Fodbold nyheder

Floppet Pogba

Af Torsten Brix

Rekordindkøbet i Manchester United var ofte usynlig i kampene og blev upopulær blandt fansene på Old Trafford.

Article image
Ritzau-Scanpix

Mange ting kan man kritisere Manchester United for for tiden, som at Old Trafford er slidt, at der har manglet en sportsdirektør til at skabe en sportslig linie i klubben, Phil Jones’ meget lange kontrakt og Glazer-familiens manglende interesse – men én ting bliver efterhånden mere og mere tydeligt. Nemlig at ikke mange i Manchester United kan anklages for Paul Pogbas elendige periode i klubben.


Franskmanden har netop forladt klubben på en fri transfer, efter han blev rekordindkøbt i 2016. Igennem den lukrative kontrakt har Pogba kun momentvis vist spil, der berettigede til den høje løn og pudsigt nok har han slet ikke kunnet levere samme niveau som på landsholdet.

Det tætteste, som han kom på det, var vel i 2020/21-sæsonen, hvor han spillede godt sammen med Bruno Fernandes. Tidligere højdepunkter kom med de to mål, der var med til at ødelægge mesterskabsfesten for Manchester City. I den kamp havde han en smule provokerende farvet sit hår i rivalernes farve.

Imellem den handling og de mange Instagram-opslag er der en direkte parallel og den voldsomme fokus på de sociale medier var med til at provokere eksperter som den iltre Graeme Souness. Pogbas ven - Cristiano Ronaldo – er også meget aktiv på de sociale medier, men hans aktioner på banen har været mange niveauer over Pogbas, hvilket gør det lettere at acceptere for den ældre generation.

Managerne Sir Alex Ferguson, Jose Mourinho, Ole Gunnar Solskjær og Ralf Rangnick forsøgte alle at få det bedste ud af Pogba – men ingen lykkedes med det, og der hører jo også en absurd historie til forholdet imellem Pogba og Sir Alex. På den dag, hvor Sir Alex fyldte 70 år, tabte et voldsomt afbudsramt United-hold og blandt andet var flere midtbanespillere ikke i spil. Trods dette kom Pogba ikke på banen, og det blev årsagen til, at han forlod klubben på en fri transfer. Sidenhen købte United ham rekorddyrt tilbage og herefter kom seks skuffende år. Indkast.dk har tidligere sammenlignet de seneste år med de sidste år, hvor Sir Alex var i klubben, og fundet disse tal frem:


2009/10: 2,26 mål pr. kamp

2010/11: 2.05 mål pr. kamp

2011/12: 2,34 mål pr. kamp

2012/13: 2,26 mål pr. kamp


Prøv at sammenligne disse tal med de seneste år:

2021/22: 1,58 mål pr. kamp

2020/21: 1,92 mål pr. kamp

2019/20: 1,74 mål pr. kamp

2018/19: 1,71 mål pr. kamp


Dette har Pogba i den grad lidt under – altså de manglende mål og den til tider fantasiløse offensiv. Pogba er ofte blevet syndebukken i dette, også selvom han faktisk blev topscorer i klubben i 2018/19 – med 13 mål.

Så der har været lyspunkter, men samlet set alt for få minutter på banen. I 2020/21-sæsonen skabte Pogba blot 0,39 chance pr. kamp i gennemsnit, hvilket skriger til himlen for så højt lønnet en spiller.

Klubbens tidligere midtbaneprofil Paul Scholes har tidligere sagt, at der ikke var en klar spillestil og formation for United og Pogba derfor havde problemer med at falde til. Dette er ganske rammende, for er Pogba en 6’er, 8’er eller 10’er?

Dette er blot nogle af problemstillingerne for United. Der har simpelthen været alt for meget kaos på ”Theatre of… chaos! Siden Sir Alex stoppede, har der været alt for mange managere med forskellige filosofier, spillestile og indkøb. Så truppen er et kludetæppe af typer, der ikke passer sammen – jah… man kan vel næsten kalde United for et Frankenstein-monster.

MEN… trods det faktum, at truppen er usammenhængende og spillestilen kan være svært at blive klog på, så har Pogba virket til at være mopset og uengageret. Husk nu på, at på seks år kostede Pogba den nette sum af 2.000 millioner kroner for United. For disse mange penge fik United 226 kampe, 39 mål og 51 assists – men også en spiller, der blot spillede 60% af tiden.

Vildt, at tal som disse alene kan udløse en loyalitetsbonus for Pogba på hele 40 millioner kroner for at opfylde sin kontrakt for glem nu heller ikke, at den afdøde agent Mino Raiola fik fuldstændig vanvittige 370 millioner kroner for at få Pogba til Manchester United for seks år siden.


Dårligere end Sanchez, Di Maria, Schweinsteiger eller Falcao?
Samlet set endte Pogba med at koste United omkring ni millioner kroner pr. kamp, som han spillede for dem, og det har han ikke været værd. Han har været én af de største skuffelser siden Sir Alex forlod klubben i 2013 i hård konkurrence med Alexis Sanchez, Angel Di Maria, Bastian Schweinsteiger og Radamel Falcao.

Samtidig med dette har Pogba sendt sig selv helt op blandt superstjernerne. Allerede ved præsentationen under hashtagget #Pogback# med storsponsoreren Adidas og videoen med musik fra rapperen Stormzy. I bagklogskabens lys var det nok bedre, at verdensmesteren havde brugt sine kræfter på at udvikle sig mere indenfor banen og lidt mindre udenfor.

Så havde han måske undgået, at United-fansene i april i en kamp imod Norwich råbte ”Fuck off Pogba”, da han blev udskiftet. Fire dage efter spillede han sin sidste kamp for Manchester United – denne gang humpede han ud efter blot ti minutters spil af det ydmygende 0-4-nederlag til rivalerne fra Liverpool.

Forholdet imellem United og Pogba blev aldrig godt, hvilket man især kan anklage hovedpersonen for. Han har flere gange næsten virket ligeglad på banen, som når TV-billeder har vist, at han ikke ønskede at deltage i det defensive arbejde. Dette står i stor kontrast til hans VM-medalje og fire mesterskaber i Serie A.

Da Pogba forlod Manchester United, skrev de på deres hjemmeside ”Thank You Paul”. Tak for hvad kan man måske passende spørge. Tak for alt for meget på de sociale medier? Tak for de 2.000 millioner kroner vi brugte? Tak for næsten ingenting på banen? Tak for den groteske loyalitetsbonus på 40 millioner kroner? Tak for at gemme dine bedste præstationer til det franske landshold? United opfordrende fansene til at sende deres takke-hilsner til Pogba. Gad vide hvor mange der kom?

Ligeså interessant kunne det være at vide, hvad der var sket med Pogbas karriere, hvis han var kommet under ledelse af Pep Guardiola eller Jürgen Klopp og ikke var havnet i ”Theatre of… chaos!”. For hvor meget af forklaringen på Pogbas dårlig periode i Manchester United skyldes hovedpersonen og ikke alt muligt andet?


Mere om Paul Pogba

Mere om Manchester U

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik