Prashanth Sivapalan

FCK's chancer i 1/8-finalerne

Forud for den store lodtrækning til Champions League 1/8-finalerne har Indkast.dk valgt at se på FCK's chancer mod deres potentielle modstandere.
Manchester United

Champions League-vinderne anno 1999 og 2008 har ikke vist skræmmende form i denne sæson, men Sir Alex Fergusons mandskab har endnu ikke tabt i Premier League eller Champions League i denne sæson. Det er et solidt velorganiseret hold, der ikke har lukket mange mål ind, men de røde djævle har været uskarpe foran modstanderens mål i nogle kampe, og det skyldes bl.a. Wayne Rooneys ekstreme formdyk. FC København mødte Manchester United for tre år siden i løvernes første Champions League-deltagelse, og selvom FCK forlod turneringen ved at slutte på en fjerdeplads, overraskede danskerne ved at slå englænderne i Parken med 1-0 – stor cadeau til Solbakken for hans taktiske disposition, men det er et helt andet Manchester United-hold, som de danske mestre kan møde denne gang. Det er et hold, der ikke er bygget op omkring en individualist, som var tilfældet, da Cristiano Ronaldo spillede for klubben. I sidste sæson viste det engelske mandskab, at de ikke savnede den portugisiske boldkunstner. Andre spillere som Wayne Rooney, Antonio Valencia og Nani trådte i karakter. Ferguson har altså andre strenge at spille på, og det kan blive svært at hamle op med. Hvis Solbakken og co. skal have nogle forhåbninger om at spille lige op med Fergies dyre drenge, kræver det foruden en stor portion held, at holdet lukker ned for Uniteds farlige kantspillere og kan holde spillere som Wayne Rooney, Dimitar Berbatov og Javier Hernández i skak. Endvidere skal danskerne udnytte Manchesters manglede ”fear factor” og finde det flotte pres-spil frem, som de viste mod FC Barcelona.

Chancer: 15 %


Tottenham Hotspur FC

London-klubben, Tottenham, er en af de største overraskelser i Champions League-turneringen i denne sæson. Den engelske klub vandt gruppe A foran de forsvarende mestre, Inter. Englænderne slog Milano-klubben med 3-1 på White Hart Lane, og det var tæt på, at man fik point med hjem fra San Siro efter et hæderligt 4-3 nederlag. Tottenham har en dygtig midtbane, der ledes af Rafael van der Vaart, Luka Modrić, Gareth Bale, og helt fremme finder man Jermain Defoe og fyrtårnet, Peter Crouch. Tottenham mangler at slå de store hold i Premier League for at blive anerkendt som et seriøst tophold. Englændernes svageste led er forsvaret, som er ustabilt. Holdets styrmand og anfører, Ledley King, har lidt af skader, så her har FCK mulighed for at drille Tottenham. Modsat Spurs har løverne et bundsolidt forsvar, der er velorganiseret og udviser sikkerhed. Det ligner en svær opgave for FCK's tjekke, Zdeněk Pospěch, som skal stå over for den målfarlige waliser, Bale. Hvis de danske mestre kan fortsætte det flotte defensive arbejde, bremse hurtige Bale og de øvrige midtbanekreatører og straffe englænderens usikre forsvar, kan danskerne gøre sig forhåbninger om at gå videre til kvartfinalerne. Endvidere skal skudstærke spillere som Martin Vingaard og Dame N'Doye teste Tottenhams brasilianske målmand, Heurelho Gomes, der har en tendens til at lave fatale drop.

Chancer: 25 %


Chelsea FC

Nogle vil hævde, at de engelske mestre er sårbare, men selvom englænderne i øjeblikket er gået i stå og blot har vundet en ud af de seneste syv Premier League-kampe, har de flere gange vist, at de har en frygtindgydende offensiv. Navne som Didier Drogba, Nicolas Anelka, Frank Lampard og Florent Malouda taler sit tydelige sprog. Det er pga. skader i de bageste rækker, at London-klubben har haft store problemer. Både Alex og John Terry har lidt af skader, og Carlo Ancelotti har nogle gange været tvunget til at benytte to højrebacks i midterforsvaret – men hvis man kender den russiske ejer, Roman Abramovich, ret, vil den ambitiøse klub højst sandsynligt gå ud og opruste forsvaret til januar. Abramovich, som blot mangler at vinde Champions League-trofæet for at have vundet alt med Chelsea, har i mange år længtes efter at løfte pokalen med de store ører, så udsigterne for en plads i kvartfinalerne ser snævre ud for de danske mestre, men det vil bestemt blive en oplevelse for livet at spille på Stamford Bridge for løverne. Danskerne får svært ved at matche Chelsea-spillernes fysik. De har et af de mest fysisk stærkeste hold i Europa, så de danske Champions League-deltagere må håbe, at den smalle Chelsea-trup fortsat er smal, og forsvaret fortsat er kaotisk til foråret eller, at FCK bliver købt af Chelsea ejerens 17-årige søn, Arkady. Et ejerskifte i denne størrelsesorden kan give danskerne optimisme og samtidig åbne for dyre spillerindkøb til januar.

Chancer: 15 %


Real Madrid C.F.

Det kan godt være, at kongeklubben tabte 0-5 i El Clásico, men det er også det eneste nederlag José Mourinhos tropper har lidt i denne sæson. Et skrækscenarie er at trække Real Madrid, som har en uhyre målfarlig offensiv bestående af Gonzalo Higuaín, Mesut Özil, Ángel di María, Karim Benzema og den største af dem alle, Cristiano Ronaldo, der har et imponerende snit på et mål pr. kamp. Mourinho, som har vundet Champions League med Porto FC og Inter, vil gøre alt for at vinde den prestigefyldte turnering med sit tredje hold og således promovere sit eftermæle. En af de få fordele FCK har, er kongeklubbens statistik. De sidste seks sæsoner har mægtige Los Blancos forladt turneringen i ottendedelsfinalerne, og klubben har tidligere tabt 0-2 til OB på hjemmebane, men det er et frisk pust og en helt anden fodboldfilosofi, som Mourinho har ført ind på det nuværende Real-hold. Det er sjældent, at man har set sådan et kynisk Real-hold. ”The Speciel One” vil vinde alle kampe og sparer sjældent spillere. Der er to spillere, som danskerne muligvis kan straffe på kontra. Der er tale om den offensive venstreback, Marcelo, der af og til forsømmer sine tilbageløb, da han er med i næsten alle angreb. Den anden spiller er den aldrende midterforsvarer, Ricardo Carvalho, hvis hurtighed ikke er, hvad den har været. Som mange af de andre hold, som FCK kan møde, er den spanske klub bedre spiller for spiller, og hvis de spilleglade Galaticos får meget plads, kan det blive en grim oplevelse for danskerne.

Chancer: 10 %


Schalke 04

Næsten alle betegner Gelschenkirchen-klubben som danskernes ønskemodstander, og hvis man ser på tyskernes formkurve, forstår man da også hvorfor. Schalke, som i sidste sæson endte på en andenplads, har mildest talt haft en katastrofal efterårssæson i år, og hvis man ser på alle de udskiftninger og nye formationer, holdet har været igennem i denne sæson, giver det et meget godt billede af tyskernes kritiske situation. Harmonien fra sidste sæson er ikke eksisterende på det nuværende Schalke-hold. ”Die Königsblauen” fremstod som seriøse titelbejlere, da man ansætte den dygtige træner, Felix Magath og samtidig var yderst aktive på transfermarkedet i sommer. Det er i alt blevet til 13 nye ansigter i klubben – heriblandt Klaas-Jan Huntelaar og Raúl, der begge har en fortid i Real Madrid – men begge angribere har haft svært ved at levere kontinuerlige flotte præstationer for deres nye klub, og den nye træner har haft svært ved at spille alle de nye spillere ind på holdet. FC København kan drage nytte af tyskernes miserable præstationer i Bundesligaen og deres usammenspillede hold. Schalke har spillet som nat og dag det meste af sæsonen. Først tabte man 0-5 til Kaiserslautern, og efterfølgende slog man de forsvarende mestre, Bayern München, 2-0. Det er bestemt et hold, som Solbakkens mandskab har muligheder imod, men de skal ikke forvente nogle gaver fra Felix Magaths tropper, der ser ud til at have opgivet mesterskabsdrømmene og i stedet lever af Champions League-succesen. Man kan frygte, at tyskerne har fundet spillerytmen over vinteren inden det store møde.

Chancer: 40 %


FC Bayern München

Sidste års Champions League-finalister har været svingende i Bundesligaen i denne sæson, men i Champions League-gruppespillet har tyskerne vundet fem ud af seks kampe. En af grundene til Bayerns formdyk skyldes bl.a. at franskmanden, Franck Ribéry, har været skadet og spillet under niveau, men i den sidste gruppekamp viste midtbanespilleren, at han er på vej tilbage i topform. Endvidere har den initiativrige hollænder, Arjen Robben, som var stærkt medvirkende til at Bayern nåede finalen i sidste sæson, været skadet siden VM-finalen, og det har været et stort tab for de tyske mestre. Løverne kan håbe, at tyskerne bliver påvirket af den dårlige placering i Bundesligaen, og med lidt held kan danskerne måske spille op med tyskerne. Hvis både Robben er Ribéry - som begge står for tempoet og de kreative finesser på kanten - er skadesfrie, når de møder FCK, får det danske hold store problemer. Den traditionsrige klub har også en arbejdsom tysk landsholdsspiller, Bastian Schweinsteiger, på den centrale midtbane, der kan give William Kvist og Claudemir svære arbejdsbetingelser, og nogle kropstærke angribere som Ivica Olić og Mario Gómez, der kan være svære at holde for Mathias Zanka og Mikael Antonsson. Bayerns svageste led er det tunge midterforsvar, som består af spillere som Daniel Van Buyten, Martín Demichelis og Anatoliy Tymoshckuk. Dem kan FCK udfordre med deres hurtighed - specielt en spiller som Jesper Grønkjær kan være altafgørende mod sådan en bagkæde. Dermed ikke sagt at Bayerns forsvar ikke er kompetent. Tyskerne nåede trods alt finalen sidste år, og den tyske landsholdsback, Philipp Lahm, som kan bruge begge ben, er en verdensklasse forsvarer, der er en konstant trussel i offensiven.

Chancer: 25 %


FC Shakhtar Donetsk

De fleste havde nok forventet at se de ukrainske UEFA-Cup vindere fra 2009 avancere til ottendedelsfinalerne fra gruppe H, men det er nok de færreste, som havde forventet, at de ville vinde gruppen foran Arsenal. Shakhtar har ligesom FCK en elendig forberedelse til de europæiske kampe pga. den lange vinterpause, holdet går igennem. Det ukrainske hold har mange dygtige brasilianere på holdet som Fernandinho og Douglas Costa på midtbanen. Sidstnævnte, som var et af de varmeste emner i forrige vinters transfervindue, sammenlignes med Ronaldinho, og både Real Madrid og Manchester United forsøgte ihærdigt at få fingre i en 20-åriges signatur. I angrebet har holdet den hurtige brasilianer, Luiz Adriano og den brasiliansk fødte kroat, Eduardo, med fortid i Arsenal. Shakhtars højreback er kroaten, Darijo Srna, som er en af de mest eftertragtede på sin position i Europa. Han er yderst målfarlig og en vigtig brik i det opbyggende spil. Endvidere har holdet en utrolig dygtig landsholdsspiller i midterforsvaret i form af Dmytro Chygrynsky med fortid i FC Barcelona. FCK mødte i februar i år ukrainerne i en træningskamp i Spanien. Her endte kampen 1-1, og løverne havde da mulighed for at vinde kampen, så danskernes chancer mod Shakhtar ser bestemt lyse ud. Selvfølgelig har de tidligere UEFA-Cup vindere oprustet holdet i sommer, men det har FCK også, og Solbakkens mandskab har i denne sæson vist større kynisme og været bedre til at straffe modstanderen. Der er lagt op til en jævnbyrdig kamp mellem de to hold.

Chancer: 45 %

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER