Torsten Brix

Real Sociedad – hadet i Madrid

På søndag spiller baskerne på Santiago Bernabéu, og her vil de blive lagt for had. Trods dette har de været sæsonens overraskelse i La Liga.
- Vi har spillet ni kampe på en måned, og det er vanskeligt for de spillere, der ikke er vant til det. Målet er at kæmpe til det sidste og prøve at vinde hver eneste turnering. Problemet bliver ikke det fysiske, men det mentale. Det er hårdt!

Sådan sagde Real Madrid-træner Jose Mourinho i ugen op til søndagens La Liga-kamp mod Real Sociedad, for her kan der godt vente noget modstand for den spanske hovedstadsklub.

Baskerklubben Real Sociedad blæser nemlig til angreb på søndag kl. 18, når de gæster Santiago Bernabéu. For baskerne har for vane at drille Real Madrid, hvilket de senest gjorde i deres første opgør i denne sæson. På Estadio Anoeta fik den tidligere spanske landsholdsspiller Raúl Tamudo udlignet til 1-1 efter en times spil, men et frispark fra Cristiano Ronaldo sikrede en sejr til Mourinhos tropper. Sejren kom, efter den meget upopulære konge-klub i hvert fald ikke havde domineret kampens første 45 minutter.

Så der er lagt op til et dramatisk returmøde på søndag, og det er blevet endnu værre, efter Real Sociedads Antonie Greizmann for fjorten dage siden fornærmede det meste af Madrid. I den imponerende 4-0 sejr over forstadsklubben i Madrid – Getafe - valgte stortalentet Antoine Griezmann at kysse ikurriñaen (det baskiske flag, red.), hvilket, mange mente, var en hilsen til løsrivelsesbevægelsen ETA, der ofte bliver sat i forbindelse med terror i den spanske hovedstad.

Storpolitiske temaer smidt ned i Real Sociedads kamp, men det fjerner jo ikke faktum ved, at 4-0 sejren i Getafe er noget af en bedrift, ligesom da de slog Villarreal i sæsonåbningen. Derudover har La Liga-overraselsen vundet 3-0 over Deportivo La Coruña, men den største optur i denne sæson var 2-0 triumfen over regionsrivalerne fra Athletic Bilbao. Det er resultater som disse, der har sendt Real Sociedad op i den øverste halvdel af La Liga.

Flot bedrift efter baskerne er rykket op fra ”El Infierno”(helvede, red), som storklubberne kalder den næstbedste række i Spanien, og fremskridtet er faktisk sket med meget offensivt fodbold.

Real Sociedad har scoret 32 mål i sæsonens første 21 La Liga-kampe, og ingen af de 11 hold under dem har lavet flere mål, men samtidigt har ”Txuri-urdin”(de blå/hvide, red.) også lukket 33 mål ind. Kun Sevilla - af de hold, der placeret over Martin Lasartes mandskab - har lukket flere mål ind.

Så den sydamerikanske træner har blæst til angreb i oprykningssæsonen, men han er også godt klar over, at de skal være bedre til at dække op – især på dødbolde - og derfor har de også hentet forsvarsspilleren Vadim Demidov i Rosenborg i det netop overståede transfer-vindue.

Samlet set er der nye tider i Baskerlandet, da Real Sociedad mest har nogle forældede minder om deres sportslige bedrifter, som da de i 2002/03 sluttede på andenpladsen i La Liga med spillere som Xabi Alonso på holdet. På søndag står Alonso overfor sin tidligere klub, men også flere spændende spillere, som det føromtalte talent – Antonie Greizmann. Den 19-årige franskmand var med til at vinde VM for U-19, og han bliver sat i forbindelse med flere af de største klubber i Premier League. Det sker, efter Griezmann ikke var fundet god nok til en professionel kontrakt i Frankrig.

Griezmann er ikke den eneste kasserede spiller, som Real Sociedad har i truppen. Pudsigt nok blev holdets topscorer Joseba Llorente ikke fundet god nok til netop Real Sociedad - som ungdomsspiller. Efter ophold hos Valladolid og Villarreal er Llorente tilbage i barndomsklubben, og her startede han efterårssæsonen - og dermed karrieren – ved at spille Xabier Prieto fri med en smart hælaflevering på kanten af feltet. Prieto scorede, hvilket var det eneste mål i kampen mod – netop Villarreal. Det startede den gode sæson.

Midterplaceringen til Real Sociedad de Fútbol er sikret på trods af de fire nederlag, der kom omkring nytår. ”De fire mareridtskampe” startede med en 0-5 lussing til Barcelona – nu er spørgsmålet: Hvordan vil det gå mod de trætte Real Madrid-spillere?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER