Torsten Brix

Lazio klarede det – uden psykolog

Da Reja i februar overtog trænerjobbet, lå ”Biancocelesti” på en 18. plads, men siden er der sket en holdningsændring, tilføjet en ”profet” og en træner, der – på kort tid – næsten har skabt mirakler.
- Kritiserede spillerne ideen om at tilknytte en sportspsykolog? Det er da godt, at vi endelig er enige om noget!

Sådan sagde Lazios klubpræsident Claudio Lotito i starten af 2010, da klubben fra den italienske hovedstad var involveret i nedrykningsspillet i Serie A. Der var tale om, at Lazio-holdet skulle have tilknyttet den anerkendte sportspsykolog Daniele Popolizio, men sådan gik det ikke. I stedet startede den nyansatte træner Edoardo Reja en overlevelseskamp for at blive i den bedste række, hvilket blev sikret i andensidste spillerunde.

Udviklingen er fortsat i denne sæson, så under træner Reja har Lazio imponeret stort, og sidste weekend blev mestrene fra Inter sendt hjem fra det olympiske stadion i Rom med et 1-3 nederlag, og dermed var Lazio på en delt førsteplads fredag, inden Milan lørdag modtog oprykkerne fra Brescia, men hvad skyldes den transmission fra bundhold til tophold? Alessandro Vocalelli, der er redaktør på Rom-avisen Corriere dello Sport, har tidligere skrevet:

- Lazio er blevet et rigtigt hold nu, fordi det består af stjernespillere, der arbejder for holdet, og holdspillerne er nu blevet stjernespillere.

Men hvem er disse omvendte spillere så? Én af holdets største stjerner er sommerindkøbet Hernanes, der kom fra Sao Paulo, og den 25-årige midtbanespiller har virkelige sat sit aftryk. Den meget religiøse brasilianer bliver kaldt for ”Il Profeta” pga. sin kristne overbevisning, og han er blevet holdets helt store ”Profet”.

Fredag aften lukkede Hernanes til slutresultatet 3-1 på et frispark, men forinden havde en anden af holdets profiler - Mauro Zárate – også scoret, og netop den 23-årige argentiner har været en stor del af Lazios ændring. Træner Reja har tidligere sagt om holdets ”10'er”.

- I vores omklædningsrum taler den enkelte spiller ikke længere om sig selv, men om os . Egoismen er forsvundet, og et af de bedste eksempler på dette er Mauro Zárate.

Tidligere var Zárate holdets afslutter, og han var placeret meget i modstandernes målfelt, men det har Reja ændret, og nu hjælper angriberen holdet mere – også i det defensive arbejde. Defensiven har også fungeret godt for Lazio. Efter 15 kampe er holdets sydamerikanske målmand – Fernando Muslera – kun passeret tolv gange.

Holdet spiller 4-2-3-1, og foran landsholdsmålmanden fra Uruguay står et rutineret midterforsvar med André Dias og Giuseppe Biava, mens backerne er schweiziske Stephan Lichtsteiner og Stefan Radu fra Rumænien, men vigtigste element for den flotte defensive præstation skyldes de to defensive midtbanespillere – argentinske Christian Ledesma og den kasserede AC Milan-spiller Christian Brocchi. Så defensiven har stået godt, og holdets offensive styrker har absolut heller ikke manglet noget.

Vice-anføreren Stefano Mauri har indtil videre lavet syv assists i denne sæson, og han har sammen med den italienske landsholdsspiller – og holdets topscorer - Sergio Floccari skabt offensiven sammen med stjernerne Hernanes og Zárate. Så samlet set… ikke de største stjerner på Lazio-holdet og dermed heller ikke de største lønudgifter.

Holdets flotte sæsonstart er kommet til trods for, at de har under en tredjedel af de lønudgifter, som deres konkurrenter i Milano har, så en stor del af æren skal altså tilskrives træner Reja, der har fået det optimale ud af sit materiale.

Modsat i Bundesligaen, hvor Dortmund fører med turneringens yngste træner, er Lazios tophold skabt med den ældste træner i Serie A, og det er også noget af et CV, som Reja kan præsentere. Den 65-årige træner har været træner i 31 år og ikke for mindre end 21 klubber, men han huskes nok mest for tiden i Napoli, hvor han førte holdet fra Serie C til den bedste række i Italien.

Da Reja i februar overtog trænerjobbet, lå ”Biancocelesti” på den nedrykningstruende 18. plads, men siden er der sket en holdningsændring, tilføjet en ”profet” og en træner, der – på kort tid – næsten har skabt mirakler.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER