Fodbold nyheder

Stakkels De Gea

Af Torsten Brix

Målmanden, der snart kan forhandle med andre klubber, er begyndt at fejle. Han har næsten lavet ligeså ”målgivende” fejl i de sidste 26 kampe, som han gjorde i 254 kampe før det…

Forleden overværende jeg en Manchester United-kamp med to store fans af ”De Røde Djævle”. Opgøret var 0-4-lussingen imod Everton, og da Gylfi Sigurdsson scorede til 2-0 på David de Gea, slog den ene, som træner et meget talentfuldt ungdomshold, fast:

- De Gea er fejlplaceret, og den afslutning havde min U/14-målmand taget.

Nu skal man altid tage følelsesmæssige udsving med et gran salt, når store fans taber med deres hold, som det var tilfældet denne dag, men episoden giver også et krystalklart billede af en helt ny situation for Manchester United-målmanden David de Gea.

I de sidste sæsoner har han været redningsmanden på Old Trafford masser af gange, men han er begyndt at ryste på hænderne. Han efterlod en skidt returbold i opgøret imod Chelsea, hvilket kom, efter Lionel Messi i Champions League-semifinalen scorede, efter bolden var smuttet under de Gea. Endvidere fumlede han også Arsenals Shkodran Mustafis hovedstød i eget net. Hændelser som disse har skabt usikkerhed omkring de Gea, hvilket står i skarp kontrast til de præstationer, der har medført en plads på årets hold i Premier League i de seneste fire sæsoner.


Hvem vil have de Gea?
Det er dog ikke kun på banen, at der har været usikkerhed omkring de Gea. Den spanske målmands kontrakt med Manchester United udløber i 2020, og ifølge et hav af medier så overvejer han kraftigt at vende tilbage til hjemlandet. Skulle han gøre dette, er der vel kun tre muligheder. Barcelona og de to hovedstadshold – Atlético og Real Madrid. Men reelt er der vel kun en mulighed for et skifte.

Atletico-målmanden Jan Oblak og Barcelona-kollegaen Marc-Andre ter Stegen spiller for tiden så stærkt, at man har svært ved at forestille sig, at de Gea eller klubberne kunne tænke sig en ny målmand i deres trup, uden deres nuværende førstevalg forlader dem. Måske en byttehandel mellem de Gea og Jan Oblak, der har en forholdsvis lav frikøbsklausul?

Det mest oplagte bud er dog Real Madrid, men her har de i forvejen Keylor Navas og Thibaur Courtois, så umiddelbart ikke de store problemer for ”Konge-klubben” på denne position. Real Madrid står ikke i en decideret mangel på en ny målmand, men truppen og klubben skriger på forandring samt foryngelse, og her passer de Gea perfekt. For kan Real Madrid få en spansk landsholdsmålmand den næsten håndfuld år, vil det passe godt ind i ”Det nye Real Madrid”. Ikke mindst med tanke på, at Real Madrid kan købe de Gea forholdsvis billigt grundet snarlig kontraktudløb.

Omvendt så skal Manchester United også i den grad i gang med at lave deres ”nye” hold og taget de sidste fire års præstationer i betragtning, så bør klubben gøre alt for at holde på de Gea, selvom han har vist skidt form på det seneste.

I sidste sæson lukkede de Gea 35 mål ind, hvilket han kan komme tæt på at fordoble i denne sæson, efter hans gennemsnitslige antal mål pr. kamp er gået fra 0,76 mål pr. kamp til 1,33. Dette er sket, efter han har lavet fem af de såkaldte ”Målmandsfejl, der fører til mål”. Disse fem fejl er kommet i de sidste 26 kampe, mens han lavede samme fejl seks gange i 254 kampe før det og i over fem sæsoner – på trods af, at han faktisk havde store problemer, da han ankom til Manchester og skulle vende sig til Premier League.PL's bedste målmandsreserver – Sergio Romero
Skulle de Gea forlade Premier League er der naturligvis også andre muligheder end at tage tilbage til Spanien. Her kunne nyrige PSG og Juventus, der ikke er blege for at udbetale store lønninger være mulige arbejdsgivere, og steder der gerne ville have de Gea. Begge steder kunne det også være muligt at få mere i løn end i Manchester United, hvor lønningsbudgettet er presset af Premier Leagues højst lønnede Alexis Sanchez.

Chilenerens høje løn skulle være blevet et mål for flere af Manchester United-profilerne. De Gea og Marcus Rashford har kontraktudløb i 2020, mens Paul Pogba har et år senere, og trioen ønsker en lønforhøjelse samt spejder imod den groteske høje løn som den målfattige Sánchez modtager. De Geas ønske om en gylden kontrakt står bare ikke mål med præstationerne for tiden, hvor flere og flere faktisk mener, at manager Ole Gunnar Solskjær burde give en chance til en af Premier Leagues bedste målmandsreserver – Sergio Romero.

Dette giver også et godt billede af tilstanden på Old Trafford for tiden, for imens holdets bedste spiller gennem de sidste fem år skal ”bænkes”, har fansene helt glemt, at de Gea i topopgøret imod Tottenham for et par måneder siden stod en helt fantastisk anden halvleg, hvor han blandt andet havde 11 redninger og sikrede tre meget vigtige point, efter han havde lavet et ”Clean sheet”. United-fansene har oplevet en gigantisk tur i rutchebanen i denne sæson, og når det sker, skal der nogle gange findes syndebukke. Altså syndebukke… som ender med ikke være bedre end en målmand på et U/14-hold…

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik