LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

Torsten Brix

- Why you say Negro?

Racisme-episoden i Paris er blot en afspejling af de senere års optrapning af racisme-sagerne – både på og udenfor fodboldbanen.
I snart ti år har FIFA kørt en meget dyrt opsat kampagne, hvor man skulle ”Sige Nej Til Racisme”, men efter de første bulletiner efter kampen i Paris, hvor PSG havde besøg af det tyrkiske storhold Istanbul Basaksehir, kom racismen ud i fuld flor.

Det er fortsat uvist helt præcist, hvad der blev sagt af hvem og hvornår samt, om der er tale om nogle sprogforvirringer i Champions League-opgøret. Sikkert er det dog, at Istanbul Basaksehir-assistenten Pierre Webo samt den tidligere Chelsea-angriber Demba Ba, som jo scorede det mål, ”hvor Steven Gerrard gled” og mesterskabet gled ud af hænderne på Liverpool, var rasende på kampens fjerdedommer Sebastian Coltescu.

Demba Ba er på banen kendt for målet imod Liverpool, mens han udenfor banen er kendt for kampen imod racisme. Efter Inter-angriberen Romelu Lukaku blev udsat for racistiske abelyde fra Cagliari-fansene, skrev Demba Ba på Twitter:

- Det her er årsagen til, at jeg besluttede ikke at spille der (i Italien, red.), da jeg havde muligheden for det. Jeg håber, at alle sorte spillere kommer væk fra ligaen. Det stopper selvfølgelig ikke deres idioti og had, men i det mindste rammer det ikke andre racer.



Så Ba har været omkring kampen med at ”Sige Nej Til Racisme”… en kampagne som ikke har hjulpet meget de seneste år. Se blot nogle af eksemplerne her:

- December 2018 blev en Tottenham-fan straffet for at smide en bananskrald på banen.
- December 2018 blev fire Chelsea-fans udelukket efter deres tilråb imod Raheem Sterling.
- Februar 2019 blev Mohamed Salah udsat for racistiske tilråb.
- April 2019 sendte Cagliari-fansene meget upassende lyde imod Mose Kean.
- Marts 2019 blev Danny Rose udsat for racistiske hilsner, da det engelske landshold spillede imod Montenegro.

Dette er blot et udpluk af fem hændelser på fire måneder, der for et par år siden satte voldsom gang i racisme-debatten på Europas fodboldstadions. Dengang kom det bag på mange fans, at det faktisk ikke er tilladt at råbe alt på et stadion og at man kunne blive straffet for sine ytringer.

Dette skete samtidigt med, at den daværende engelske landsholdsspiller Danny Rose berettede, at han glædede sig til at stoppe med at være professionel fodboldspiller og dermed komme langt væk fra de racistiske tilråb. Denne udtalelse var med til at ryste fodboldverden, men den medvirkende også til, at mange ønskede en ændring, og flere spillere har også deltaget aktivt i Black Lives Matter-bevægelsen.

Det er der også behov for, da der er meget fokus på denne i disse dage, efter en flok Millwall-fans i lørdagens kamp imod Derby valgte at bue, da kun nogle af spillerne satte sig på huk for at støtte kampen imod racismen. Millwall-fansenes reaktion fik den engelske udenrigsminister James Cleverly til at kritisere hændelsen voldsomt. En af de spillere, der har været aktiv i Black Lives Matter-bevægelsen, er Liverpool-angriberen Divock Origi, der allerede som barn oplevede racismen på fodboldbanen:

- Da jeg var yngre – jeg var måske 12 år gammel, spillede en kamp på udebane, og en af forældrene udsatte mig for racisme, fordi jeg spillede en god kamp og spillede mod hans søn. Han sagde ting, som sårede mig dybt, og jeg kan huske, at jeg brød grædende sammen efter kampen. Jeg aner ikke, hvor det kom fra, fordi han var en voksen mand. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor det skulle ske for mig – det var forfærdeligt. Jeg brød sammen – jeg brød totalt sammen. Jeg kunne ikke spille mere, fordi det gjorde så ondt. Jeg følte mig bagatelliseret. Jeg skammede mig. Selv mine holdkammerater så bare på mig og tænkte: ”Hvad skete der lige her?” Det gjorde et ret stort indtryk på mig, har Origi tidligere sagt til The Independent.

I forbindelse med kampen i Paris bakkede flere af PSG-spillerne op omkring at forlade banen, men det er heller ikke første gang, at de har været en del af en racisme-påvirket kamp. For tre måneder siden blev fem spillere udvist i PSG-kampen imod Marseille, hvilket ifølge det store spanske medie – AS – skulle være startet, efter Marseille-forsvareren Alvaro Gonzalez skulle have kaldt Neymar for ”en beskidt abe”.

For omkring et år siden var den hollandske Æresdivision ramt af racisme og en kamp blev også afbrudt. Efterfølgende sendte landsholdsspillerne Georginio Wijnaldum og Frenkie de Jong en politisk hilsen til racisterne, da de fejrede et mål i 5-0-sejren over Estland ved at pege på deres hudfarver.

Tilbage til opgøret i Paris… her virkede det til, at fjerdedommeren på sidelinjen havde omtalt Webo som ”ham den sorte”, og kommentaren skulle have startet hele balladen. Efterfølgende blev Demba Ba ved at med at sige: ”Why you say Negro?”, og det er denne omtale, som virker til at være centrum for balladen. Ordvalget kan - som tidligere nævnt – have en anden betydning for de rumænske dommere end for Webo og Ba. Dette er uvist, men det må være et faktum, at det har startet en debat omkring racisme på fodboldstadions – igen!

FIFA-kampagnen ”Say No To Racism” har ikke hjulpet… eller har den? Hvordan ville tilstanden have været omkring fodboldkampene, hvis kampagnen ikke have kørt? Dette kan man naturligvis kun gætte på, men man behøver ikke at gætte på, at der er kommet flere højreekstremister og mere racisme i Europa. Alene i Danmarks nabolande Norge og Tyskland har deres efterretningstjenester i dette kalenderår berettet om en større sikkerhedstrussel fra denne befolkningsgruppe, og PET fortæller, at der er en fordobling af anklager imod højreekstremister i Danmark.

Europas fodboldstadions afspejler det samfund, der er omkring dem, og derfor er det spørgsmålet, om kampen imod racisme i fodbold kan vindes så længe, at racisme er i fremdrift i verdenen. Nok engang skal det understreges, at fjerdedommeren Sebastian Coltescu kan være misforstået og tingene på ”sidelinjen” kan være overdramatiseret. Men når det er skrevet, så viser de sidste års mange eksempler, at problemer ikke er løst – så langt fra endda.

Tilbage i februar sagde Sanjay Bhandari – som var ansvarlig for kampagnen ”Kick it Out”, der skulle være med til formindske racismen i fodbold, at problemet er blevet mindre siden 1970’erne, men at det er blevet værre de sidste fem år! Det er svært at være uenig - men racismen er vel også blevet værre udenfor fodboldstationerne de sidste fem år…

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder