Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Niklas Gerster

Top 20: De største slutrunde-darlings i nyere tid

Der er dem, som stort set altid kæmper med om metallet, og så er der dem, som en sjælden gang imellem chokerer fodboldverdenen. Indkast.dk giver her et bud på, hvem der har været de 20 største darlings til EM- og VM-slutrunderne siden 1990.
VM-gruppespillet er overstået, og mange af de store nationer har leveret varen, og er avancerede til ottendedelsfinalerne. Frankrig, England, Brasilien og Spanien er blandt andet nogle af de store fodboldnationer, som har levet op til forventningerne.

Men som bekendt er en række mere uvante hold også gået videre til knockoutfasen. Flere store dramaer har udspillet sig, og atypiske lande såsom Australien og Marokko er gået videre. Derudover har de asiatiske nationer Japan og Sydkorea virkelig også taget fusen på mange af os, da deres præstationer har betydet, at vi har måttet vinke farvel til de stolte fodboldnationer Tyskland og Uruguay.

Det er dog ikke første gang i slutrundehistorien, at nogle knap så prominente fodboldnationer overrasker alt og alle, og bliver de helt store kæledægger. I den forbindelse har vi her på Indkast.dk kastet blikket på de mere obskure lande, som har præsteret godt under slutrunderne gennem tiden.

Indkast.dk giver dig således her et bud på en rangering af de 20 største slutrunde-darlings i nyere tid. Slutrundekampagnerne er rangeret ud fra en tidshorisont fra VM i 1990 og frem til i dag.

20. Colombia (VM 2014)
Colombianerne er en sjælden VM-deltager, og har blot deltaget seks gange i alt. ”Los Cafeteros” nåede dog en flot kvartfinale i 2014. Anført af unge James Rodriguez vandt de alle tre gruppekampe. Herefter slog de Uruguay i ottendedelsfinalen, inden VM-værterne fra Brasilien besejrede dem i kvartfinalen. James Rodriguez blev desuden topscorer med seks mål.

19. Tyrkiet (EM 2008)
Tyrkerne dukker fra tid til anden op, og overrasker ved slutrunder. Dette var også tilfældet i 2008. De besejrede Kroatien i kvartfinalen efter straffesparkskonkurrence, hvorefter de måtte lade livet imod et stærkt tysk mandskab i en medrivende semifinale, som endte 3-2.

18. Rusland (EM 2008)
Efter Sovjetunionens opløsning har Rusland sjældent været nævneværdige ved slutrunderne. I 2008 gjorde de dog en flot figur. De besejrede et stærkt hollandsk mandskab i kvartfinalen, hvorefter de dog måtte se sig slåede i semifinalen af mandskabet, som senere løb med EM-titlen – Spanien.

17. Tjekkiet (EM 2004)
Tjekkerne satte en stærk EM-præstation sammen i 2004. De gjorde rent bord i en svær gruppe med blandt andet Holland og Tyskland. Herefter bankede de Danmark 3-0 i kvartfinalen, inden de led et knebent 1-0-nederlag i semifinalen imod Grækenland.

16. Uruguay (VM 2010)
Uruguay er en lille men stolt fodboldnation. Det sydamerikanske land med blot 3,4 millioner indbyggere har flere flotte VM-kampagner på bagen, og i 2010 kom de også langt. De toppede gruppen, hvorefter de ekspederede Sydkorea og Ghana ud i knockoutfasen, inden de led et smalt 3-2-nederlag til Holland i semifinalen. Diego Forlan var turneringens helt store oplevelse, og han bankede fem mål ind ved slutrunden i Sydafrika.

15. Danmark (VM 1998)
Danmarks VM-hold fra 1998 er også et af dem man husker. Danskerne sluttede efter Frankrig i puljen, hvorefter de udspillede Nigeria med hele 4-1. Danmark spillede herefter en brandkamp imod selveste Brasilien. En tidlig scoring af Martin Jørgensen skabte håb, men Brasilien vendte det hurtigt til en 2-1-føring. Brian Laudrup skabte igen håb med en ikonisk udligning, men danskerne måtte se sig slået til sidst, da en skarp Rivaldo scorede til 3-2.

14. Cameroun (VM 1990)
Cameroun kommer sjældent langt til VM, og har kun deltaget syv gange ved verdensmesterskaberne. Men i 1990 imponerede de alt og alle ved at få 1. pladsen i en gruppe med Argentina i. Herefter slog de Colombia i ottendedelsfinalen, inden centralafrikanerne røg ud imod England i kvartfinalen efter straffesparkskonkurrence.

13. Danmark (EM 2020)
Danmark blev de helt store darlings ved EM sidste sommer i den Corona-udskudte slutrunde. Holdet udviste stor moral, og rykkede sammen i bussen efter Christian Eriksens kollaps, og satte flere pragtpræstationer sammen. Danskerne var centimeter fra finalen, men et tvivlsomt straffespark i den forlængede spilletid gjorde, at England nappede finalebilletten i stedet.

12. Kroatien (VM 1998)
Kroatien er et lille land på lige knap fire millioner indbyggere, men sommetider dukker de op under slutrunderne, og overrasker. Det var også tilfældet ved VM i 1998. Her var en af historiens helt store angribere Davor Suker en af hovedpersonerne, da han blev topscorer med seks mål. Kroatien slog Rumænien i ottendedelsfinalen, hvorefter de bankede Tyskland 3-0 i kvartfinalen, inden de til sidst røg ud til Frankrig i semifinalen. Kroaterne vandt derefter bronzekampen imod Holland.

11. Tyrkiet (VM 2002)
Tyrkiet var tæt på at gå hele vejen til finalen ved VM i 2002. Efter at have fået 2. pladsen bag Brasilien i gruppen ekspederede tyrkerne Japan og Senegal ud i knockoutfasen. Herefter mødte de igen suveræne Brasilien i semifinalen, som dog blev endestationen for Tyrkiet. Brasilien vandt efterfølgende finalen imod Tyskland, og Tyrkiet slog værterne fra Sydkorea i bronzekampen.

10. Sydkorea (VM 2002)
Sydkorea er tit med til VM, men gør sjældent det store væsen af sig. Det kan man dog ikke sige om dem under VM i 2002, som blev afholdt i netop Sydkorea og Japan. Sydkorea udnyttede i den grad hjemmebanefordelen, og slog sensationelt fodboldmastodonterne Italien og Spanien ud i knockoutfasen. I semifinalen led de dog et knebent 1-0-nederlag til Tyskland, og festen fes helt ud for Sydkorea i bronzekampen, som de tabte til Tyrkiet.

9. Tjekkiet (EM 1996)
Tjekkiet er ofte et stabilt landshold, som dog sjældent spiller med om trofæerne. Det gjorde de dog i den grad til EM i 1996. Her gik tjekkerne videre i en svær gruppe med Tyskland, Italien og Rusland. Dernæst slog de på imponerende vis Portugal og sidenhen Frankrig ud. Efterfølgende stod de igen over for Tyskland i en EM-finale, hvor de var klare underdogs. Tjekkiet formåede at tvinge tyskerne i forlænget spilletid, men Tyskland vandt til sidst.

8. Costa Rica (VM 2014)
Det lille land fra Mellemamerika har blot kvalificeret sig til VM fem gange. Men på trods af den sparsomme slutrundeerfaring imponerede de stort til VM i 2016. De vandt på sensationel vis gruppen, som bestod af de store fodboldnationer England, Italien og Uruguay. Flere daværende Superliga-spillere var sågar profiler på holdet i form af Marcos Urena, som har været i FC Midtjylland og Christian Bolanos fra FC København. I ottendedelsfinalen slog Costa Rica også Grækenland ud, hvorefter Holland ventede. Denne tabte Costa Rica dog i en tæt affære, som blev afgjort efter en straffesparkskonkurrence.

7. Island (EM 2016)
”Huh” blev et ikonisk tilråb med klap fra islandske fodboldfans, da deres fodboldhelte leverede et vildt EM i 2016. Efter at være gået videre fra gruppefasen formåede landet med blot 372.000 indbyggere at slå mægtige England ud i ottendedelsfinalen. Dernæst ventede Frankrig, som dog var en for stor mundfuld for islændingene, som trods alt kæmpede flot med i en underholdende fodboldkamp, som de tabte 5-2.

6. Wales (EM 2016)
Wales er ikke den store fodboldnation, og står ofte i skyggen af deres storebror og nabo fra England. Flere af de bedste walisiske mandskaber spiller nemlig i de engelske fodboldrækker. Men under EM i 2016 var rollerne byttet om, da især en velspillende Gareth Bale sørgede for, at Wales sluttede over England i deres gruppe. Herefter besejrede de Nordirland sikkert, og efterfølgende vandt de på imponerede vis 3-1 over Belgien, inden Portugal slog dem ud i semifinalen. Portugiserne blev desuden europamestre.

5. Sverige (VM 1994)
Sverige var en af de helt store darlings til VM i 1994. Her kom de hele vejen til semifinalen efter at have ekspederet Saudi-Arabien og Rumænien ud af knockoutfasen. I semifinalen ventede selveste Brasilien, som de i en spændende affære led et 1-0-nederlag til. Svenskerne ville dog ikke gå hjem uden metal, og bankede Bulgarien 4-0 i bronzekampen.

4. Bulgarien (VM 1994)
Selvom Bulgarien måtte vige podiepladsen på målstregen, er de en yderst sjælden slutrundedeltager. Derfor var deres VM-kampagne i 1994 også at betragte som en enorm præstation. Særligt med tanke på deres svære vej til semifinalen, hvor de sørgede for, at Argentina måtte forlade turneringen allerede i gruppespillet, hvor de øvrige to lande var Grækenland og Nigeria. Bomberen Hristo Stoitjkov blev topscorer med seks mål for Bulgarien, som ekspederede både Mexico og Tyskland ud i knockoutfasen, inden Italien satte foden ned, og gjorde en ende på rejsen i semifinalen.

3. Kroatien (VM 2018)
Anført af den måske bedste fodboldspiller på dette tidspunkt – Luka Modric. Kroaterne gjorde rent bord i deres gruppe, hvorefter de blev Danmarks bøddel i ottendedelsfinalen. Herefter slog de Rusland og England ud af turneringen, inden Frankrig ventede i finalen. Kroatien gjorde en flot figur, men måtte se sig slåede af de suveræne franskmænd, som vandt 4-2.

2. Danmark (EM 1992)
Huttelihut! Sådan lød de euforiske ord fra kommentator Svend Gehrs, da Danmark sensationelt tog EM-guld i 1992. Selvom der blot var otte deltagere dengang, havde ingen på nogen måde regnet med, at det lille nordiske land skulle spille en rolle i turneringen. Danmark var end ikke kvalificerede til EM, og spillerne havde påbegyndt deres sommerferie. Men borgerkrigen i Jugoslavien medførte et afbud, og derfor fik Danmark pladsen. Resten er historie, og EM-trofæet er stadig målestokken for det danske fodboldlandshold den dag i dag.

1. Grækenland (EM 2004)
Grækenland har en meget sparsom slutrundehistorik, og har kun været med til tre VM-slutrunder og fire EM-slutrunder. Derfor kom det bag på alt og alle, at Grækenland formåede at gå hele vejen til EM i 2004. Der blev ikke spillet meget sindsoprivende fodbold af grækerne, men det var solidt og effektivt. Grækenland formåede sensationelt at holde buret rent i alle tre kampe i knockoutfasen. Tre gange 1-0 imod Frankrig, Tjekkiet og til sidst værterne fra Portugal i finalen sendte trofæet til det græske.

Flere lande har altså på uventet vis taget fusen på fodboldverdenen i gennem tiden. Men hvem synes I er de største darlings indtil nu ved VM 2022?
Er det de lynhurtige og teknisk stærke asiatiske mandskaber Sydkorea og Japan? Ziyechs Marokko? Australiens stærke kollektiv? Og bliver de mon ved med at chokere?


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER