Torsten Brix

Theatre of… chaos!

Spiller Manchester United 4-2-3-1, 3-4-1-2 eller noget helt tredje? Solskjærs mange formationer er meget i fokus, men der er faktisk mange andre problemer! Hvad med disciplinen, Pogba, målmandsposten, den manglende sportsdirektør og hvad med stabiliteten?
Siden nederlaget til Leipzig har flere Manchester United-spillere blandt andet i den engelske avis Daily Telegraph ytret, at de gerne ville have, at Ole Gunnar Solskjær bestemte sig for en enkelt formation og bibeholdte denne. Indkast.dk har kigget på Manchester Uniteds Premier League og Champions League-kampe, og der danner sig et lidt grumset billede – for hvilken formation er egentlig idealopstillingen for United?


4-2-3-1
Denne formation er brugt i 12 kampe og har givet følgende resultater:
6 sejre
4 nederlag
2 uafgjort
22 scorede mål
20 mål scoret imod


4-1-2-1-2 (diamant på midtbanen)
Denne formation er brugt i 3 kampe og har givet følgende resultater:
2 sejre
1 nederlag
0 uafgjort
8 scorede mål
3 mål scoret imod


3-4-1-2
Denne formation er brugt i 2 kampe og har givet følgende resultater:
1 sejre
1 nederlag
0 uafgjort
4 scorede mål
4 mål scoret imod


Men hvem har så spillet i disse kampe. Her kommer de spillere, som Solskjær har haft størst tiltro til:

Forsvar:
Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw = 7 gange
Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles = 5 gange

Midtbane:
McTominay, Fred, Fernandes = 5 gange
Pogba, Matic, Fernandes = 2 gange

Angreb:
Greenwood, Rashford: 4 gange
Mata, Martial, Rashford: 3 gange

Kigger man nærmere på disse tal, er der flere ting, der springer i øjnene. I forsvaret har Wan-Bissaka, Lindelöf og Maguire klart været de foretrukne spillere foran David De Gea, men herefter starter de voldsomme udskiftninger.

På midtbanen har der i de 17 kampe kun syv gange været brugt de samme midtbanespillere, og der har været brugt vanvittige 11 forskellige midtbanekonstellationer i sæsonen. Meget bedre er det ikke i angrebet, hvor Solskjær slet ikke har kunne finde ud af, hvilke spillere der skulle være omkring Marcus Rashford. Her er det kun to gange af de 17 kampe, at der er brugt de samme spillere mere end i to kampe.

Efter derouten imod RB Leipzig slog United-bossen Ed Woodward fast, at Solskjær var den rette mand til at føre storklubben videre og næsten samtidigt kom spillerne med et ønske om at spille den samme formation over en længere periode. Dette ønske skal ses i lyset af, at den norske manager ikke har haft ret mange træninger med spillerne på det seneste grundet Covid 19-krisen, og derudover har klubben også været ramt af mange skader samt røde kort og efterfølgende karantæne til Anthony Martial og Fred. Desuden har spillere som Alex Telles, Edinson Cavani, Jesse Lingard og Paul Pogba været isoleret fra resten af truppen grunden Corona-virusset.

Ellers var mange spillere rygtet til Manchester United i sommer, og det virker ikke til, at Solskjær har fået opfyldt ret mange transferønsker, og dermed har manageren ikke kunne lave den oprydning i truppen, som han ønsker.

På den positive side har United den seneste tid været ualmindelig gode til at komme tilbage i kampene. I hele ti af de føromtalte 17 kampe er de nemlig kommet bagud, og havde de ikke formået at komme tilbage i mange af disse kampe, ville Solskjærs jobsituation være endnu mere presset, end den aktuelt er.

På den dårlige side er forsvaret – trods de relativt få udskiftninger – meget hullet. I hele syv af de 17 kampe har United lukket mere end to mål ind. Det sker på trods af, at forsvaret og målmanden til kampen imod Leipzig har kostet over 2.000.000.000 kroner. Efter nederlaget til tyskerne sagde den tidligere Manchester United-spiller Rio Ferdinand, at det virker til, at Solskjær jagter svar på sine problemer fremfor at arbejde ud fra en formationer og en idealopstilling. Dette virker til at være en god pointe fra den tidligere engelske forsvarsspiller. Ferdinand savner relationer og stærke bånd imellem spillerne på banen – samt en klar plan. I defensiven viser tallene, at Manchester United har fået et problem på målmandsposten, hvor David De Geas redningsprocenter i Premier League er faldet voldsomt de sidste fem sæsoner:

2016/17: 71,8%
2017/18: 80,3%
2018/19: 69,0%
2019/20: 72,7%
2020/21: 50,0%

Måske er løsningen på De Gea’s faldende procenter i truppen… Dean Henderson. Han fortjener en chance efter mange kampe på bænken. Her har Paul Pogba også siddet meget, og derfor er han ikke længere den trussel, som han tidligere har haft været. Se her antallet af skabte chancer pr. kamp, som Pogba har været med i:


2016/17: 1,97
2017/18: 1,63
2018/19: 1,65
2019/20: 2,24
2020/21: 0,39

Pogba har blot lavet tre mål i de sidste 43 kampe for Manchester United, men der er langt flere problemer end den ombejlede franskmand, de forskellige formationer og det hullede forsvar. Klubbens tidligere midtbaneprofil Paul Scholes mener, at det er umuligt at indkøbe spillere til truppen, når der ikke er en plan og klar formation, som nyindkøbte spillere skal passe efter. Dette er meget rammende for United... for United mangler en sportsdirektør.

Et job som Edwin van der Sar kunne være en mulighed til, og klubbens tidligere målmand kunne måske have opfyldt nogle af de transferønsker, som Solskjær havde i sommer såsom Jadon Sancho, Erling Haaland, Jack Grealish, Dayot Upamecano og Nathan Ake – i stedet for blandt andet en kortsigtet løsning med Edinson Cavani.

Derudover har der også været lidt disciplinære problemer i truppen, som da Harry Maguire blev arresteret på en græsk ø i sommer eller da Mason Greenwood blev kasseret på det engelske landshold, efter han havde smuglet nogle meget unge piger ind på spillerhotellet. Et større problem er dog den manglende stabilitet for holdet. For hvordan kan Manchester United tæske RB Leipzig med 5-0 og senere i første halvleg af samme møde - med samme hold - blive udspillet eller gå fra et flot comeback imod Southampton til ikke at kunne slå formsvage West Brom. De mange managere siden Sir Alex Fergusons stop har spillet på vidt forskellige måder og indkøbt spillere i øst og vest – så trods den lidt kedelige nulløsning imod City, så er United stadigvæk ”Theatre of… chaos!”

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER