Torsten Brix

Vil Laudrup overgå drømmesæson?

Det danske fodboldikon vender tilbage til Madrid med et slagent mandskab, men kan Laudrup gøre det godt kommer han endnu tættere på at blive årets træner i La Liga.
Søndag aften returnerer Michael Laudrup til Santiago Bernabéu. Her vil det danske fodbold-ikon sikkert få en helte-modtagelse på flotteste vis, hvilket har flere forklaringer.

I 1994 skiftede Laudrup fra Barcelona til Real Madrid og blev straks en afgørende faktor for magtkampen mellem de to daværende hold. Laudrup blev spansk mester fem år i træk – først med Barça - og efter skiftet gjorde han så Real Madrid til mestre. Han er sidenhen blevet kåret, som den tolvte bedste spiller i kongeklubbens historie, hvilket er helt vanvittigt for en spiller, der også har spillet for rivalerne fra Barcelona.

Helt historisk blev det jo for Laudrup, da Barcelona vandt 5-0 over Real Madrid med danskeren på holdet, og da opgøret sæsonen efter sluttede med en 5-0 sejr til Real Madrid - efter danskeren nu spillede i den hvide trøje. Det har de ikke glemt i Madrid…

Udover bedrifterne på banen for Real Madrid vil tilskuerne på Santiago Bernabéu sikkert også anerkende Laudrup for hans præstation som træner i denne sæson. Fortsætter disse kan han meget vel ende med at blive kåret til årets træner i La Liga foran ”kongerne” - Jose Mourinho og Pep Guardiola. I Indkast.dk's optakt til sæsonen skrev vi om Mallorca og Laudrup:

- Hvis ikke Laudrup får mange penge på transferbudgettet – fra rigmænd eller verdens bedste tennisspiller - havner Mallorca i den nederste halvdel af La Liga. Truppen er i ringe forfatning – ligesom, da danskeren ankom til Moskva. Klubbens elendige økonomi har foreløbig betydet farvel til syv spillere og deltagelse i europæisk fodbold i den kommende sæson. Tidligere på sommeren fortalte Laudrup, at målsætningen blot var overlevelse i ligaen, men han ville dog ikke afvise at ændre på målsætningen, når han kendte den endelige trup, men der er næppe meget at gøre med økonomisk. Noget der kunne hjælpe den pressede økonomi og tiltrække nogle spillere til truppen kunne være Europa League-deltagelsen i den kommende sæson, men UEFA har udelukket Mallorca.

Lederen blev – som nævnt – skrevet inden sæsonstart, men fakta er næsten det samme. Mallorca mistede den europæiske deltagelse til Villarreal, økonomien er håbløs, mange af profilerne fra sidste sæson er væk og hele ledelsen er væk.

Denne nedtur sker, efter den tidligere klubejer Mateo Alemany sendte Mallorca i frivillig betalingsstandsning, idet klubben skyldte 60 millioner Euro – omkring 450 millioner kroner - til næsten 200 kreditorer. Spillere som Mattioni (Espanyol), Mario Suarez (Atlético Madrid), Fernando Varela (Kasýmpaþa, Tyrkiet), Oscar Trejo (Rayo Vallecano), Bruno China (Rio Ave) og Julio Alvarez (fik ikke sin kontrakt forlænget) er ikke længere i klubben, og Laudrup blev også personligt ramt af krisen. Således skulle Laudrups årsløn – ifølge Mallorca-aviser Ultima Hora - ”kun” være på fire millioner kroner, hvilket er en fjerdedel af forgængeren Gregorio Manzano.

Så Laudrup er havnet i økonomisk kaos, og træneren har været nødt til at satse på unge billige spillere i La Liga. En mission, der næsten virker uvirkelig. På trods indtager Mallorca i øjeblikket 9. pladsen i den spanske liga med kun tre point op til Atlético Madrid og billetterne til de europæiske kampe i næste sæson. Det er vanvittigt flot af danskeren, og der venter en stor opgave søndag på udebane mod Real Madrid, for det er et udebanesvagt og skadesplaget Mallorca-mandskab, der skal til hovedstaden. Laudrup vil ikke udelukke et mirakel – ligesom da de fik 1-1 på udebane mod Barcelona.

- Når vi kunne gøre det på Camp Nou, kan vi også gøre det på Bernabéu. Selvfølgelig er det muligt, men det bliver da rigtig svært. Real Madrid er storfavoritter. Jeg behøver ikke at motivere spillerne, for motivationen er selvfølgelig helt i top før sådan en kamp. De glæder sig allesammen til at spille mod Real Madrid. Bernabéu er noget helt særligt. Flere af spillerne har aldrig spillet der før. Jeg vil fortælle dem, at de skal tage det roligt. De skal ikke frygte Real Madrid. Vi kan spille uden pres, for det er en kamp, hvor vi har alt at vinde og intet at tabe, fortæller Laudrup i dagens udgave af B.T.

Første La Liga-kamp i denne sæson spillede Real Madrid og Mallorca 0-0, så det er ikke første gang, at klubben fra ferieøen leverer et overraskende resultat ligesom, da Laudrup som Getafe-træner leverede en vaskeægte sensation og besejrede Real Madrid med 1-0 på Bernabéu i februar 2008.

Til morgensdagens Real Madrid-kamp er Mallorca uden fire stamspillere bl.a. viceanføreren og midtbanedynamoen Pep Lluis Martí, der er skadet samt kreatøren og den karantænedømte - Jonathan de Guzman.

Sidstnævnte har været sæsonens helt store positive overraskelse. Den 20-årige canadier kom i sommerpausen på en fri-transfer fra Feyenoord og har været med i fem af Mallorcas La Liga-mål i første halvdel af sæsonen. Derudover har angrebstalenterne - Michael Pereira og Emilio Nsue – vist gode takter. Offensiven har været Laudrups varemærke i den første tid på ferieøen, og til flere af kampene har det undertippede hold spillet med to angribere og to offensive kantspillere. Så selvom holdet er uprøvet og ungt, har Laudrups indstilling været meget offensiv, og det har båret frugt. Om det ender med en slutplacering som nummer 8, 10 eller 12 er lige meget. Laudrup vil bare ikke i nærheden af nedrykningsstregen.

- Jeg ved af erfaring, at når man kommer hen til de sidste seks-otte kampe, så begynder det rigtig at spidse til. Dem, som ligger nede i bunden, kæmper med livet som indsats om hvert eneste point. Vi skal for Guds skyld undgå være dernede, håber Michael Laudrup og fortsætter:

- Holdet udvikler sig, som det skal, og i de tempi det skal. I og med at det er mit første år her, og at vi har mange spillere, som ikke har spillet på det her niveau før, så vil der være færre ting at arbejde med til næste sæson. For da vil mange af spillerne være bekendt med min indgang til tingene og vores spillestil.

Laudrups offensive indstilling er dog ikke den eneste styrke for Mallorca-holdet. Forsvaret er det femte bedste i denne La Liga-sæson med anfører Nunes og Iván Ramis som primusmotor. Derudover består Mallorca af de to angribere - Pierre Webó og Fernando Cavenaghi samt de aldrende Nunes og Pep Lluis Martí. Så en noget tynd trup – som Laudrup altså har fået det optimale ud af.

I sidste sæson overpræsterede Mallorca ved at indtage 5. pladsen i La Liga efter de formåede at vinde 15 af 19 mulige hjemmekampe på ONO Estadi. Spørgsmålet er nu… er Laudrup ved at overgå dette? Et af svarene får vi efter kampen søndag, når Laudrup er tilbage på Santiago Bernabéu.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER