Torsten Brix

CHELLsea

“The Fall of Roman’s empire”…
- Jeg har det dobbelt med Abramovichs ankomst til Chelsea. På den ene side elsker os Chelsea-fans alle de penge, han vil bruge i klubben, men omvendt ved vi jo godt, at han har blod på hænderne og har tjent mange af disse penge ved lyssky forretninger og at hans forretningsmetoder har kostet dødsfald.

Sådan sagde min nære ven, den afdøde tv-kommentar og kæmpe Chelsea-fan Jens Jørgen Brinch til mig i sommeren 2003, da Roman Abramovich overtog London-klubben. Efterfølgende blev Brinch en kendt Chelsea-fan, efter han blandt andet farvede sit røde skæg i Chelseas blå farver efter en af deres triumfer.

Brinch var kritisk overfor Abramovich, men det er desværre ikke den generelle holdning hos Chelsea-fansene, og efter den russiske invasion af Ukraine og de sanktioner, der har ramt klubejeren, er Chelsea-fansene begyndt at hylde russeren til deres kampe. Fansenes underlige opførelse har givet denne reaktion fra den britiske regering:

- Vi anerkender de stærke følelser, folk kan have for deres klub, men det kan ikke undskylde opførslen, som er totalt upassende på nuværende tidspunkt. Jeg tror, at folk kan vise følelser og støtte deres klub uden at ty til den slags, skulle en talsperson for den britiske premierminister Boris Johnson have sagt til Mirror.

”The Blues” har vundet 18 trofæer med Abramovich, og da han ankom, var Chelsea en mindre klub, der fra 1975 og til 1989 blandt andet rykkede ud af den bedste engelske fodboldrække hele tre gange og der var masser af plads i trofæskabet, selvom de vandt UEFA Super Cup i 1998. Alene af den grund er det forståeligt, at Chelsea-fansene har en stor kærlighed til Abramovich, men når det er skrevet, så skal disse fans altså også forholde sig til realiteterne.

OG… disse er… at for tiden kører der russiske tanks imod Kiev og det er blandt andet på disse, at Abramovich har tjent mange penge – samt en masse andet russisk militærudstyr. Abramovichs firmaer har leveret dyrt stål til disse tanks, men endnu mere afgørende er det, at Ruslands invasion af Ukraine i den grad handler om olie og energi til Europa. Dette har Abramovich tjent gigantiske summer på og har derfor voldsomme interesser i dette, samt en tæt relation til Putin – alene af den grund.

Helt grotesk bliver Chelsea-ejerskabet, når man tænker på, at de forleden havde Newcastle på besøg. Den nordengelske klub er ejet af en Saudi Arabisks statsfond. Altså ejet af et land, som har været stærkt involveret i krigen i Yemen, som indtil videre har kostet omkring 100.000 mennesker livet, men skal man blande politik og sport?

JA… for når disse ejere forsøger at bruge sporten til at sminke verdens syn på dem, så skal vi være klarsynet og forholde os til realiteterne. Og i dette tilfælde er de helt krystalklare. Abramovichs penge har med alt tydelighed forandret Chelsea og Premier League – men glem nu ikke, hvor de disse penge er tjent, og som den gode Brinch slog fast: Abramovich har blod på hænderne…

Og det er den kendsgerning, som Chelsea betaler prisen for nu – ligesom befolkningen i Ukraine!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER