Arsenal – et Europa League-hold
London-klubben er næsten i frit fald… Efter de har fået færre tilskuere på det nye stadion, skal de i gang med tredje sæson i Europa League samt et begrænset salg af spillere, og derfor har de ingen penge til nye spillere. En ny sæson truer i Nordlondon, og ”The Gunners” står næsten ved en skillevej!
16 Arsenal-fanklubber – blandt andet den danske – er gået sammen om at lave en direkte kampagne rettet imod klubejer Stan Kroenke under navnet #wecaredoyou. Fansenes frustration kommer, efter Kroenke har været i klubben i 12 år, og i den periode er det gået sportsligt ned af bakke.
Lige inden ankomsten af Kroneke spillede Arsenal – trods de var i undertal det meste af kampen efter Jens Lehmanns tidlige udvisning – lige op med Barcelona i Champions League-finalen, hvilket skal sættes op imod, at Arsenal i den kommende sæson skal spille Europa League for tredje sæson i træk.
”Europa League-indkøb”
De utilfredse fans mener, at klubben mangler ledelse, og selvom Stan Kroenke har indsat sin søn Josh som næstformand, så savner de ejerens tilstedeværelse samt nogle visioner fra bestyrelsen. Derudover savner de en klar linje i indkøbene af nye spillere. Måske så savner de blot indkøb af nye spillere… for i sommerens transfervindue har Unai Emery blot fået 400 millioner kroner til nye spillere, hvilket kommer, efter manageren i januar fik at vide, at der kun var midler til at låne spillere.
Så midlerne til indkøb af spillere har de senere år været faldende, men pengene har i den grad heller ikke været brugt særlig godt. Spillere som Granit Xhaka, Skhodran Mustafi, Calum Chambers og Mathieu Debuchy har decideret været skuffende i forhold til indkøbsprisen.
Det økonomiske råderum har heller ikke været særlig stort for Arsenal, og man kan næsten kalde indkøbene af spillere som Lucas Torreira, Sokratis, Lukas Perez og Mohamed Elneny for ”Europa League-indkøb”.
Salgene af Alex Oxlade-Chamberlain, Alexis Sanchez, Theo Walcott, Olivier Giroud, Francis Coquelin, Gabriel, Kieran Gibbs og Wojciech Szczesny i 2017/18 gjorde, at der stort set var præcis det samme beløb til tilgangen af Henrikh Mkhitaryan samt Premier Leagues farligste angrebsduo med Pierre-Emerick Aubameyang og Alexandre Lacazette.
Målmandskampen
Arsenal bliver betragtet som et ”Top 6-hold”, men på transfermarkedet har de ikke ageret på samme måde i de 12 år med Kroenke som klubberne Chelsea, Liverpool samt Manchester City og United.
Det mest indlysende eksempel på dette findes på målmandsposten, hvor Manchester City skulle have udskiftet Joe Hart, Chelsea blev nødt til at erstatte Thibaut Courtois, Liverpool manglende en afløser for skuffelsen Loris Karius og Arsenals Petr Cech var blevet for gammel. De fire ”Top 6-klubber” manglede storset samtidigt en målmand, men mens Liverpool, Manchester City og Chelsea slog verdensrekorder med indkøbene af Alison, Ederson og Kepa, så købte Arsenal Bernd Leno i Leverkusen for omkring en tredjedel af prisen.
Markedsprisen for spillere hænger utvivlsomt sammen med færdigheder, så imens de tre rivaler i ”Top 6” købte målmænd til Champions League… jah… så købte Arsenal ind til et niveau, som mindende mere om Europa League.
Med til den historie hører også, at føromtalte Szczesny blev solgt til Juventus – for blot 100 millioner kroner, hvor han nu er førstevalget foran selveste klublegenden Buffon. Dette er blot halvdelen af, hvad Arsenal fik for Serge Gnabry, der nu spiller fast for Bayern München. Så ”The Gunners” mangler i den grad også at lave nogle gode ”handler” for at få råderum til nye spillere.
Ramsey – last man standing
Tilbage i december 2012 blev der taget et legendarisk Arsenal-billede, da den daværende manager Arsene Wenger stod i bestyrelseslokalet bag ved fem nye engelske spillere – Carl Jenkinson, Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Kieran Gibbs og Alex Oxlade-Chamberlain.
Alle fem sad med kontrakter foran sig, som de var klar til at underskrive, og Wenger kunne stolt berette om, hvordan han ville skabe en britisk linje på det ellers multietniske hold fra den meget sammensatte engelske hovedstad. Den lønkrævende Ramsey var i sommer den sidste til at forlade Arsenal af denne kvintet, og ligesom Wilshere forlod waliseren klubben, uden det gav nogle af de føromtalte penge til at købe nye spillere ind.
Så der er masser af eksempler på, hvorfor Arsenal mangler penge i kassen, hvilket har påvirket niveauet på banen, som så har givet langt færre penge via Europa League-deltagelse samt langt færre tilskuere på Emirates. Næsten en ond spiral… for i Premier League kan det være ”meget dyrt at være fattig”. Ikke mindst med tanke på den europæiske Superliga der ulmer. Er Europa League-deltagende Arsenal en del af denne? Når en klub falder i niveau, som Arsenal har gjort, er der altid mange årsager, hvor flere af dem er nævnt, men glemt er naturligvis ikke den ekstremt løntunge Mesut Özil.
Efter Arsenal-ledelsen fik klagen fra de 16 fanklubber bag #wecaredoyou, svarede Josh Kroenke, at Arsenal havde et ”Champions League-lønniveau til et Europa League-budget”.
At Arsenal ikke jagter spillere til Champions League, er forsøget på at hente den forholdsvis ukendte skotte Kieran Tierney nok et glimrende eksempel på. Den unge skotte er en spændende spiller, men ikke en der løfter Arsenals niveau imod Champions League. Trods dette grinte de i Celtic, da de så, hvad Arsenal ønskede at købe ham for, og klubbens træner Neil Lennon gjorde næsten grin med Arsenals økonomi, da han blev spurgt til forsøget på at købe forsvarsspilleren.
Arsenal Football Club har eksisteret i 130 år, men nu står de overfor en af de største skilleveje i klubbens historie. For er de en Europa League eller Champions League-klub?
Det korte svar er Europa League, hvilket er de hårde facts som rammer Arsenal-fansene, men derudover bliver det helt grotesk, når man nok engang kigger på en af Arsenals rivaler. For på trods af Chelseas transferkarantæne har de fået Mateo Kocavic og Christian Pulisic i truppen, hvilket er rimeligt nok, da spillerne jo ikke skal straffes for noget, som klubben har gjort forkert, og de havde begge ”aftale” med Chelsea, som kunne benyttes, inden straffen kom. De to spillere koster omkring 1.000.000.000 kroner, så Chelsea ender med at bruge mere end det dobbelte af, hvad Arsenal har til rådighed i dette transfervindue, selvom de er i karantæne...
Det kan vel ikke være mere rammende for – hvilken krise Arsenal befinder sig i og hvor håbløs den er at komme ud af…