud, og det gør man kun én gang med mig, rasede Brian Steen Nielsen i Jyllands-Posten, mens Ørgaard forsvarede sig med:

- Vi ser altid på, hvad der kræves af hver enkelt spiller, og hvad der forventes. Det er op til AGF, at klubben er tøsesur over det her. Vi gør det så godt, vi kan, og så må vi se, hvem der kommer længst.

Sagens kerne omhandlede den daværende AGF-spiller Viktor Fischer, der offentliggjorde et skifte til FC Midtjylland blot tre dage efter sin 15 års fødselsdag. AGF forsøgte at skrive kontrakt med Viktor Fischer, men det lykkedes ikke, og derfor stivnede smilene i Århus. Humøret er næppe blevet bedre sidenhen, for den selvsamme spiller har udviklet sig voldsomt og skulle stå på ønskesedlen i flere europæiske topklubber, og i gårdagens udgave af Ekstra Bladet kan man bl.a. læse om det usædvanlige talent.

- Viktor er meget hot rundt i Europa. Og jeg vil gerne bekræfte, at vi har modtaget første bud på ham, men det drejer sig ikke om Ajax, siger Jens Ørgaard, mens den selvsikre knægt selv mener:

- Mit mål er at blive blandt de bedste spillere i verden. Jeg har en drøm om at spille for Barcelona. Jeg ved godt, at kun de færreste når at spille for Barcelona. Men jeg tror, det er vigtigt at stile højt. Og jeg har en fornemmelse af, at mit mål er realistisk. Men det kan siden hen godt være, at jeg må nøjes med at spille for eksempelvis Blackburn i Premier League. Det er bare vigtigt at sætte sig høje mål.

Viktor vil helst spille som 10'eren på midtbanen, og derfor er sammenligningen med den danske fodboldkomet - Christian Eriksen – oplagt. Selv mener Viktor, at han sagtens kan spille på det danske A-landshold sammen med Eriksen:

- Men så rykker jeg bare ud til venstre. Dér finder jeg mig også til rette.

I AGF begræd man afgangen af guldfuglen, og tidligere har AGF's A+ træner Casper Bugge sagt til Tipsbladet:

- Vi har grædt længe over Viktor Fischer. Viktor er en god dreng, og vi gav ham et tilbud om at fortsætte hos os, men han mente ikke, at vi kunne tilbyde det samme som FCM, og derfor spiller han der nu.

I AaB er de også utilfredse med FC Midtjyllands jagt på talenter. Af den årsag bliver FCM ikke inviteret til de træningsstævner, som nordjyderne afvikler, og taget AGF's aktuelle bitre smag i munden er det ikke svært at forstå klubbernes modvilje overfor for FCM, der i 2007 blev idømt en bøde på 100.000 kroner - af DBU - for at have lavet forhåndskontrakter med spillere under 15 år.

Skulle Viktor Fischer udvikle sig til A-landsholdsspiller, vil man i fremtiden kunne tale om ”Fischer-sagen”, når man skal diskutere talentudvikling, men udviklingen – og FCM's evige jagt efter fodboldtalenter – respekteres også blandt konkurrenterne, som da AaB's Lynge Jakobsen i efteråret sagde:

- FCM og Steinlein (akademidirektør Claus Steinlein, red.) har været meget aggressive og prøvet mange grænser af i talentudviklingsarbejdet, men respekt for det, for hvis ingen tør prøve at gøre tingene anderledes og tør trykke på speederen, så sker der ingenting.

Noget af et en holdningsændring hos AaB-bossen, efter Indkast.dk i december 2006 skrev følgende i en leder om FCM's tilgang af unge afrikanske spillere:

- Da FCM ikke opfylder nogle af disse krav, er det i forhold til FIFA's regler ikke tilladt at hente spillere fra Afrika til deres akademi. Det er simpelthen ulovligt!

Denne holdning blev fulgt op af AaB's sportsdirektør Lynge Jakobsen, som trods ovenstående citat sagde til DR:

- Når FIFA laver et regelsæt, og DBU, som medlem af FIFA, skal fortælle os andre, hvad vi må, og hvad vi ikke må, så synes jeg, det er DBU, der skal gå ind her og enten fortælle FCM, at det må I ikke, eller også fortælle Lynge Jakobsen, at det må I også godt i AaB.

Det virker til, at Lynge Jakobsen – og måske også DBU efter bøden i 2007 - har ændret holdning til FCM's offensive talentjagt. Måske kan ”Viktor Fischer-sagen” ende med at ruske op i en gammel sag, for skulle FCM-talentet – eller måske skulle man sige AGF-talentet – ende med succes hos en europæisk topklub, vil historien om, hvordan han skiftede fra AGF til FCM – på tre dage – altid være påhæftet ”Den næste Christian Eriksen”.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER