Torsten Brix

This is getting Messi…

Grotesk ledelse og alt for høje lønninger har aflivet kærlighedshistorien om verdens bedste fodboldspiller - og Barcelona.
For omkring et år siden sendte Lionel Messi en fax til FC Barcelona, hvori han og en flok advokater slog fast, at superstjernen ønskede en ny fodboldfremtid. Brevet var simpelthen en opsigelse… til Barcelona fra den spiller, der har været med til forme den gigantiske klub i nyere tid.

Torsdag meddelte FC Barcelona på sin hjemmeside, at Lionel Messi ikke kommer til at skrive under på en ny kontrakt med den klub, han har været hos, siden han var 13 år – og han dermed vil forlade klubben i sommerpausen. Dette sker efter, at klubbens præsident Joan Laporta meddelte, at det er de finansielle regler, som klubberne i La Liga er underlagt, der gør, at en forlængelse af samarbejdet med Messi ikke kan lade sig gøre.

Dermed slutter en 20 år lang, hvor Messi har vundet ti spanske mesterskaber og fire Champions League-titler med Barcelona, men hvordan kunne det komme dertil?

Til dette spørgsmål er der tre svar… et sportsligt, et økonomisk og et om Barcelonas ledelse – eller mangel på samme. I forhold til det sportslige har Barcelona ikke vundet Champions League siden 2015 og har de sidste to år fået nogle solide lussinger. Efter Messi sendte den meget omtalte opsigelse, var der været meget fokus på 2-8-nederlaget til Bayern München, men glem nu ikke nederlaget året før til Liverpool på 0-4.

For nogle år siden blev fodboldeksperten Morten Bruun spurgt til, hvem der kunne afløse Messi i Barcelona, hvortil han svarede, at det kunne én mand ikke gøre. Det ville kræve flere spillere, og efter salget af Neymar til PSG virkede det til, at Barcelona-ledelsen forsøgte at købe flere spillere ind, der på sigt – måske i samlet flok – kunne lukke hullet i den gigantiske kløft, når den nu 34-årige Messi skulle stoppe i Barcelona. Trods enorme transfersummer har hverken Antoine Griezmann, Philippe Coutinho eller Ousmane Dembele præsteret noget – sammenlagt – der kan minde om en mulig fremtidsløsning på Camp Nou. Men meget af dette handler ikke om spillet på banen, men om Corona og dårlig ledelse.


Dårligste ledelse i mands minde
Ofte er præsidenter i Barcelona blevet meget upopulære efter dårlige sportslige resultater, men det er intet imod, hvad den sidste præsident Josep Bartomeu har oplevet – og med god grund.

Der er masser af eksempler på grotesk ledelse, men i stedet for at remse dem op kommer her blot et, som fortæller om den vanvittige Bartomeu. Han skulle ifølge store spanske medier have hyret et firma, der havde til opgave at få de største Barcelona-spillere til fremstå skidt i medierne for at fjerne fokus fra hans dårlige omdømme som præsident. Altså et firma skulle finde ”snask” om spillerne og få det i de spanske medier, for at fjerne noget af deres popularitet og sende noget af denne imod præsidenten – og dermed sikre et genvalg.

Da denne sag kom frem, udtalte Messi sig meget negativt om klubben – næsten for første gang siden han ankom til klubben som ungdomsspiller tilbage i 2001. Han følte sig tydeligvis ramt, for Bartomeus ide var at ramme spillerne – men især holdets helt store profil… Lionel Messi.

Altså en tilsmudsning af en mand, der i den grad har været medvirkende til ikke blot ét mesterskab – men til ti spanske mesterskaber og fire Champions League-titler. Dette ramte helt sikkert hovedpersonen Messi. Måske så meget at han ville væk fra Barcelona… eller måske så meget, at han ønskede at hævne sig overfor Bartomeu.

Siden er Laporta kommet til og han har sagt, at ledelsen før ham har afleveret en klub, som er voldsomt ramt økonomisk. Ifølge rygterne skulle Barcelona alene i 2020 have et underskud i deres regnskab på over vanvittige 3.000 millioner kroner. Med den nuværende trup skulle Barcelona udbetale mere i løn til spillerne end de har indtægter for. Dette gør naturligvis at klubben ikke kan forlænge med Messi, der modtaget en grotesk høj årsløn i underkanten af 1.000.000.000 kroner.

Så hvis ikke ledelsen i Barcelona handlede ville de komme i store problemer i forhold til FIFAs Finansielle Fair Play-regler. Disse gør, at man ikke underskud flere år i træk på driften og dette mål siges, at Barcelona har. Men hvem kan betale Messis løn?

La Liga-eksperten Luna Christofi har tidligere sagt, at kun to klubber kan være i spil for ”tryghedsnarkomanen” Messi – nemlig PSG og Manchester City, da den lille troldmand fortsat vil være på trofæjagt. Byen Paris ville give Messi noget, der minder om Barcelona – det vil Manchester ikke. Til gengæld har Manchester Pep Guardiola og hele hans stab, hvilke Messi kender særdeles godt – blandt andet Txiki Begiristain og Ferran Soriano. I Barcelona vandt Messi 14 trofæer med Guardiola på fire år, men omvendt så drømmer de i Paris om et angreb med Messi, Neymar og Mbappe. Er det overhovedet muligt i forhold til Finansielle Fair Play-reglerne?

Inter har været nævnt flere steder og den italienske forskerordning, hvor man kun betaler 10% i skat, kunne tale for dette rygte, men Inter er sportsligt langt fra de andre klubber, så dette ville være et kontroversielt valg af Messi.

I Barcelona har presset aldrig været større, hvilket ikke siger så lidt. Historien om Messis fremtiden har rystet klubben og fremtiden er uvist og tilstanden i klubben ”is getting Messi…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER